• idag
  18 jan
  -0°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   4.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu försöker EU förbjuda svensk vargjakt

Debatt
PUBLICERAD:
Blir EU-kommissionens förslag verklighet kommer antalet vargar i Sverige att mångdubblas och spridas till områden där vi sedan länge kommit överens om att vi inte vill ha dem, skriver Christofer Fjellner och Maria Malmer Stenergard.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Kollektiv bestraffning införs, direkt i strid mer rådande rättsprinciper. Förekommer det någon illegal jakt vill kommissionen förbjuda också all den lagliga jakten i hela Sverige, skriver Christofer Fjellner och Maria Malmer Stenergard.

Nu försöker EU förbjuda svensk vargjakt. Det är oacceptabelt. Men den svenska regeringens senfärdiga och otillräckliga agerande är lika illa. Socialdemokraterna och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht pratar sig gärna varma om den svenska landsbygden, men sviker den gång på gång. Blir EU-kommissionens förslag verklighet kommer antalet vargar i Sverige att mångdubblas och spridas till områden där vi sedan länge kommit överens om att vi inte vill ha dem. Går det riktigt illa kan det gå så långt att vi varken får ha skydds- eller licensjakt här i Värmland.

Det är lätt att skylla på EU. Men EU har ingen egen vilja. Felet är regeringens, som inte gjort tillräckligt. Finland som också har varg har dock protesterat högljutt. Det minsta man kan begära är att den svenska regeringen gör samma sak, och skyddar den svenska förvaltningsmodellen och den svenska vargjakten som riksdagen har kommit överens om.

Blir kommissionens förslag verklighet får det förödande konsekvenser för Sverige.

1. EU:s art- och habitatdirektiv slår fast att medlemsstaterna ska uppnå gynnsam bevarandenivå för vargpopulationen på nationell nivå och att förvaltningen också ska utgå ifrån den. Men blir EU-kommissionens förslag verklighet innebär det att lokala och regionala populationer bryts ut och bedöms separat. Det skulle leda till högre koncentrationer av varg i flera regioner än i dag och att det blir avsevärt mycket svårare att få tillstånd att jaga varg i dessa områden, när populationen inte förvaltas på samlad nationell nivå.

2. Förvaltningen ska inte längre ta hänsyn till människorna som lever nära och drabbas av vargen. För alla som bor i Värmland och lever med vargen runt knuten vore det katastrofalt.

3. Kollektiv bestraffning införs, direkt i strid mer rådande rättsprinciper. Förekommer det någon illegal jakt vill kommissionen förbjuda också all den lagliga jakten i hela Sverige.

4. Möjligheten att ändra vargens bevarandestatus tas bort. Det innebär att vi inte längre kan anpassa förvaltningen och jakten efter vargpopulationens status.

Vi ser bara två möjliga förklaringar till regeringens underlåtenhet. Antingen har den checkat ut i förtid och slutat göra sitt jobb helt. Eller så har Miljöpartiet tagit chansen att använda EU som en murbräcka för att få igenom sina egna ytterkantsåsikter i vargfrågan nationellt. Det vore i sådana fall inte första gången. Oavsett anledningen är det oacceptabelt.

Sven-Erik Bucht har tidigare skrutit om hur regeringen har “skapat ordning i vargförvaltningen”. Men om det ska vara mer än tomma ord måste regeringen ta sig samman och säga ifrån på riktigt. Allt annat är ett svek mot Sverige.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Maria Malmer Stenergard (M)

Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.