Hoppa till huvudinnehållet

Så många tjänster kan försvinna

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Vuxnas lärande, komvux i Karlskoga
Vuxnas lärande, komvux i Karlskoga Foto: Christoffer Tuulik

31 skolanställda får gå varav totalt 14 lärartjänster om nedskärningarna inom gymnasieverksamheten, främst Vuxnas lärande i Karlskoga och Degerfors blir verklighet nästa år.

Den föreslagna nedskärningen som det ännu saknas beslut kring slår hårdast mot Vuxnas lärande i Karlskoga, en verksamhet som ska spara totalt cirka 7,3 miljoner kronor under nästa år.

Den grundläggande vuxenutbildningen är den enskilt hårdast drabbade och kan minska med nio lärartjänster, tolv tjänster blir tio i januari för att sedan minska till tre tjänster i augusti.

Svenska för invandrare, SFI-verksamheten, drabbas också hårt och kan minska bemanningen med drygt 30 procent, alltså totalt sju tjänster innan nästa läsår.

Nedskärningarna kan göras trots att elevantalet kan komma att öka nästa år. Enligt en tjänsteskrivelse från skolförvaltningen studerade totalt 708 elever på SFI i november i år.

Max Jakobsson, verksamhetschef för gymnasieskolan, framhåller i skrivelsen att lärarnas arbetsmiljö kommer försämras, att undervisningstiden kan komma att öka och att nedskärningen sannolikt ger negativa effekter.

– Verksamheten får också sämre förutsättningar att möta nyanlända som redan etablerat sig på arbetsmarknaden och därför önskar flexibla studier, säger han till tidningen.

Den biträdande rektorstjänsten på Vuxnas lärande dras in, en vakanthållen studie- och yrkesvägledare tillsätts inte och en annan tas bort i augusti.

Även skoladministrationen på Vuxnas lärande stramas åt och går från fyra till tre tjänster i augusti.

Förutom Vuxnas lärande drabbas även Möckelngymnasiet av nedskärningar i olika grad, vilket beskrivs nedan.

Andra områden som också kan drabbas av nedskärningar inom gymnasieverksamheten:

Möckelngymnasiet i Degerfors har ett underskott på 750 000 kronor och många tomma elevplatser, totalt har skolan 313 elever i år men samtidigt över 100 tomma platser. Språkintroduktionen i Degerfors kan flyttas till Vuxnas lärande i sommar och totalt kan fem och en halv lärartjänster komma att flyttas från Degerfors till Karlskoga.

Rektorsområde 2 i Karlskoga innefattar bland annat natur-, samhäll, vård- och omsorgsprogrammet och där kan det vänta omvandlingar av tjänster från heltid till halvtid för kurator, specialpedagog. Samtidigt kan en speciallärartjänst dras in helt.

Rektorsområde 3 i Karlskoga innefattar bland annat handel-, hantverk, restaurang, introduktionsprogrammen och dras med ett underskott på 1,7 miljoner kronor. Där kan neddragningar av totalt fyra tjänster vänta, varav en och en halv lärartjänst och att en anställd inom elevstöd försvinner. Fler gruppsammanslagningar är också att vänta, vilket gör att elevgruppen kan öka från 14 elever i dagsläget till 18. Totalt kan två tjänster inom elevhälsan vänta vilket enligt Max Jakobssons skrivelse kommer göra det “i stort sett omöjligt att bedriva undervisning på introduktionsprogrammen”.

Rektorsområde 4 i Karlskoga med el-, fordon-, industritekniska-, teknik-, vvs-programmet har ett underskott på 800 000 kronor och kan väntas dra in på en speciallärare.

Gymnasiesärskolan är den enda gymnasieverksamheten som inte dras med ekonomiska underskott.

Som tidningen skrivit flertal gånger beror nedskärningarna i första hand på minskande intäkter i form av uteblivna statsbidrag och minskad etableringsersättning för nyanlända. I andra hand är orsaken obalanser i budgeten på de olika rektorsområdena, främst för ungdomsgymnasiet, vilket främst förklaras av låga elevnivåer och små klasser.

Totalt kan gymnasienämnden gå över 13 miljoner back och Matz Ericsson (S), nämndens ordförande och Ingvar Eriksson (V), vice ordförande, har tidigare i år efterlyst totalt 17 miljoner kronor för verksamheterna.

Tidningen har sökt Tony Ring (M) som inte hade möjlighet att kommentera under tisdagen.

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsgymnasietKarlskogaKommunpolitikMöckelngymnasiet KarlskogaNyheterSkola och utbildningVuxnas lärande

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.