Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt med lokal närvaro för Kronofogden

Publicerad:
Jag hoppas att du, Christina Gellerbrant Hagberg, tillsammans med dina medarbetare omprövar ditt beslut att lägga ner kontoret i Arvika, Mora och Hudiksvall och ser möjligheterna med att vara mer lokalt närvarande, skriver Mikael Dahlqvist.
Jag hoppas att du, Christina Gellerbrant Hagberg, tillsammans med dina medarbetare omprövar ditt beslut att lägga ner kontoret i Arvika, Mora och Hudiksvall och ser möjligheterna med att vara mer lokalt närvarande, skriver Mikael Dahlqvist. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är beklämmande att Kronofogdemyndigheten inte följer ambitionerna, utan väljer att centralisera istället för att mer aktivt jobba för en bättre lokal närvaro, skriver Mikael Dahlqvist.

Öppet brev till Christina Gellerstedt Hagberg, rikskronofogde

Den 16 oktober meddelade Kronofogden att myndigheten centraliserar sina kontor. Något som ledde till att jag tillsammans med andra skrev ett öppet brev till dig gällande avveckling av kronofogdens kontor i Arvika. Först och främst vill jag rikta ett tack för mejlsvaret på vårt öppna brev. Jag väljer dock att svara dig offentligt då det finns ett stort allmänintresse och för mig en viktigt principiell princip.

Tyvärr har centraliseringen av statliga myndigheter och därmed viktiga jobb i våra glesare delar av vårt land skett under en lång tid. Men under förra mandatperioden skedde ett trendbrott då den S-ledda regeringen aktivt började prioritera glesbygden, bland annat genom utlokalisering av statliga jobb. Därför är det beklämmande att Kronofogdemyndigheten inte följer ambitionerna, utan väljer att centralisera istället för att mer aktivt jobba för en bättre lokal närvaro.

Du skriver att ni genomför regeringspolitik genom att ge en god service till allmänheten och företag. Det har jag ingen anledning att tvivla på. Men det finns andra viktigare skäl som talar mer för en lokal närvaro. Att våra myndigheter finns representerade i stora delar av landet och Värmland är en viktig signal till medborgarna. Staten har ett stort ansvar för att hålla ihop landet och bidra till en samhörighet, trygghet, en bättre differentierad arbetsmarknad lokalt och ökad service.

Jag har stor förståelse för dina bevekelsegrunder om att effektivisera organisationen och många utmaningar kan lösas med modern teknik. Men som du skriver ger också digitalisering också större möjligheter att verka i de mindre kommunerna. En annan fördel som är viktigt i det här sammanhanget är att lokalkostnaderna ofta är lägre, lönerna är generellt lägre och det är mindre omsättning av personal.

Jag hoppas att du, Christina Gellerbrant Hagberg, tillsammans med dina medarbetare omprövar ditt beslut att lägga ner kontoret i Arvika, Mora och Hudiksvall och ser möjligheterna med att vara mer lokalt närvarande. Min ambition är också att fortsätta driva denna fråga och än mer när vi får en regering på plats. Det går att tänka annorlunda vilket vi med framgång visade under förra mandatperioden när Arbetsförmedlingen till slut backade från planerna att lägga ner sina kontor på landsbygden.

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArvikaChristina Gellerbrant HagbergDebattHudiksvallKronofogdenMikael DahlqvistMora