Bubbel från Byrån: Politiska halmbockar

Signerat
PUBLICERAD:
Nu återstår att se var det hettar till först – regeringsbildningen eller Gävlebocken. Dessvärre tycks bocken, åtminstone historiskt sett, vara mest benägen att få eld i baken, skriver Byrån.
Foto: Roger Nilsson/TT
Byrån konsulterade sociala medier och fann åtskilliga konstruktiva förslag som kladdkaka, drömmar och butterkaka och till slut favoriten falska riddare.

I början av december invigdes Gävles rikskända stora julbok i halm. Årets första halmdocka var den knappast, med tanke på den långdragna regeringsbildningens flitiga och medvetna missförstånd mellan olika politiker och partier. Nu återstår att se var det hettar till först – regeringsbildningen eller Gävlebocken. Dessvärre tycks bocken, åtminstone historiskt sett, vara mest benägen att få eld i baken.

Överspelad högersko

En gång i tiden sade Centerledaren Annie Lööf att hon hellre åt upp sin högersko än blir ett stödhjul till Socialdemokraterna. En måltid som börjat framstå som allt mer sannolik, ju längre regeringsbildningen fortgår.

Men nu misstänker Byrån att Lööf har hittat en utväg – just förhandlingar med Socialdemokraterna, eftersom dessa sannolikt innebär att Socialdemokraterna spelar såväl skjortan som skorna av Annie Lööf.

Illavarslande kakor

Talman Andreas Norléns val av småkakor till mötena med partiledarna har tilldragit sig en del intresse. Men vad bjuder Stefan Löfven (S) den brokiga skaran – bestående av vänsterpartister, centerpartister, miljöpartister och liberaler – när han förhandlar om regeringsbildningen?

Byrån konsulterade sociala medier och fann åtskilliga konstruktiva förslag som kladdkaka, drömmar och butterkaka och till slut favoriten falska riddare.

Fixa biffen

Förutom att köra och flyga mindre är skippa biffen för mer grönt ett återkommande miljötips. Byrån föreslår därför att alla som vill slippa sin eventuella klimatångest skyndsamt beger sig till livsmedelsbutiken. Bunkra med influgna paprikor, avokados och mangos och toppa med lite lastbilsimporterad sallad och gurka samt gärna sojabiff som åkt hit från andra sidan Atlanten. Det är en miljögärning inför jul som lär imponera på tomtarna.

Inga friåk på tåg

Nu har EU beslutat att det ska finnas plats för minst åtta cyklar på varje tåg inom EU. En förändring som sägs kunna öka både cyklandet och tågresandet. Men rent praktiskt riskerar beslutet innebära att cyklar ska klämmas in på redan överfulla tåg, vilket lär betyda att det blir mindre plats till resenärer av kött och blod. Å andra sidan kanske utvecklingen kan ses som en framgång – eftersom den med all önskvärd tydlighet illustrerar hur EU är ute och cyklar så fort det kommer till annat än handelsfrågor.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.