Hoppa till huvudinnehållet

Elektronikskatt fördyrar julen

Publicerad:
Andra skulle kanske drista sig att jämföra Magdalena Andersson med Grinchen, den tecknade gröna sagofiguren som förstör julen, skriver Tobias Andersson, Mattias Bäckström Johansson och Eric Palmqvist.
Andra skulle kanske drista sig att jämföra Magdalena Andersson med Grinchen, den tecknade gröna sagofiguren som förstör julen, skriver Tobias Andersson, Mattias Bäckström Johansson och Eric Palmqvist. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter ett år med kemikalieskatten i bruk vet vi i dag konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört, skriver Tobias Andersson, Mattias Bäckström Johansson och Eric Palmqvist.

Nu stundar julen och i samband med julhandeln tar riksdagen beslut om statsbudget för det kommande året. Till följd av regeringens oansvariga politik under föregående mandatperiod har statskassan hamnat i ett behov av pengar. För att komma ur sin knipa har regeringen uppfunnit ett nytt sätt att beskatta julklappssäcken, nämligen en punktskatt på elektronik, under det missvisande namnet ”kemikalieskatt”.

I och med detta sticker finansminister Magdalena Andersson (S) åter ner sin hand djupt i tomtens säck. Många av de vanligaste och mest populära julklapparna har därmed blivit dyrare och fördelningspolitiskt är det de mindre bemedlade som drabbas allra hårdast. Exempelvis kostade en liten tv till barnrummet innan kemikalieskatten infördes 1 400 kronor för att i dag kosta 1 800 kronor och en Xbox kostar i dag 400 kronor mer per spelkonsol än tidigare. Även prislappen på vitvaror drabbas av kemikalieskatten.

Andra skulle kanske drista sig att jämföra Magdalena Andersson med Grinchen, den tecknade gröna sagofiguren som förstör julen. Vi nöjer oss med att konstatera att kemikalieskatten är usel på flera sätt. I utformningen av skatteuttaget saknas i princip helt incitament att ändra beteende i form av att köpa andra, mer miljövänliga produkter. Vidare är det naivt att tro att globala elektronikjättar som Samsung, Apple eller Sony skulle byta till mindre säkra brandskyddsmedel bara för att tillfredsställa en mikromarknad som Sverige. Det värsta är kanske dock att skatten ensidigt gäller varor som säljs av företag i Sverige, vilket påverkar svensk detaljhandel och driver affärer och arbetstillfällen till andra länder.

Sannolikt är införandet av kemikalieskatten regeringens största näringspolitiska haveri. Efter ett år med kemikalieskatten i bruk vet vi i dag konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört. En undersökning publicerad av HUI Research visar på att kemikalieskatten har slagit hårt mot svensk handel med uteblivna intäkter på 5,6 miljarder kronor. Effekten av skatten, som uppgår till som högst 320 kronor per vara, medför att var tionde köp flyttas från svenska butiker till utländska hemsidor.

Vi är, förvånande nog, det enda parti i riksdagen som motsatte oss införandet av kemikalieskatten. Den ger en dyrare jul, gör Sverige fattigare och när regeringen till slut tvingas inse detta kommer det bli svårt att få tillbaka de arbetstillfällen som försvunnit.

Tobias Andersson (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Eric Palmqvist (SD)

Ledamöter i riksdagens näringsutskott

Artikeltaggar

DebattElektronikEric PalmqvistHUI researchJulMagdalena AnderssonMattias Bäckström JohanssonSverigeTobias Andersson