Det bidde ingen pressträff

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) har beslutat att återigen ge Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven respit. Men vad ska två dagar extra göra som inte de två första extradagarna klarade av? Varken S eller Vänsterpartiet kan gå med på Centerns krav.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet. Det blir ingen pressträff med talmannen och Stefan Löfven i dag heller. Den senare har nämligen bett om och fått ytterligare två dagars uppskov av talmannen. Därmed är det tidigast först i nästa vecka som riksdagen alls kan rösta om den vill se Löfven som statsminister.

Så vad ska dessa två nya dagar kunna åstadkomma som de tidigare två inte gjorde? Löfven själv påstår att han har gjort ett genombrott. Detta består alltså av att partierna nu pratar politik. Visst, det är en klar förbättring. Men tror Löfven att han på två dagar kan jämka samman Centerpartiets krav med den egna rörelsens och inte minst med Vänsterpartiets? Lyckas han är det förstås en herkulisk bedrift och ett lika magnifikt svek från Centerpartiets partiledare Annie Lööfs sida.

I nuläget talar ingenting för att det ska gå. Socialdemokraterna må vara en utpräglat maktparti, men det finns många intressegrupper i rörelsen som vakar över det politiska innehållet. Och för att denna krystade regeringskonstellation ska bli av krävs också Vänsterns riksdagsmandat. Och det är ett allt annat än kompromissvilligt parti. Därtill är Jonas Sjöstedt en av riksdagens mer slipade partiledare.

Annie Lööf kallade i går Löfvens motbud till hennes kravlista för oseriöst. Hårda ord från en partiledare som försöker få Vänstern att driva igenom alltifrån sänkt inkomst- och företagsskatt till förändrad arbetsrätt. Det är inget fel på reformerna i sig, men att tro att Sjöstedt ska förverkliga dem är inte överdrivet seriöst.

Centern har profilerat sig som valfrihetens vita riddare medan V vill stänga ned alla privata alternativ. C bejakar äganderätten som en mänsklig rättighet, V som är för en gigantisk rättighetskatalog anser att just den inte behövs alls.

På fredag ska alltså Löfven ha rett ut dessa fnurror på regeringstråden. Därtill måste han få med Miljöpartiet som visserligen har visat sig tämligen anpassningsbart så det är nog hans minsta problem. Om han inte anser att han kan göra det är det enbart slöseri med tid att be om uppskov.

Det är på sätt och vis förståeligt att Norlén är tillmötesgående. Varandes moderat är han sannolikt nogräknad med att det inte ska framstå som att han försöker sabotera Löfvens chanser att bli statsminister. Men någon gång måste talmannen ta av silkesvantarna och damma av hårdhandskarna. Talmannen bör i vart fall inte bevilja ytterligare förlängningar utan kräva att det faktiskt händer någonting. Som allra minst bör han spika ett datum för omröstning i riksdagen. Utan detta kommer förhandlingarna inte att leda någonstans.

Den enklaste lösningen är dock att Lööf inser att allianspolitik endast kommer att föras av en alliansregering.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.