Hoppa till huvudinnehållet

Klimat, frågesport och djur - Årets stora speltest är här

Publicerad:
Reporter Nya Wermlands-Tidningen
Nya Wermlands-Tidningen
redaktion@nwt.se

Nu har 67 spel - inklusive Bajsspelet som du kan läsa om i den länkade artikeln - testats av den rutinerade spelpatrullen. Tre fullpoängare, noll bottennapp. Kanske är det något spel som faller dig i smaken, eller som blir en passande julklapp. Mycket nöje med läsning och kommande spelande.

Prutt! - Även ett riktigt skitspel är läroriktTärningen har rullat på nytt
Cyblobs
Cyblobs

Betyg: 6

Cyblobs

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 250 kronor

Målet med spelet är att skapa en stor cyblob mest flest ögon genom med slag av de två tärningar ta sig igenom spelplanen och äta upp så många andra cyblobar som man kan.

Varje spelare delar sin lera i en stor cyblob med tre ögon och en mun och sex små cyblobar med ett öga. När alla har endast en cyblob kvar är spelet slut, spelaren som har flest ögon på sin cyblob vinner.

Instruktionerna är lätta att förstå, det tar lite tid innan spelet kommer igång då man skall starta med att forma sina cyblobar av modelleran.

Den delen var något som barnen uppskattade mycket och försökte att hitta på lite olika former och bara det var en rolig aktivitet i sig. Enkelt att spela, även för barnen själva. En spelomgång tar cirka 20 minuter och får det högsta betyget av samtliga testspelare.

Dragon dance
Dragon dance

Betyg: 6

Dragon Dance

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 170 kronor

Varje spelare ska sätta ihop en drake genom att sticka in kort i varandra. Man ska bygga en så stadig drake som möjligt så det gäller att ha tungan rätt i mun och sätta ihop korten ett efter ett till en så stabil drake man bara kan. Under spelets gång utsätts draken för sprutande eld, piskande draksvansar och drakens vibrationer. Vinnaren blir den som klarar sig längs mot drakens attacker och har den största draken när alla kort är slut.

Lätt och enkelt spel för barn som uppskattar byggandet av draken allra mest.

Wooop wooop
Wooop wooop

Betyg: 6

Wooop wooop

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 4 år

Pris: cirka 160 kronor

Lekande lätt spel där man bygger spelkartongen till en polisbil. Perfekt för barn som gillar leka tjuv och polis. Det medföljer även en polisfigur som kan köra polisbilen och jaga tjuvarna.

Spelet går ut på att man ska ta fast så många inbrottstjuvar som möjligt genom att hitta dem som matchar bilden. Den som har flest tjuvar vid spelets slut står som vinnare.

Roligt och enkelt spel för barn som de kan spela utan vuxen.

Azul
Azul

Betyg: 5

Azul

Tillverkare: Next Move

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 400 kronor

Man behöver inte gilla att kakla för att tycka om det här spelet, som går ut på att kakla väggarna i palatset och få poäng. Du ska hämta kakelplattor från valfri fabriksdisplay eller från det allmänna utbudet och passa in i dina mönster.

Ett gott råd är att läsa reglerna noga och sedan spela ett provparti. Efter hand inser man att det faktiskt inte är så krångligt som man först kan tycka. Och då kan man börja testa flera olika taktiker.

Ett plus också för den fina "Mah Jong"-känslan i kakelplattorna. Ett spel som bara växer och växer ju mer man spelar!

Bamse aktivitetsspel
Bamse aktivitetsspel

Betyg: 5

Bamse aktivitetsspel

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 3 år

Pris: cirka 150 kronor

Gå som en elefant, låt som en trumpet eller kravla som en krokodil. Det här spelet går ut på att vinna brickor genom att göra ljud och rörelser. Men man måste se upp för vargen. Ibland smyger han fram och gömmer brickor för spelarna.

Den som först har fått ihop en bricka av varje färg har vunnit spelet.

Det här är ett roligt spel är små barn som har svårt att sitta still. Reglerna är enkla att förstå och spelmarkerna känns rejäla och tål barnens tuffa tag.

