Få tar ut extra pappapengar

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Drygt fem procent av papporna i Värmland tar ut alla de pappapengar de har rätt till. Det kan jämföras med mammorna där motsvarande siffra är drygt 77 procent.

För fjärde året i rad ökar pappors uttag av föräldrapenningtillägget på riksnivå, skriver LO-distriktet i Örebro och Värmland i ett pressmeddelande.

LO:s årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget visar alltså att 5,2 procent av de värmländska papporna har tagit ut hela den ersättning som de har rätt till, jämfört med 77,1 procent av mammorna i Värmland.

Finns mer att hämta

– Det är positivt att vi även i år ser en ökning av männens uttag på riksnivå, men det finns mycket mer pengar att hämta. Vi vill särskilt uppmuntra fler pappor att ta ut hela ersättningen och att passa på att vara hemma under barnets första tid. Samtidigt måste arbetsgivare och chefer bli bättre på att underlätta för pappor att vara föräldralediga, säger Per Lilja, ordförande LO-distriktet Örebro och Värmland, i pressmeddelandet.

Missas av en tredjedel

Omkring 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda LO-arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet, något som många LO-anställda inte känner till. LO uppskattar att det är så mycket som en tredjedel som går miste om ersättningen. I Värmland rör det sig om omkring 730 personer.

– Det här är en jättebra möjlighet för både mammor och pappor att få en extra slant under barnets första tid. Nu måste fler mammor och pappor måste få kännedom att de kan ansöka om ersättningen, vilket också kan göras retroaktivt, säger Per Lilja.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.