Hoppa till huvudinnehållet

13 600 till ensam ledamot

Publicerad:
På torsdag tar det nya styret i Karlstad beslut om hur mycket kommunpolitiken ska få kosta under de kommande fyra åren. Foto: Tommy Andersson

Politikernas arvoden kan höjas med över en miljon kronor. Peter Sörensen, ensam kvar i Karlstadpartiet, föreslås få 13 600 kronor i månaden för att gruppleda sig själv.

420 politiker delar på ungefär 775 förtroendeuppdrag i nämnder, styrelser och kommunala bolag i Karlstad.

Bara en handfull av dem är politiker på heltid. Men alla får betalt, med den skillnaden att deras ersättning kallas för arvode och inte för lön.

13 600

Två är kommunalråd på heltid, Linda Larsson (S) och Per-Samuel Nisser (M). De får 74 800 kronor i månaden, Per-Samuel Nisser 13 600 till för att han är kommunstyrelsens ordförande.

Sedan finns det ytterligare sex kommunalråd, på var sin halvtidstjänst.

SD, V och KL (Karlstadpartiet livskvalitet) fick efter valet inga kommunalrådsposter.

Gruppledararvode

Partier som valts in i kommunfullmäktige, men som inte har någon kommunalrådspost, får istället ett gruppledararvode.

Karlstadpartiet har sedan två av partiets tre folkvalda ledamöter hoppat av, och gått över till V, bara en representant kvar, Peter Sörensen.

Han föreslås nu få 13 600 kronor i månaden i gruppledararvode för att leda sig själv.

Lika mycket föreslås Parvane Assadbegli få som gruppledare för V:s fem ledamöter i fullmäktige och Ljubica Jasic Modin som gruppledare för SD:s sju ledamöter.

Överens

Partierna är överens om att ge gruppledararvode och om fördelningen av kommunalrådsposter och politiska sekreterare.

Om de också är överens om höjningarna och arvodenas storlek ges besked på torsdag, då kommunfullmäktige ska ta beslut.

De diskuterade förändringarna skulle öka kommunens kostnader för politiken med cirka 1,5 miljoner per år. Det handlar om en dubblering av gruppledararvodet från 6 800 till 13 600 per månad, fler politiska sekreterare och höjda arvoden i nämnder. styrelser och bolag.

Möjlighet

– Gruppledararvodet är till för att vi ska ge alla demokratiskt valda partier en rimlig möjlighet att bedriva sin politik, säger Linda Larsson.

– En person, en fritidspolitiker ska kunna ta ledigt från jobbet för att ägna sig åt politik. Den politiska kartan i kommunen har ritats om efter valet.

Per-Samuel Nisser resonerar på samma sätt som Linda Larsson.

– Vi har försökt hitta en nivå som är rimlig, säger han.

– Vi har fått fler partier i ett växande Karlstad och då blir det en något högre kostnad för politiken.

Alla partier får också anställa politiska sekreterare, minst en person på halvtid per parti.

Utom Karlstadpartiet som är för litet och som heller inte har något valtekniskt samarbete med andra partier. Därför får partiet heller ingen plats i nämnder, styrelser eller bolagen.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunLinda LarssonNyheterPer-Samuel NisserPeter SörensenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.