Bamse aktivitetsspel inbjuder till många skratt. Inte minst när den busiga vargen dyker upp och plockar åt sig brickor – mammas brickor.

Blank
Blank

Betyg: 5

Blank

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 6 år

Pris: Cirka 160 kronor

Ett spel med blanka kort där man kan göra sina egna spel genom att designa nya regler och spelkort. Innehåller 72 spelkort och 38 kort med regler varav 14 är ifyllda från början. På några av spelkorten finns det med effekter dvs en instruktion som skall uppfyllas och resten är blanka för att hitta på egna roliga saker som skall utföras.

Ett exempel på effekt på ett av spelkorten var ett kort med rubriken ”snigelfart” där vald spelare måste prata och agera vääääldigt långsamt tills spelet tar slut, lockade till mycket skratt!

Vid varje runda läggs tre regler på bordet som ska följas, 7 spelkort delas ut till varje spelare och det gäller att bli av med de egna korten när nummer eller färg matchar det översta kortet i kasthögen. Har man inget kort som matchar får man ta extra kort från spelkortshögen. Den som blir av med sina kort snabbast vinner och får skriva en ny regel på ett av de blanka regelkorten - om man vill.

En annorlunda spel idé att man själv kan kreera och forma spelet. Lite invecklad spelinstruktion som tog lite tid att läsa igenom och förstå. Med tanke på information på regel & spelkorten som skall följas under spelet så behöver det vara med någon som kan läsa när man spelar så ålder från 6 år kanske är lite lågt satt med tanke på läsförmågan.

Att man kan göra egna kort och regler tilltalar säkert kreativa personer med fantasi, det funkar bra att spela spelet ändå med de medföljande reglerna och ifyllda/blanka spelkorten.

Ett riktigt underhållande spel som passade både barn och vuxna och får ett högt betyg!

Charader
Charader

Betyg: 5

Charader

Tillverkare: Nicotext

Ålder: Från 3 år

Pris: cirka 150 kronor

Charader är ett spel som går snabbt att komma in i och som funkar även för barn som inte kan läsa. Spelarna delar in sig i två lag och laget med den yngsta spelaren börjar. Varje kort har fem alternativ: två- respektive treordiga charader, ordspråk eller talesätt och en person eller fiktiv karaktär på ena sidan. Den andra sidan innehåller en bild på ett föremål eller djur och kan användas av barn som inte kan läsa än. Det ena laget framför charaden, det andra har en minut på sig att gissa rätt.

Det är ett plus att även barn som inte är läskunniga kan spela, men vuxna och äldre barn har ett försprång i och med större ordförråd och kunskaper.

Med det sagt har spelet ändå en bra blandning av enkla charader och klurigare ordspråk och talesätt och personer/karaktärer. Underhållande charader även om deltagarna inte skulle hålla Gäster med gester-klass.

Spelet är litet och enkelt att ta med sig, vilket är ett plus.

Det stora djungelloppet
Det stora djungelloppet

Betyg: 5

Det stora djungelloppet

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 5 år

Pris: cirka 350 kronor

Tärningsspel där det gäller att vara först att få alla sina tre djur genom djungeln och över mållinjen. Elefanten har sin väg, tigern har sin och apan har sin. Kräver både tur, skicklighet och lite tankeverksamhet. Ett riktigt roligt spel som redan plockats fram ett flertal tillfällen. Ett litet frågetecken för hållbarheten dock. Hur länge håller apans trampolin?

Exit the game – Faraos grav
Exit the game – Faraos grav

Betyg: 5

Exit the game – Faraos grav

Tillverkare: Inka & Markus Brand

Ålder: Från 12 år

Pris: Cirka 180 kronor

Det här engångsspelet (ja, det går bara att spela en gång. Du kommer rita, vika och klippa i spelet) är en riktig utmaning för den logiska delen av hjärnan. Spelet tar sin början när du och dina medspelare fastnar i Tutankhamons grav – till er hjälp för att ta er ut har ni bara en dammig anteckningsbok och en uråldrig snurrskiva.

