Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Så många använder bilbälte i din kommun

Publicerad:
Totalt ligger bältesanvändningen i Sverige på 95 procent, samma siffra gäller för Värmland.
Totalt ligger bältesanvändningen i Sverige på 95 procent, samma siffra gäller för Värmland. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Värmland ligger på rikssnittet när det gäller bältesanvändningen i trafiken. Mellan kommunerna skiljer det dock en hel del.

Totalt ligger bältesanvändningen i Sverige på 95 procent, samma siffra gäller för Värmland.

Det visar NTF:s årliga bältesmätning som genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på över 350 000 observationer.

– Vi gör observationerna på samma platser varje år för att skapa kontinuitet, berättar Anders Anders Kalborg. som är verksamhetschef på NTF Värmland.

95 procents bältesanvändning i Värmland, är ni nöjda med den siffran?

– Nöjda skulle vi vara om vi hade 100 procent men tyvärr är det alltid några som väljer bort bältet. Oftast är det när föraren bara tänkt sig att åka en kort sträcka, men man vet ju aldrig vad som kan hända i trafiken, säger Kalborg.

Under 2017 saknade 39 procent av de omkomna personbilsförarna bälte.

– Att använda bälte är verkligen en billig livförsäkring.

Sämst till när det gäller bilbältesanvändning i Värmland ligger Storfors.

– Men det är nog bara en tillfällighet. Vi har under åren sett att det kan variera ganska mycket från år till år.

“Oroande”

De flesta län ligger runt 94-95 procents användning men i Jämtlands län och Norrbottens län saknar fortfarande var tionde eller mer bälte.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut siffrorna, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF.

Artikeltaggar

NTFNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.