Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler företag satsar på proffsiga styrelser

Publicerad:

Flera utredningar slår fast att företag som satsar på externa styrelseledamöter i stället för faster, moster, eller golfkompisen i styrelsen har framgång, växer på rätt sätt samt får god lönsamhet.

– Det är precis dessa tankar vi försöker överföra till de värmländska små- och medelstora företagen, säger Thomas Berg, Almi Värmland, som tillsammans med styrelseproffset , Christina Lundqvist, lett utbildningen

NWT har träffat småföretagens ledning och ägare som deltagit i styrelseutbildningen. De ger utbildningen högsta betyg.

– Nu börjar jag förstå vad viktigt det är med ägardirektiv och en effektivt arbetande styrelse. Lärorikt och värt att satsa. Nu skapar vi en effektiv styrelse, säger Michael Frisk, Vulk och Montage, med verksamhet i Karlstad, Mora och Örebro.

Cecilia Victoria Kärrberg, Digitalsnack, säger så här om utbildningen:

– Vi har redan en extern styrelseledamot i Patrik Vincent. Han ger oss många goda råd och ser till att vi satsar rätt.

De värmländska företagarna vill satsa hårdare på externa styrelseledamöter. fr.v.Thomas Olsson, Heelhook, David Nordentjell, Bomstadbaden, Ronnie Andersson, Inego, Anders Skoglund, Värmlands Fastighetsservice, Niklas Thuresson, Grums Rör, Michael Frisk, Vulk och Montage, Cecilia Victoria Kärrberg, Digitalsnack och Anna Sahlström, Sahlström Kultur.
De värmländska företagarna vill satsa hårdare på externa styrelseledamöter. fr.v.Thomas Olsson, Heelhook, David Nordentjell, Bomstadbaden, Ronnie Andersson, Inego, Anders Skoglund, Värmlands Fastighetsservice, Niklas Thuresson, Grums Rör, Michael Frisk, Vulk och Montage, Cecilia Victoria Kärrberg, Digitalsnack och Anna Sahlström, Sahlström Kultur. Foto: Jonny Ohlsson

Niklas Thuresson äger Grums Rör AB.

– Nu är det dags att tag i styrelsearbetet. Det är viktigt nu när antalet anställda ökar. Vi måste få lite råd och hjälp med tillväxtarbetet. Det är också viktigt att vi i våra kontakter med kunder, banker och myndigheter kan visa att vi har en proffsstyrelse.

Anna Sahlström, Torsby , har tagit över chefskapet för Sahlström Kultur AB.

– Nu vilar ett stort ansvar på mig att kunna driva verksamheten vidare och göra den lönsam. Jag vet precis vilken typ av styrelsekraft jag behöver. Nu gäller det att få fatt på rätt personer.

Under utbildningen har deltagarna träffats i varandras företag
Under utbildningen har deltagarna träffats i varandras företag Foto: Jonny Ohlsson

David Nordentjell har nyligen tagit över ansvaret för familjeföretaget Bomstad Camping eller Bomstadbaden, Karlstad.

Andra ögon

– Visst kan vi inom familjen fatta bra och viktiga beslut, men det är alltid bra att det kommer in ledamöter som ser verksamheten med andra ögon. Jag kommer att satsa på externa styrelseledamöter.

En av de viktiga frågorna som diskuteras under styrelseträningen är ägardirektivet.

– Om inte de externa styrelseledamöterna får bra insyn via ägardirektivet, det vill säga vad företagsägarna vill nå med sin verksamhet, blir det svårt för ledamöterna att göra ett bra arbete och nå målsättningarna, menar Christina Lundqvist.

Bra exempel

Det finns i Värmland exempel på företag där externa styrelseledamöter medverkat till framgång.

– Jag tänker på Woodlite som med bra styrelsekraft nått målsättningen att också arbeta internationellt med ljussättning vid konserter och andra stora arrangemang. Jag tror att ägaren, Magnus Jansson, håller med om detta.

Det är inte allt för länge sedan som småföretagens ägare var rädda för att släppa in externa styrelseledamöter i styrelsen.

– Egentligen vet jag inte vad den rädslan bygger på, men företagsägarna ville nog behålla den totala makten över verksamheten, men de kanske också tänker på kostnaden för de externa ledamöterna, säger Thomas Berg.

Kostnaden

Man brukar säga att ett styrelsearvode under ett verksamhetsår som lägst skall uppgå till prisbasbeloppet, i dag i häraden 42 000 kronor.

– Men summan kan självfallet variera med tanke på antalet möten och innehållet i styrelsearbetet, säger Christina Lundqvist.

Under utbildningen har deltagarna träffats i varandras företag samt också lärt sig driva andra fiktiva företag. Då med anordnade styrelsemöten där de fått verka i olika roller som ägare, vd och ekonomichef, för att nämna några exempel.

– Vi har också arbetat med riktiga beslutsfall, säger Thomas Berg.

Artikeltaggar

Anna SahlströmChristina LundqvistDavid NordentjellEkonomiThomas Berg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.