Hoppa till huvudinnehållet

Säfflepolitiker: “Medborgarna har nog tröttnat för länge sen”

Publicerad:

Säfflepolitikern Erik Evestam (C) har fått nog.

Han tycker att det tar alldeles för lång tid att få en regering på plats.

“Fixar ni inte till en regering så får ni fixa ert extraval på egen hand”, skriver han i en kritisk debattartikel i Aftonbladet.

Det har gått mer än tre månader sedan riksdagsvalet.

Och av allt att döma dröjer det ännu längre innan Sverige får en ny regering.

Erik Evestam (C), som sitter i kommunstyrelsen i Säffle och i nya regionfullmäktige, hör till dem som tröttnat.

– Medborgarna har nog tröttnat för länge sen. Det är viktigt för trovärdigheten och för demokratin att man ändå löser det här, säger han.

På onsdagen publicerade Aftonbladet en debattartikel som Evestam skrivit. Där är han kritisk mot att regeringsbildningen drar ut på tiden och att toppolitikerna inte lyckas lösa situationen.

Väntar på en regering

Centerpolitikern konstaterar att majoriteter redan är bildade i kommuner och regioner trots komplicerade lägen. Nu väntar man på en regering.

“Men så fort den tappre talmannen försökt skapa en öppning så har ni kastat er tillbaka ner i skyttegraven och pekat finger åt alla andra” skriver han i Aftonbladet.

– Det är ett komplicerat läge, men det visste vi redan innan valet. Det var inte konstigt att det tog tid, men det har tagit väldigt lång tid.

– Vi ska ta nya budgetar i höst och är beroende av att veta hur statens budget ser ut, så det är ett vänteläge för oss som jobbar lokalt och regionalt, säger Erik Evestam.

Du skriver att de får klara ett extraval utan dig?

– Väldigt många av dem som genomför valrörelser är ideella krafter ute i kommuner och län. Det är där väldigt mycket arbete görs. Jag har svårt att se hur vi ska kunna möta väljarna och argumentera för att gå och rösta igen. Det är också frågan om vilken valrörelse det skulle bli, det skulle bara bli regeringsfrågorna och det är inte särskilt konstruktivt.

Vad ska de göra på riksnivå, tycker du?

– Jag vet inte vad de har sagt bakom dessa lyckta dörrar, så jag vet inte vad som saknas för att få ihop det. Så det kan inte jag avgöra, det måste de göra. Men jag vill ha en regering före jul som kan börja jobba med de viktiga frågorna, säger Erik Evestam.

Vilka reaktioner har du fått på texten?

– Jag har fått en hel del, från både när och fjärran. Det är många som har andra uppdrag också som har tyckt att det här behövde sägas.

Artikeltaggar

Erik EvestamPolitikSäffleValet 2018

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.