Julhandeln kan leda till ekonomisk baksmälla

Konsument
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mindre än två veckor kvar och kanske många julklappar kvar att köpa? Julhandeln kan leda till en riktig skuldfälla:
– Många drar på sig höga kostnader för konsumtion som de egentligen inte har råd med, säger Elinor Sjögren.

Hon är marknadschef på Visma Collectors som i ett pressmeddelande skriver att julhandeln spås öka med tre procent under december i år. Det handlar om försäljning för nära 80 miljarder kronor, eller 7 817 kronor per svensk, enligt HUI Research.

För att klara av julens kostnader lockas många svenskar att låna eller handla på kredit. Under första halvåret 2018 hade redan över åtta tusen värmlänningar dragit på sig fakturor som skickats vidare till Kronofogden, en ökning med sex procent jämfört med samma tidsperiod 2017, visar Vismas sammanställning av statistik från Kronofogden.

Risk att skulderna ökar

– I julhandeln spenderas mer pengar än vanligt. Många drar på sig höga kostnader för konsumtion som de egentligen inte har råd med. Därmed finns en risk att hushållens skulder ökar och att många fler får svårt att betala sina räkningar, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i pressmeddelandet.

I julhandeln spenderas mer pengar än vanligt. Att ha en plan, och hålla sig till den, är extra viktigt
Foto: Björn Lindgren/TT

Totalt skickades över en miljon betalningsförelägganden till Kronofogden under förra året. Skuldbeloppet ökade med tio procentenheter, till nästan 14 miljarder kronor. Och ökningen var som störst bland unga vuxna i åldrarna 26 till 34 år, enligt den sammanställda statistiken.

Planera inköpen

Två av Visma Collectors tips för att undvika att hamna i skuldfällan är att planera sina inköp och avsätta pengar till julklapparna redan i förväg. Att hålla sig till planen och inte lockas av erbjudanden om delbetalning eller snabblån är andra tips.

– Att ha en sund ekonomi handlar ofta mer om hur inkomsten används än hur mycket man tjänar. För att ha ordning på sin ekonomi så behöver man anpassa konsumtionsmönster och vanor efter sin inkomst, säger Elinor Sjögren.

Tips inför julhandeln

- Sätt en budget för julklappsinköpen.

- Jämför priser på nätet innan du handlar.

- Gör en lista på vad du ska handla så undviker du spontanköp.

- Undvik erbjudanden om delbetalning och snabblån.

- Ge bort en upplevelse. En utflykt eller en middag behöver inte bli särskilt kostsam.

Källa: Visma Collectors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

REKOMMENDERAT FÖR DIG