Nya regler gör kunder osäkra inför bilköpet

Publicerad:
Anders Karlsson är säljledare på Helmia. Foto: Göran Persson

Från den 1 juli i år infördes det nya bonus malus-systemet för personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar. De nya reglerna gäller enbart nya fordon. FT besökte ett par bilhandlare för att höra hur det nya systemet har påverkat bilförsäljningen.

Anders Karlsson, säljledare på Helmia, menar att det har funnits och fortfarande finns många missuppfattningar bland kunderna om vad de nya reglerna innebär.

– Det skapar en osäkerhet hos kunderna och det främjar inte försäljningen, säger Anders Karlsson och förklarar att det enbart är nya bilar som får en annan beskattning under de tre första åren, därefter är skattenivån som tidigare.

Företaget ställde också på delar av det innestående lagret den 1 juli, för att slippa den förhöjda skatten. Nackdelen är att delar av garantin kan bli kortare för kunden.

– Merparten av dessa bilar har vi redan sålt, säger Anders Karlsson och förklarar att det finns vissa i branschen som har en utmaning i att bli av med sina förregistrerade bilar.

Anders Karlsson är säljledare på Helmia.
Anders Karlsson är säljledare på Helmia. Foto: Göran Persson

Företagets målsättning är att sälja 325 bilar i år, vilket innefattar även begagnade bilar.

– Som det ser ut nu så håller siffrorna på årsbasis. Vi säljer lite mer begagnat än nytt. Försäljningen av dieselbilar har mattats av och intresset har styrts över mot bensinbilarna.

Han menar att de flesta kunder hinner med att köpa en ny bil till innan det kan bli läge att börja tänka på att köpa en elbil. Bland annat beroende på att priserna fortfarande är höga för elbilar och att de har en relativt kort räckvidd för de som bor på landsbygden.

Stor osäkerhet

Hans Sunesson arbetar med försäljning och service på Seffel Bil AB i Filipstad. Ett bra år säljer företaget cirka 50 nya bilar per år och ungefär dubbelt så många begagnade bilar.

– Vi registrerade ett antal bilar före bonus malus. Fram till hösten har försäljningen av nya bilar varit bra, nu är det lugnare på nybilsförsäljningen men det verkar öka på begagnatförsäljningen, säger Hans Sunesson som tror att folk känner en osäkerhet inför att köpa en ny bil.

– Det beror nog till en del på bonus malus. Och att de inte vet om de ska välja bensin, diesel, hybrid eller el. Men även det allmänna läget, brist på jobb, prat om lågkonjunktur och det faktum att det knappt går att få till en regering.

När bonus malus trädde i kraft så blev det först ett minskat intresse för dieselbilar, till förmån för bensinbilar. Men nu har det vänt igen.

Hans Sunesson arbetar med försäljning och service på Seffel Bil.
Hans Sunesson arbetar med försäljning och service på Seffel Bil. Foto: Göran Persson

Han tycker att det är landsbygdsbefolkningen som drabbas av bonus malus.

– Bränsledrivna bilar behövs här men de höjda skatterna på nya bensin och dieselbilar går till att subventionera elbilar som sälj mest i storstäderna.

På sikt tror han att elbilen kommer att slå igenom, men han är övertygad om att el till elbilarna kommer att beskattas på något sätt i framtiden.

Hans menar att både bensin och dieselbilar kommer att leva kvar länge än. Han tror mycket på biodieseln som är fossilfri och den finns faktiskt att köpa i Filipstad redan.

Biogasen kan också vara ett av framtidens bränslen, menar han.

– I Växjö finns en fabrik som bygger om bensinbilar så att dom även går att köra på biogas, många kommuner speciellt i södra Sverige har nappat på det. Kommunerna bygger egna biogas anläggningar och producerar sitt eget bränsle.

Bara nya fordon

Bonus-malus är latin och betyder ordagrant bra-dålig.

Enligt Transportstyrelsen så innebär bonus att bilar med låga utsläpp premieras med en bonus på maximalt 60 000 kronor. Det ska vara miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid, på upp till 60 gram per kilometer.

Malus innebär en förhöjd fordonsskatt, under de tre första åren, för bensin- och dieseldrivna personbilar klass 1 och 11, lätta bussar och lätta lastbilar.

Den tidigare skattebefrielsen - under fem år - för miljöbilar har tagits bort helt. Syftet med de nya reglerna är att få fler att välja miljöanpassade fordon.

Den 1 november infördes det krav på att det ska finnas en varudeklaration som gäller för alla begagnade bilar, oavsett pris. Syftet är att öka tryggheten för konsumenten.

Varudeklarationen ska ge en bättre bild av bilens skick. Konsumenten ska alltid få med sig en varudeklaration hem, som är underskriven av både köparen och säljaren.

Motorbranschens riksförbund, MRF, och Konsumentverket, KOV, står bakom den nya varudeklarationen som nu även omfattar begagnade bilar som är billigare än 30 000 kronor.

Den nya varudeklarationen är också lite tydligare utformad.

– Vi gör ju alltid en test av våra bilar för att hämta information till varudeklarationen, säger Anders Karlsson och förklarar att de nya reglerna inte innebär någon förändring i deras sätt att arbeta med varudeklarationer. Billigare bilar säljs ofta som gör-det själv bilar, då är företaget mån om att kunden ska veta exakt vad hen köper.

– Varudeklarationen skyddar båda parterna. Det är ingen jättestor förändring. Det är en enklare varudeklaration nu, säger Hans Sunesson.

Hans Sunesson på Seffel Bil, visar upp den nya varudeklarationen för begagnade bilar.
Hans Sunesson på Seffel Bil, visar upp den nya varudeklarationen för begagnade bilar. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadHelmiaKonsumentverketMotorMotorbranschens RiksförbundNyheterTransportstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare