Prutt! - Även ett riktigt skitspel är lärorikt

Publicerad:
Tage, Zander, Josef och Björn jobbade på att få till de rätta ljuden. Foto: Lisa Olaison

Bajsspelet är toppen, konstaterar några av barnen på avdelningen Valhall på Hybelejens förskola på Herrhagen i Karlstad.

– Jätteroligt att man får välja bajskorv, tycker Zander Fredriksson Spjut.

Josef Karlsson, 5 år, Björn Hammarberg, 3 år, Zander Fredriksson Spjut, 5 år och Tage Kaldal, 4 år bänkar sig för att spela Bajsspelet inför NWT:s stora speltest.

Klimat, frågesport och djur - Årets stora speltest är här

Först av allt ska man välja vilken spelfigur som man vill vara - killarna runt bordet bestämmer sig för figurerna tjockbajs, lösbajs, bollbajs och långbajs. De är inte helt lätta att skilja åt för ett otränat öga.

Ja, ni hör själva, det är hur kul som helst om man är två-sex år.

Med hjälp av sina bajspluttar och en tärning gäller det att ta sig ända fram till toastolen. Snabbast att bli nedspolad vinner.

Att välja spelfigur var en av höjdpunkterna.
Att välja spelfigur var en av höjdpunkterna. Foto: Lisa Olaison

På vägen dit kan man hamna på bruna och gula rutor som kräver ljudillustration efter färg. Eller hala rutor som är nystädade och gör att man halkar bakåt ett steg.

– Prutt, låter Björn Hammarberg helt riktigt och slipper gå ett steg tillbaka.

Lär sig mycket

Förskolelärare Anna Johansson sitter med vid spelbordet.

– Det är bra för det är tillräckligt enkelt för att de ska klara av att spela själva. Och det är bra träning på att räkna, säger hon.

Anna Johansson tycker att barnen lär sig mycket av att spela spel, som tålamod och samarbete.
Anna Johansson tycker att barnen lär sig mycket av att spela spel, som tålamod och samarbete. Foto: Lisa Olaison

Hon tillhör dem som tycker om brädspel och gärna spelar med barnen på förskolan.

– De lär sig så mycket, samarbete, att vänta på sin tur, att man inte alltid vinner och att man ska spela klart även om det inte går så bra, säger hon.

“Jag vill flytta själv”, “han gjorde inget bajsljud”, “nu vinner jag snart“ - det klassiska sällskapsspelsgnabbet haglar över bordet på väg mot wc-stolen.

En halvtimma

Spelet tar högst en halvtimma att spela.

– Jätteroligt att man får välja bajskorv, tycker Zander.

Snart har alla bajskorvarna spolats ner och killarna tar sig an nästa brädspel - Safari.

Spelar du mycket brädspel hemma också?

– Nej, det blir mest lego och på vägen hem spelar jag Pokémon, säger Josef Karlsson.

Bajsspelet fyller tio år och har utökat med ett par nya pluttar. Max en halvtimma tar det för spelfigurerna att vandra över spelplanen, från dassrulle till toastol.
Bajsspelet fyller tio år och har utökat med ett par nya pluttar. Max en halvtimma tar det för spelfigurerna att vandra över spelplanen, från dassrulle till toastol. Foto: Lisa Olaison

Bajsspelet firar 10-årsjubileum i år och kommer med en jubileumsbox där två nya bajskorvar presenteras - emojibajs och bebisbajs.

Ett påtagligt problem med spelet är att figurerna inte riktigt tål hantering av den målgrupp det vänder sig till. Redan efter ett par omgångar på förskolan börjar pappfigurerna att bli slitna.

Artikeltaggar

HelgSpeltest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare