Playstation Classic - Nostalgi med skönhetsfläckar

Spel
PUBLICERAD:

Playstation Classic

Sony
Pris: ca 1500kr

Det var bara en tidsfråga, så klart. Efter Nintendos mini-versioner av NES och SNES var det många som väntade på Sonys svar. Och nu är PS Classic här, på gott och ont. Många har på förhand ondgjort sig över spelutbudet, då det saknas många givna klassiker bland de tjugo spel som ingår. Jag håller med till viss del, för nog saknar även jag spel som Castlevania: Symphony of the Night, Silent Hill och Crash Bandicoot. Och några av spelen i samlingen är direkt usla, som Rainbow Six. PS-versionen av det spelet var usel redan när det släpptes, och har inte direkt blivit bättre med åren.

Men samtidigt finns här en hel del bra spel, från mindre kända Wild Arms till storheter som Metal Gear Solid och Final Fantasy VII. Mitt problem ligger mer i emuleringen än i valet av spel, dock. Många har upprörts av att det är PAL-utgåvorna av några av spelen. Det innebär i princip att de flyter långsammare än NTSC-versionerna. Men det stora problemet är att många av spelen är hackiga, har konstiga ljudproblem, grafikbuggar och känns fel på allsköns olika sätt.

Till exempel är Grand Theft Auto helt ospelbart i den här utgåvan. Bilduppdateringen är usel, och parat med sättet spelet zoomar in och ut i ett ovanifrånperspektiv blir det outhärdligt att titta på – än mindre spela. Ett annat exempel är Ridge Racer. Trots att det faktiskt är NTSC-utgåvan av spelet så flyter det halvdant, och grafiken är besvärande suddig.

För den som kan stå ut med medioker emulering, och mest vill ha en injektion av nostalgi, så är Playstation Classic godkänd. Men kvaliteten matchar inte riktigt priset, och det finns i många fall bättre sätt att spela de här spelen (Sonys egna PS Vita, till exempel). Synd på ett lovande koncept. Nu hoppas jag mest att Sony tar sig i kragen och släpper en betydligt skarpare PS2 Classic.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.