Nu gäller det att lösa alla gåtor för att ni ska hinna ta er ut i tid. Det här är en riktigt rolig bordsvariant av populära Escape room. Det gäller att ha mycket tid och tålamod för att klara av spelet, och har man bara dessa förutsättningar är detta spel en hit. Det känns lite tråkigt, och onödigt, att det bara går att använda en gång, annars hade vi gärna gett spelet vidare till någon annan att lösa.

Rekommenderas starkt!

(Exit har utsett till Årets vuxenspel 2018)

Exploding kittens
Exploding kittens

Betyg: 5

Exploding kittens

Tillverkare: Original edition

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 250 kronor

Ett supergulligt och roligt kortspel med en rejält klös. Allt är nästan tillåtet, men den som får den exploderande kattungen – utan att ha något slags skyddskort – är det sayonara för.

Spelet är oerhört välgjort och fint illustrerat där kattskägg och regnbågsspyor duggar tätt. Det är lätt att tävlingsinstinkten går överstyr här, men då är det tur att en omgång är snabbt genomförd och det bara är att börja om igen… och igen – och igen!

Fantastic Park
Fantastic Park

Betyg: 5

Fantastic Park

Tillverkare: Lautapelit

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 190 kronor

Fantastic park är ett riktigt kul strategispel där det gäller att bygga större och större djurgrupper av spelkort man får för handen. Tillsammans byggs spelplanen upp allt eftersom och ju större grupp av samma djur, desto fler poäng till varje spelare.

Våra testspelare fattade snabbt vad spelet gick ut på – och de gillade direkt spelets mekanism och framför allt att räkna poängen!

Extra kul är att spelet samtidigt ger möjlighet till samarbete mellan flera spelare. Det gör att poängställningen snabbt kan svänga vilket gör att spänningen finns där ända in i mål.

Fix the world
Fix the world

Betyg: 5

Fix the world

Tillverkare: mindmadegames

Ålder: Från 15 år

Pris: Cirka 200 kronor. Kan beställas på mindmadegames.com

Det här kickstarterspelet är riktigt kul. För du ska rädda världen med fullständigt vansinniga lösningar.

Man får två kort var som innehåller vardera sex ord, varav två ska användas. En investerare drar ett världsproblem som spelarna sedan ska tävla om att lösa, genom att använda sina två ord.

Den bästa, roligaste eller galnaste idén belönas sedan av investeraren.

Ett exempel: Du ska lösa skogsbränder med hjälp av religion och batterier... Kombinationerna är oändliga.

Dina grå sätts på stora utmaningar, kallsvett bryter fram, skratt utlovas. Och det är sällan de vettiga lösningarna vinner.

Vår enda invändning är att spelet är på engelska (därav den högre satta åldern). Men trots testpanelens höga medelålder var det många ord vi inte förstod.

En svensk version hade varit att föredra. Men gissningsvis är en sådan på gång.

MIG Fotboll
MIG Fotboll

Betyg: 5

MIG Fotboll

Tillverkare: MIG

Ålder: Från 15 år

Pris: cirka 150 kronor

MIG-spelen bygger på Trivial Pursuit-konceptet från 1980-talet. Frågespel där det gäller att svara rätt på minst en fråga i alla kategorier. MIG-spelen har dock skippat spelplanen och därmed blir de lätta att ta med i ryggsäcken eller till och med i en stor ficka.

MIG Fotboll består av 78 kort med totalt 385 frågor. Kategorierna är svensk fotboll, internationell fotboll, stjärnorna, VM och blandat. En tärning bestämmer kategorin. Den som först klarat rätta svar i samtliga kategorier vinner. Snabbt och enkelt att spela.

Men det krävs en hel del fotbollskunskaper för att ta hem spelet. Lennart Skoglunds smeknamn och varför Luis Suarez blev avstängd i VM 2014 klarar säkert de flesta, men betydligt färre vet när den första matchen sändes i tv, var Rosvalla IP ligger eller efter hur många sekunder världens snabbaste utvisning dömts.

Utmanande svårighetsnivåer för fotbollsvetare (som betyget satts efter), men inget för ordinära frågesportare. För den sistnämnda kategorin blir det ungefär som att aldrig komma ut ur eget straffområde.

