Ljus i moderatbudgeten

Ledare
PUBLICERAD:
Elisabeth Svantesson (M) presenterade moderatbudgeten i fredags.
Foto: Hanna Franzén/TT
Moderaternas budget är ett ljus i decembermörkret. Den utlovar bland annat sänkta skatter och mer pengar till försvaret. Det borde egentligen inte vara något problem för Centern och Liberalerna att kunna rösta för den.

I fredags presenterade Moderaterna sin budgetmotion för 2019. Det är en utmanare till övergångsbudgeten, som den provisoriska regeringen har lagt fram. Den 12 december skall en budget klubbas i riksdagen. Omröstningen kommer inte att vänta på att en ny regering har tillträtt. Riksdagen bör dessutom inte anpassa sig till en osäker framtid.

Många delar av Moderaternas budgetmotion är kända sedan tidigare. Partiet vill sänka flera skatter, till exempel marginalskatten, värnskatten och även stoppa de rödgrönas dieselskattehöjning. Jobbskatteavdraget och Rut-avdraget vill de också utöka. Man kommer också att värna överskottsmålet inför sämre tider. Det skjuts även till resurser för att stärka Polismyndigheten, bland annat skall antalet anställda poliser öka med 10 000 till år 2024. Anslagen skall bland annat gå till höjda polislöner och betald polisutbildning. Det är flera ljuspunkter.

Överbefälhavaren Micael Bydén har tidigare sagt att försvaret saknar tre miljarder kronor nästa år. I övergångsbudgeten saknas dessa pengar som behövs för att kunna uppfylla tidigare utlovade satsningar på försvaret. Bydén menade att utan dessa miljarder så kommer stridsförmågan att påverkas negativt. Därför är det positivt att de nu finns med i Moderaternas förslag.

Moderaterna vill också, utöver tre miljarder kronor till nästa år, skjuta till 15 miljarder fram till 2021. De menar att detta är en ökning av försvarsbudgeten till två procent av BNP. Ambitionen är god, men samtidigt verkar summan låg och mycket kommer förmodligen ätas upp av prisindexökningen.

Riksdagens partier inte har haft samma resurser för att kunna presentera ett budgetalternativ som det som har producerats av regeringskansliet. Ändå skall man inte allt för lätt vifta bort Moderaternas förslag. Finansdepartementets beräkningar ligger trots allt till grund för budgeten.

Moderaternas förslag har förutsättningar att gå igenom när det ställs mot regeringens övergångsbudget. Kristdemokraterna har aviserat att de kan tänka rösta för den och Sverigedemokraterna kan komma att göra likadant.

Tidigare praxis innebär att partier bara röstar på egna budgetförslag, och sedan lägger ned sina röster efter att de väl har fallit. Sverigedemokraterna bröt mot detta efter valet 2014. Nu har även Kristdemokraterna sagt att de är beredda att gå den vägen. I partiledaren Ebba Busch Thors hösttal, som hon höll i fredags, uppmanade hon Centerpartiet och Liberalerna att komma hem till alliansens vidöppna famn och tillsammans presentera en gemensam borgerlig reservation mot övergångsbudgeten.

M-budgeten borde kunna antas av de två partierna. Det är trots allt den politik som ligger dem närmast. Moderatbudgeten är ett bättre svar på de krav som de har ställt – den bygger trots allt på den reformagenda som alliansens partier gick till val på.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har ställt krav på Stefan Löfven (S) för att släppa fram honom som statsminister. Centern och Liberalerna måste inse att det är en omväg att ställa krav på Socialdemokraterna. Det ter sig obegripligt att avstå från att rösta för den politik de själva står för, eftersom SD kan komma att rösta för den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.