Hoppa till huvudinnehållet

Vintertramparna ger sig ut på vägarna

Publicerad:
Mikael Haster, transportrådgivare på kommunen, i samspråk med Mikael Forseryd, en av 20 vintertrampare. Foto: Lisa Olaison

Karlstads kommun vill uppmuntra fler att välja cykeln framför bilen under vinterhalvåret. 20 frivilliga har valts ut till kampanjen som går under namnet “Vintertramparna”.

Från öst till väst och norr till syd, deltagarna är noggrant utvalda för att tillsammans innefatta en stor del av Karlstads cykelsträckor. Mikael Haster, transportrådgivare på kommunen, menar att det finns många där ute som gärna vill välja cykeln året om, men kanske saknar den rätta motivationen.

– Vi vill knuffa våra medborgare i rätt riktning. Nu har vi byggt och planerat en massa cykelvägar i och runt om Karlstad för att underlätta för cyklisterna, säger han.

Men man kommer inte hela vägen bara på att bygga.

– Vi måste också ut och informera. Det är därför vi gör det här och i slutändan hoppas vi att våra deltagare kan inspirera andra att hoppa på idén.

Mikael menar att en stor anledning till att många lämnar cykeln i garaget under vinterhalvåret är en beteendefråga.

– Det är lätt att fastna i en vana, speciellt när det blir mörkt och kallt ute. Ibland kan man faktiskt behöva ta bilen, men kanske inte fem dagar i veckan.

Erik Ramsell är en av dem som undertecknat avtalet.
Erik Ramsell är en av dem som undertecknat avtalet. Foto: Lisa Olaison

Av 270 anmälningar valdes 20 tappra deltagare ut till att lägga grunden för kampanjen. Från och med i dag fram till 15 mars ska de cykla till och från arbetet minst tre dagar i veckan. En av dessa är Pernilla Skyvulstad och med en något bekvämare sträcka, Bellevue till Våxnäs, ser hon fram emot utmaningen.

– Det känns som en kul grej. Som barn fick man ju cykla i alla väder så varför kan man inte göra det nu?

– Jag har dessutom redan sagt till kollegorna på jobbet att jag ska göra det så nu finns det ingen återvändo. Det är bara att pallra sig upp på cykeln och om underlaget inte tillåter det så går jag till fots istället, säger hon.

Mikael Forseryd tar utmaningen på allvar, minst sagt. Med tolv kilometer till arbetsplatsen på Skoghalls bruk krävs det planering för att kunna vara presentabel på jobbet.

– Man får se till att klä sig efter väder. Jag packar alltid ner ombyte i en ryggsäck och duschar på jobbet när jag kommer fram. Sträckan tar inte särskilt lång tid heller, knappt 30 minuter. Men under vintern får man ta det lite mer varsamt, man vill inte komma för snabbt in i en kurva, säger han.

Artikeltaggar

BellevueCyklarKarlstadKarlstads kommunMikael HasterNyheterVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.