Queendomino
Queendomino

Betyg: 5

Queendomino

Tillverkare: lautapelit.fi

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 200 kronor

Bygg sammanhängande landskap, muta draken, och vinn drottningens gunst. Queendomino är ett strategispel där brickorna är dominoformade och har en eller två olika landskapstyper som måste placeras tillsammans med en liknande bit. Spelet går ut på att bygga 7x7 rutor och samla poäng genom bland annat stora landskapsområden, antal torn på spelplanen, och om man har vunnit drottningens gunst när spelet är över.

Reglera är många och det tar en stund att tråda ut vad det är som gäller. Första omgången tog cirka 1,5 timma om man räknar in att plocka fram alla delar och läsa alla regler.

När det väl är klart är det dock ett roligt spel där det går att ha många olika strategier. Satsa på att samla den landskapstyp som är värd mest, eller kanske sabotera för de andra spelarna?

Rackarunge
Rackarunge Foto: Joakim Åström

Betyg: 5

Rackarunge

Tillverkare: Ninja print

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 180 kronor

"Efter sju energidrycker började han se Pippi Långstrump och höra Super Mario" eller "Efter sju energidrycker började han se sjukt många likes och höra pushnotiser som inte går att stänga av". Vilken version av meningen är roligast?

Rackarunge, en barn- eller familjevariant av Rackare, handlar om att meningar med luckor ska fyllas i så att de blir så galna som möjligt utifrån formuleringar på färdigtryckta kort. Den spelare som lägger ut kortet med lucktexten ska avgöra vilken version som är roligast.

Spelet är enligt tillverkarna från sex år, men för att det ska funka riktigt bra krävs i praktiken att man är läskunnig.

Vissa formuleringar går också över huvudet på de yngsta barnen och alternativ som "white trash" känns också problematiska. En åldersgräns från åtta år hade varit mer realistisk. För lite större barn och vuxna är spelet däremot väldigt dråpligt och man skrattar så tårarna rinner.

Ett plus är att spelet är litet och lätt att ha med på en resa, i fritidshuset eller liknande.

Smart 10 junior
Smart 10 junior

Betyg: 5

Smart 10 junior

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 200 kronor

Smart 10 junior är från sju år, men det finns ingen chans att man kan spela detta med jämnåriga eller mellanstadiepersoner enbart. Au contraire så ligger spelets stora förtjänst i att det finns frågor för alla åldrar i familjen, så detta är med fördel ett spel som alla kan spela ihop utan att bli uttråkade. Rolig blandning av ämnen och väldigt allmänbildande. Hos oss har spelet blivit liggande på köksbordet och vi struntar i att räkna poäng men drar några kort till middagen så får alla hjälpas åt att få ihop rätt svar. Behändigt format.

Story Chest
Story Chest

Betyg: 5

Story Chest

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 250 kronor

Roligt spel som går ut på att hitta på historier. Man drar två kort och väljer ett av dessa, men utan att tala om för medspelarna vilket kort man har valt. Man ska sedan snickra ihop en historia utifrån kortet och helst så listigt att de andra inte kan gissa vilket kort man valde. Efter berättandet satsar de andra på det kort de tror att berättaren valt. Vinner gör den som har flest guldpengar på slutet.

Det gäller att någon fantasifull börjar och drar i gång det hela, men sedan rullar det på. Fiffig och skojig lösning där ens peng ramlar ner i en kista om man gissat rätt. Från sju år men fantasi- och berättarglädje är en mer relevant kvalitet än ålder, i det här spelet.

The Great tour
The Great tour

Betyg: 5

The Great tour

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 350 kronor

Ta din buss mellan fem europeiska storstäder och samla poäng utifrån svårighetsgraden på rutterna. Det är premissen för The Great tour.

Reglerna verkade till en början allt för invecklade, men efter fem minuter var allt solklart.

Spelet går att spela på tre till sex deltagare, och såklart blir det svårare – och roligare – ju fler man är, då fler vägar blockeras av andra bussar och det kostar mer att ta sig förbi. Betalar gör man med biljetter, och de har olika symboler som kan ge fördelar vid omkörningar.

Det är ett prisvärt spel som lockar till fler rundturer i Centraleuropa.

