Mutant Year Zero: Road to Eden - Talande grisar och systemkollaps

Spel
PUBLICERAD:

Mutant är ett klassiskt, svenskt papper- och penna-rollspel från 80-talet. Nyligen väckte Fria Ligan liv i den vilande mutanten i och med Mutant: år noll. Det blev en enorm succé, även utanför Sveriges gränser.

Mutant Year Zero: Road to Eden är ett försök att presentera den väldigt svenska post-apokalypsen i digital form, och det lyckas väldigt väl. I huvudrollerna finner vi en talande gris, och hans kompanjon Dux – en talande anka. De är invånaren i Arken – ett gammalt rostigt skrov som omvandlats till bosättning för en grupp överlevande mutanter.

En stor del av intrigen, både i Road to Eden och i förlagan, kretsar kring var mutanterna kommer ifrån. Ledtrådar till undergången finns överallt i miljöerna, och det finns gott om underhållande referenser och artefakter att finna. Det är ganska kul att höra hur karaktärerna försöker greppa vad vår tids teknologi, rostig och överväxt, en gång användes till.

Spelmässigt är det lika mycket av ett smygarspel som ett taktiskt rollspel. Om du bara knallar rakt in i fiendens famn lär du få stryk illa kvickt. Istället måste du smyga runt och ta så många av dem tyst, en och en, innan en öppen konfrontation är gångbar. Det är utmanande, men spännande, och ett smart sätt att ge mer liv och nerv åt en i grunden ganska begränsad spelmekanik.

Road to Eden är inte ett djupt rollspel, men det gör sin grej på ett bra sätt. Särskilt för en svensk publik är det atmosfäriskt och intressant att utforska de sönderfallande ruinerna som en gång var Göteborg med omnejd. Slutet må vara en rumphuggen besvikelse, men vägen dit är hela poängen. För alla som velat ha en post-apokalyps med dansband, Gundess-öl (istället för Guiness) och skämt som apoteket ”Apotek Arnes”, är julafton kommen redan nu.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.