NWT köper NLT i Lidköping

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
NWT Gruppen AB växer med ytterligare en tidning. Bolaget kom på tisdagen överens med familjen Hörling om att NWT Gruppen ska köpa Nya Lidköpings-Tidningen (NLT). Fler förvärv kan vara på gång.

- När vi tittar framåt ser vi att det kommer att bli allt svårare på alla områden att vara en ensam tidning i den nya medievärlden. Bland annat kommer den digitala omställningen att kräva investeringar i teknik och kunskap som vi har svårt att klara på egen hand, säger Anders Hörling, delägare och chefredaktör för NLT.

- Vi har därför kommit till slutsatsen att det bästa för NLT:s framtid är att finnas i ett större sammanhang och då var NWT Gruppen det naturliga valet. Vi har under många år haft ett gott samarbete och NWT Gruppen delar våra värderingar, inte minst när det gäller vikten av den lokala journalistiken, säger Anders Hörling och tillägger att NWT Gruppen också har väldigt goda resurser för att fortsätta utveckla NLT.

Ledande nyhetstidning

Nya Lidköpings-Tidningen med sajten nlt.se är den ledande nyhetstidningen i Lidköping, Götene, Vara, Essunga och Grästorp. Papperstidningen kommer ut tre dagar i veckan (måndag, onsdag och fredag) med en upplaga 2017 på 21 400 exemplar.

- Köpet av NLT känns mycket bra. Tidningen är mycket välskött och passar bra in i vår struktur i Skaraborg där vi redan i dag ger ut tre tidningar i Skövde, Mariestad och Hjo, säger Staffan Ander, chefredaktör för NWT och delägare i NWT Gruppen AB.

Staffan Ander, chefredaktör för NWT och delägare i NWT Gruppen AB är glad över att koncernen växer i och med köpet av Nya Lidköpings-Tidningen.
Foto: Matz Jansson

Mediebranschen befinner sig i en snabb förändring, där lokala aktörer i dag utmanas både av stora nationella och internationella företag.

- Vi kan tillföra resurser till NLT, främst på det digitala området där NWT Gruppen gör stora satsningar. Det finns även samordningsfördelar med koncernens övriga tidningar, främst i Skaraborg där vi sammantaget får en stark marknadsposition. Men det finns också samordningsfördelar inom andra områden där vi som koncern har större möjligheter än man som eget självständigt bolag har, säger Mats Muregård vd för NWT Gruppen.

Affären omfattar bolaget Nya Lidköpings-Tidningen AB med tidningsrörelsen, samt fastigheten i Lidköping.

Ägarskiftet planeras till den 2 januari 2019.

Fler affärer på g?

För NWT kan fler affärer bli aktuella. På tisdagen berättade branschsajten resume.se att NWT tillsammans med norska tidningskoncernen Polaris, där NWT äger 26,5 procent, lagt ett bud på svenska Mittmedia som driver 38 lokal- och gratistidningar från Nynäshamn till Ångermanland.

Mittmedia har ekonomiska problem. Även Bonnier ska ha lagt ett bud och enligt resume.se ska besked till en eventuell köpare meddelas denna vecka. Prislappen beskrivs som "måttlig".

NWT:s koncernchef Mats Muregård är fåordig om uppgifterna och om NWT:s intresse för Mittmedia.

– Det är inget jag kan kommentera.

Här är NWT Gruppen AB

NWT Gruppen är verksam i Värmland, Dalsland, Skaraborg och äger morgontidningar, gratistidningar samt digitala medier.

De varumärken som ingår i koncernen är Nya Wermlands-Tidningen, Värmlands Folkblad, Karlstads-Tidningen, Arvika Nyheter, Filipstads Tidning, Fryksdalsbygden, Karlskoga Tidning, Karlskoga Kuriren, Nya Kristinehamns-Posten, Säffle-Tidningen, Dalslänningen, Provinstidningen Dalsland, Skaraborgs Allehanda, Mariestads-Tidningen och Hjo Tidning.

NWT Gruppen äger dessutom ett betydande fastighetsbestånd i Karlstad, Skövde, Mariestad, Kristinehamn, Arvika och Säffle.

Koncernen omsätter cirka 500 miljoner kronor och har cirka 350 anställda. Huvudkontoret finns i Karlstad.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.