Hoppa till huvudinnehållet

Har öppnat upp residenset för alla

Publicerad:

“Vi vill ge dig beröm för sättet att öppna upp residenset för snart sagt alla grupper i samhället. Det visar hur du tänker och vill ha det i ett demokratiskt samhälle.” Medlemmarna i Karlstad-Tingvalla Rotaryklubb öste beröm över landshövding Kenneth Johansson , när han vid lunchmötet på torsdagen sammanfattade sina sex år i Värmland.

– När jag bjöd in samtliga 43 lanthandlare i länet till residenset var det bara en som uteblev. De hade aldrig tidigare satt sin fot i residenset. Med andra ord var det hög tid att de fick komma, sa Kenneth Johansson.

Landshövding Kenneth Johanson fick mycket beröm när han inför Karlstad-Tingvalla Rotaryklubb sammanfattade sina sex år i Värmland. T.v. klubbens president, Thomas Blom
Landshövding Kenneth Johanson fick mycket beröm när han inför Karlstad-Tingvalla Rotaryklubb sammanfattade sina sex år i Värmland. T.v. klubbens president, Thomas Blom Foto: Jonny Ohlsson

Uppskattade möten

Varje år har landshövdingen haft 2 000 besök på residenset.

– Mötena har varit mycket uppskattade. Det här med ett nära och intimt samarbete svetsar samman värmlänningarna och jag har som länschef sett vilken betydelse mötena haft.

Det var nära att det skulle bli ett nej när han i maj 2012 fick erbjudandet av regeringen att bli landshövding i Värmland.

– Vi hade inom familjen många och långa diskussioner. Att vara borta från familjen och leva särbo var inte så populärt, men vi fick positiva besked från andra landshövdingar att det går att klara.

Lite besviken

Landshövdingen hade till lunchmötet med sig nyheten att länsrådet Johan Blom utsetts till tillförordnad landshövding i avvaktan på att Sverige får en regering som kan utse landshövdingar och generaldirektörer.

– Klart att jag är lite besviken över att inte ersättaren utses innan årsskiftet när jag avgår, men läget är som det är. Johan Blom har varit länsråd i två år och har bra insikt i de viktiga frågorna i Värmland. Jag önskar honom lycka till.

Dagens lösning på landshövdingefrågan liknar i stort vad som hände när landshövding Ingemar Eliassons mandat gick ut och länsrådet Björn Sandborgh fick ta över.

Förlängt mandat

Länsrådet Johan Blom kan få förlängt mandat som tillförordnad landshövding i Värmland.
Länsrådet Johan Blom kan få förlängt mandat som tillförordnad landshövding i Värmland.

Får inte statsminister Stefan Löfven under de närmaste dagarna till en politisk lösning i regeringsfrågan och de statliga utnämningarna inte kan levereras kommer Johan Blom vara landshövding en längre tid. Ett nyval skulle ytterligare förlänga hans mandat.

Regeringen redovisar aldrig hur utnämningarna av landshövdingar går till. Enligt Matilda Malmquist Glas, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, handlar mycket om kompetenser. Goda ledaregenskaper, tidigare erfarenhet som chef, egen erfarenhet av förtroendeuppdrag , kunskaper om samhällsorganisationen och erfarenhet av samhällsfrågor.

– En landshövding skall också ha förmåga att skapa kontaktnät och samordna olika intressen samt ha politisk erfarenhet.

Nu är fältet öppet för nya spekulationer om vem som blir ordinarie landshövding i Värmland efter Kenneth Johansson. Från 1779 och framåt har bara två kvinnor, Kerstin Wallin och Eva Eriksson, varit landshövdingar i Värmland. Blir det på nytt en kvinna som får jobbet?

Artikeltaggar

Johan BlomKenneth JohanssonNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.