Trendiga resmål i vinter

Resor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är sol och värme som lockar de svenska resenärerna i vinter, men när det gäller weekendresor står en östeuropeisk huvudstad högt i kurs.

Bangkok och Gran Canaria toppar inte helt oväntat listan över vinterns mest populära resmål, men det är Addis Abeba och Beirut som ökar mest enligt färsk bokningsstatistik från resebyrån Ticket.

Afrikas minsta land, Gambia, har varit ett populärt resmål för svenskar sedan 1960-talet och antalet bokade resor ökar kraftigt i vinter. Även destinationer som Sydafrika och Egypten klättrar stadigt på listan över trendiga resmål.

- Sydafrika har länge legat på många svenska resenärers lista över drömresmål. Under 2018 har vi sett ett successivt ökande intresse för resor som erbjuder spännande upplevelser, där Sydafrika passar väl in. Mest populärt är det att resa till Kapstaden, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket, i ett pressmeddelande.

Den stora bubblaren bland vinterns weekendstäder är Tallin.

- Tallinn gynnas av den låga prisbilden och det faktum att staden ligger nära och är enkel att ta sig till. Det är samtidigt en mysig stad, med vackra små torg och vindlande gränder i den medeltida stadskärnan, säger Katarina Daniels i ett pressmeddelande.

En annan tydlig trend i vinter, enligt Ticket, är en ökning av det etniska resandet. Procentuellt ökar Addis Abeba mest av alla resmål, vilket enligt resebyrån är en konsekvens av Ethiopian Airs satsning på den skandinaviska marknaden, men också på en positiv utveckling av landets politiska klimat.

Resmålen som trendar i vinter

1. Addis Abeba, + 584 procent

2. Kairo, + 200 procent

3. Beirut, + 193 procent

4. Nairobi, + 189 procent

5. Teheran, + 126 procent

6. Kapstaden, + 96 procent

7. Tallinn, + 75 procent

8. Banjul, + 75 procent

9. Johannesburg, + 73 procent

10. Hurghada, + 48 procent

Källa: Resebyrån Ticket

10 trendiga resmål 2019 enligt Lonely Planet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.