Volkswagen hoppar av rallycross-VM

Publicerad:

Först valde Peugeot att hoppa av rallycross-VM inför nästa säsong och kort därefter följde Mattias Ekström och EKS-stallet i samma däckspår.

På fredagseftermiddagen kom så beskedet via ett pressmeddelande att även Volkswagen hoppar av mästerskapet.

– Självklart är jag ledsen över att inte få köra min fantastiska Polo R Supercar nästa säsong, men jag förstår absolut varför beslutet har fattats, säger dubble mästaren Johan Kristoffersson.

NWT berättade så sent som i går om oroligheterna kring Volkswagens framtid i rallycross-VM och teamchefen Pernilla Solberg var då mycket bekymrad över utvecklingen.

Volkswagenförarna Johan Kristoffersson och Petter Solberg på prispallen under den gångna säsongen. Nu lägger biltillverkaren rallycrossen på is.
Volkswagenförarna Johan Kristoffersson och Petter Solberg på prispallen under den gångna säsongen. Nu lägger biltillverkaren rallycrossen på is. Foto: Tony Welam

Nu står det alltså klart att VM-deltagandet läggs på is.

− När tre fabriksteam, eller team med fabriksstöd, lämnade VM-serien så ändrades förutsättningarna drastiskt. Tillsammans med PSRX och Volkswagen Sverige var vi tvungna att omvärdera vårt engagemang i mästerskapet. Det var verkligen ingenting vi tog lätt på, men vi kom fram till ett gemensamt beslut om att inte delta under 2019, på grund av den stora osäkerheten kring deltagande och tävlingarna för nästa säsong, säger chefen för Volkswagen Motorsport, Sven Smeets, i samma pressmeddelande.

Han påpekar dock att intresset för rallycross-VM kvarstår för framtiden.

− Naturligtvis kommer vi att hålla ett vakande öga på utvecklingen mot elektrifiering av rallycross. Vi har stöttat det initiativet från början och vi har ett fortsatt intresse.

För Johan Kristofferssons del innebär det att han inte kan ta tredje raka mästerskapstiteln.

− Jag har älskat varenda minut under mina två år i det här fantastiska teamet. Tiden har gått fort, men vi har varit mer framgångsrika än vi någonsin kunde drömma om, säger Kristoffersson som kan se tillbaka på 18 segrar på 24 VM-deltävlingar.

Vad händer nu?

– Det här är ju färskt även för mig, så jag har inte hunnit tänka så mycket än. Men det är högst osannolikt att jag sitter i en rallycrossbil under 2019. Närmast handlar det om att fixa en start i Svenska rallyt samtidigt som jag kommer att scanna av marknaden. Jag stänger hursomhelst inga dörrar.

Tittar framåt

Förarkamraten och teamägaren Petter Solberg vill titta längre fram än till 2019.

− Det viktiga att komma ihåg är att det här är en paus − en paus och inte ett avslut. Jag tror fortfarande på rallycross-VM och jag tror fortfarande att det här mästerskapet kan leverera den mest hållbara, underhållande och tuffaste racingen i världen, säger han.

Pernilla Solberg summerar sina två år som teamchef som näst intill perfekta.

− Det är otroligt att tänka sig var vi var för två år sedan och vad vi har åstadkommit sedan dess. Vi har skrivit en fantastisk saga tillsammans och vi kommer aldrig att glömma det, säger hon i samma pressmeddelande.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonMattias EkströmMotorsportNyheterPernilla SolbergRallycross

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare