Hoppa till huvudinnehållet

Han blir Värmlands (tillfällige) landshövding

Publicerad:

Länsrådet Johan Blom blir ny tillförordnad landshövding i Värmland efter Kenneth Johansson, som slutar sitt uppdrag vid årsskiftet. Beslutet har regeringen fattat idag, torsdag.

Kenneth Johansson lämnar sitt förordnande som landshövding i Värmland vid årsskiftet, men vem som tar vid som hans efterträdare är ännu inte klart.

Regeringen har därför tillsatt en lösning med en tillförordnad på landshövdingeposten och valet föll på länsrådet Johan Blom:

– Det ska bli spännande att få vikariera som landshövding under en period. I rollen som länsråd ansvarar jag för det interna arbetet på länsstyrelsen, nu får jag även en mer extern roll vilket känns som en positiv utmaning, säger Johan Blom i pressmeddelandet.

Johan Blom har varit länsråd sedan 2016.
Johan Blom har varit länsråd sedan 2016. Foto: Erik Nygren

Länsråd sedan 2016

Johan Blom är 51 år och kommer ursprungligen från Stockholm. Han har varit länsråd i Värmland sedan 2016, dessförinnan var han avdelningschef och tillförordnad generaldirektör vid Myndigheten för Yrkeshögskolan. Hur länge han kommer att vara tillförordnad landshövding är oklart:

- Först och främst ska det bildas en ny regering i Sverige innan det fattas beslut om ordinarie efterträdare, så jag vet faktiskt inte hur långt vikariat jag kommer att ha på landshövdingeposten, säger Johan Blom.

Falemo tar tillfälligt över

Regeringen har även beslutat att tillsätta ett tillförordnat länsråd i avvaktan på en ordinarie lösning i Värmland. Bengt Falemo, en av länsstyrelsens två verksamhetschefer, har utsetts att ta över som tillförordnat länsråd från och med årsskiftet. Bengt Falemo har arbetat vid Länsstyrelsen Värmland sedan 2013 och har en bakgrund från bland annat statsrådsberedningen i regeringskansliet.

Artikeltaggar

Bengt FalemoJohan BlomKenneth JohanssonLänsstyrelsenNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.