Per Åslunds återkomst dröjer

Publicerad:
Per Åslund är fortfarande inte återställd efter hjärnskakningen 27 oktober. Det är ovisst när han kommer tillbaka. Foto: Sanna Emanuelsson

FBK-stjärnan Per Åslund hade gjort sin kanske bästa säsongsstart när han fult mejades ner av brynäsaren Jesper Jensen 27 oktober med hjärnskakning som följd.

Tyvärr dröjer återkomsten.

– Som läget är i dag kan vi inte säga när “Åsa” är spelklar igen. Det har tagit längre tid än vad vi trodde, säger Mattias Hell som är chef för FBK.s medicinska team.

Jesper Jensen stängdes av fem matcher för den fula tacklingen och Åslunds tillfrisknande går segt.

– Vissa dagar är bra, vissa är sämre. Han har fortfarande huvudvärk från och till, berättar Hell.

Men det är inte lika illa som med de fem FBK-spelare som tvingades sluta i förtid på grund av sviterna av hjärnskakning.

Riskabelt?

– Nej, vi bedömer det som att “Åsa” är på gång, han tränar på is utan kontakt men sista steget tar längre än vad vi trodde. Samtidigt går det inte att göra sådana här jämförelser .

Åslund har råkat ut för hjärnskakningar tidigare under karriären.

Är det inte riskabelt att låta honom spela igen?

– Det är klart att riskerna ökar ju fler hjärnskakningar man har haft. Men det gäller ju alla spelare. Vi arbetar nära Umeå Sportmedicin i de här frågorna. Bedömningarna kan vara svåra. Se på Sidney Crosby som varit borta i långa perioder men ändå kommit tillbaka.

Alex ryggopererad

Det innebär inga risker får Åslund att isträna utan kontakt, enligt Mattias Hell.

– Han försämras inte fysiskt av aktivitet utan det förhåller sig tvärtom.

FBK:s sjukstuga i övrigt:

– Alexander Johansson ryggopererades i fredags. Nu väntar en rehabilitering på minst tre månader. Ilari Melart tränar för fullt igen efter knäskadan men troligen är han tillbaka först efter uppehållet, 19 december. Vi har ju sju friska backar i nuläget och bara två matcher kvar före spelvilan.

Artikeltaggar

Alexander JohanssonFärjestad BK HerrIlari MelartIshockeyMattias HellPer Åslund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare