Hoppa till huvudinnehållet

Fakta är boten för klimatångest

Publicerad:

Polarhavens isar skulle vara borta sommaren 2000, sedan 2013, 2016 och 2017, men de är kvar. Isbjörnarna skulle dö ut, men stammen har ökat till fler än 30 000, skriver Sture Åström.
Polarhavens isar skulle vara borta sommaren 2000, sedan 2013, 2016 och 2017, men de är kvar. Isbjörnarna skulle dö ut, men stammen har ökat till fler än 30 000, skriver Sture Åström. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Koldioxid påverkar inte klimatet så mycket att det kunnat mätas. Alla gaser i atmosfären bidrar till att göra Jorden beboelig, skriver Sture Åström.

Klimatångest är ett stort problem för många, men den botas snabbt och lätt med ”Fakta”:

• Det finns inget ”hot” om katastrofal uppvärmning. Solen har nu gått in i en fas nästan utan solfläckar så som för 200 och 400 år sedan. Då var det kallt, vilket är vad vi kan vänta nu. Det blev missväxt och svält, men civilisationen överlevde. Vi klarar oss bättre än den tidens människor. Sambandet mellan solfläckscykler och klimat rapporterades redan 1801.

• Koldioxid påverkar inte klimatet så mycket att det kunnat mätas. Alla gaser i atmosfären bidrar till att göra Jorden beboelig. Deras samlade vikt komprimerar dem, så att det blir lagom varmt vid marken. Detta visas i mätningar på planeterna, som har olika mycket koldioxid i sina atmosfärer.

• Koldioxiden är nyttig enligt det ”Fullskaleprov” vi haft sedan 1960. Temperaturen har stigit några tiondels grader och halten koldioxid drygt 30 procent. Den är växternas viktigaste näring. I växthus sprutar man in koldioxid för att få större skördar. Öknarna har krympt, FAO noterar att skördarna av spannmål ökat med 40 procent på 20 år, vilket betytt mer mat och billigare mat. Världsbanken ser att andelen extremt fattiga i världen har minskat från 37 till 9,6 procent på 25 år.

Detta är helt motsatt larmen från FN:s klimatpanel IPCC och dess forskare. Söderhavsöarna skulle översvämmas, men fler växer än krymper. Polarhavens isar skulle vara borta sommaren 2000, sedan 2013, 2016 och 2017, men de är kvar. Isbjörnarna skulle dö ut, men stammen har ökat till fler än 30 000. Korallerna på Stora Barriärrevet vitnade och skulle dö, men de har återhämtat sig så som de alltid gjort under 600 miljoner år med mycket stora svängningar i klimatet. Det skulle ha blivit fler orkaner och tyfoner, men de har blivit färre. Observera att extremväder är naturliga inslag i vårt normala klimat.

IPCC är ett mellanstatligt organ, som givetvis styrs av staternas politiker och deras byråkrater. U-länder utgör en stor majoritet. Diktatur är den vanligaste styresformen, ofta förenad med korruption och nepotism. Erfarenhet av vetenskaplig forskning och naturkunskap verkar obefintlig.

Här ser vi orsaken till misstagen: Okunniga politiker och byråkrater kan inte skilja kunniga forskare från okunniga charlataner. Då de hänvisar till 97 procent stöd från ”klimatforskarna” bekräftar de att de inte förstår vad vetenskap är. Vetenskapens framsteg har ofta nåtts med data och observationer från en enda man. De falska larmen visar att IPCC inte förtjänar någon tilltro.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Artikeltaggar

DebattFAOIPCCKlimatSture ÅströmVärldsbanken