Räkna med högre ränta på bolånen

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Räntemarknaden har den senaste tiden legat ganska oförändrad både i Europa och USA. Den amerikanska 10-årsräntan ligger strax under 3 procent. Den amerikanska ekonomin tuffar på och förmodligen kommer det att ske fler räntehöjningar från Federal Reserve. Vi tror att europeiska centralbanken kommer med räntehöjningar först i slutet på 2019.

Marknadsräntorna i Sverige har också förändrats blygsamt och är väsentligt lägre än i USA. Även i Sverige går ekonomin fortsatt bra med en inflation på två procent vilket motsvarar Riksbankens inflationsmål. Trots detta så ligger styrräntan på rekordlåg nivå (-0,50 procent). Orsaken är framför allt att inflationen i stor utsträckning påverkats av stigande energipriser och Riksbanken oroar sig för att inflationen åter faller när effekten från detta avtar.

Vi bedömer dock att ett stigande kostnadstryck kommer att hålla inflationen nära två procent även framledes. Vad händer med den svenska räntan framåt? Med en god ekonomisk utveckling och inflation nära målet så närmar sig förmodligen den första räntehöjningen sedan 2011. Vi tror att den första räntehöjningen på 0,25 procentenheter kan ske i december 2018 eller i februari 2019.

Binda räntan

Sammanfattningsvis så pekar det på att boräntorna rör sig långsamt uppåt under det närmaste året. Sett ur det perspektivet kan det vara läge att börja fundera på din nuvarande räntebindningstid. De flesta har idag korta löptider. Vi ser dock att fler väljer att binda delar av sitt bolån. Vilken räntestrategi man väljer är individuellt och hänger ihop med din totala ekonomi. Kontakta din bank om du är osäker. Ett generellt råd är att dela upp lånet i olika löptider.

Har planat ut

Vad tror vi händer med prisutvecklingen på bostäder? Vi som varit med ett tag har ju sett helt andra räntenivåer än de som är förstagångsköpare idag. Vidare har många inte upplevt någon prisnedgång på bostäder överhuvudtaget. Enligt senaste statistiken för Värmland (källa Svensk Mäklarstatistik) så har prisnivån på bostadsrätter sjunkit det senaste året med en viss uppgång det senaste kvartalet. För villor är det i stort sett oförändrat. Stor variation mellan våra värmländska orter naturligtvis.

Den prisnedgång som skedde främst förra hösten har planat ut något i år. Det är fortsatt viss osäkerhet hur skärpta amorteringskrav och ökat utbud av bostadsrätter påverkar prisbilden framåt. Vårt lågränteklimat, befolkningstillväxt och starka ekonomi talar dock emot en bredare och kraftigare prisnedgång generellt.

Fredrik Ekenberg, Handelsbanken, är krönikör i magasinet Arbete & Ekonomi under vinjetten Dina pengar. Här ger han privatekonomiska tips.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.