Utseendet är aptitligt och snyggt och gjort i nostalgisk anda. Pluspoäng för träbussar och att spelplanen är vikt med motivet inåt!

Vilket hundkaos
Vilket hundkaos

Betyg: 5

Vilket hundkaos

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 280 kronor

"Voff voff" vilket hundkaos! Är du de minsta hundälskare kommer du att garanterat tycka om Anders Bagges nya spel.

Du får nämligen göra alltifrån att svara på frågor som "vad betyder det att göra en pudel?" till att imitera en såväl snäll som arg hund.

Åldern sex år och uppåt stämmer bra. Särskilt "uppåt" då spelet utgjorde en helkväll för fem studenter i 20-årsåldern.

Spelets regler är tydliga och lätta att variera beroende på antal spelare och hur gamla deltagarna är.

I vissa stunder kan spelet vara lite tjatigt men för de små är det nog snarare tvärtom, och för de äldre kan du säkert med små modifikationer göra dig ett dryckesspel du sent (eller tidigt) kommer att glömma.

Babblarna – jättememo
Babblarna – jättememo

Betyg: 4

Babblarna – jättememo

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 2 år

Pris: cirka 140 kronor

Vilken julklapp detta kan bli för alla barn som tokälskar Babblarna! Ett jättememory med stora fina bilder på Bobbo, Babba, Diddi och resten av gänget i olika årstider och väderlekar. Med lite hjälp från en vuxen kan spelet bli ett bra minnestest och -lek för de allra minsta.

Bamse Dunderklockanspelet
Bamse Dunderklockanspelet Foto: Peder Kaldal

Betyg: 4

Bamse – Dunderklockanspelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 5 år

Pris: cirka 300 kronor

Vad säger barnkompatibelt spel mer än ett hederligt gammalt bräde, pjäser och en tärning? Inget skulle jag säga.

I det här spelet ska man hjälpa bland annat Bamse och farmor att plocka dunderklockor med hjälp av "skattkartor". Dessa får man via fröbrickor med ett okänt antal klockor på andra sidan. Fem brickor ska man få i sin korg. För att vända dem ska man också få tag på en vattenkanna, som en drake sedan kan ta tillbaka om man klampar över hans bro.

Flest blommor vinner, alltså inte den som samlar ihop dem först.

Spelet är enkelt och barnet är med på noterna från början och kan matcha "kartornas" siffror med spelplanens. Ett litet krux är att pjäserna kan vara svåra att sätta ihop. Lille Skutt är till exempel skadad för all framtid.

Livslängden på spelet i helhet känns som de brukar med Kärnans, de går att plocka fram då och då och sedan gå i arv.

Clicko
Clicko Foto: Peder Kaldal

Betyg: 4

Clicko Bokstavsspel

Tillverkare: Clicko

Ålder: Från 3 år

Pris: cirka 430 kronor

Svenska speltillverkaren Clicko har gjort ett spel som gör det roligare att lära sig bokstäver. Detta genom ett spel, där man drar kort för att bygga bokstäverna utifrån de medföljande delarna. Gör man rätt får man stjärnor. Dock kan de ryka igen om man drar ett drakkort.

Tävlingsmomentet fungerar helt okej, men magneterna i stavarna gör det svårt för de yngre förmågorna. Då bitarna inte alltid vill sitta ihop.

Korten kunde också ha varit tydligare, de är lite för svåra att förstå ibland. I alla fall om man är ovan alfabetet.

Efter att spelet legat hemma några dagar plockar barnet själv fram kartongen och pysslar ihop bokstäver. Det är det som är den stora behållningen för honom och oss, att det lockar till bokstavsträning.

(Spelet var nominerat till Årets barnspel 2018)

Don't rock the Boat
Don't rock the Boat

Betyg: 4

Don't rock the Boat

Tillverkare: Wow!

Ålder: Från 3 år

Pris: cirka 250 kronor

Hur svår är det att få pingviner att balansera på ett piratskepp? Hyggligt svårt faktiskt, tycker föräldrarna som inte är den tänkta målgruppen. Fyraåringen tycker att det är kul att placera ut djuren och de olika prylarna som också ska lastas, och gör det med bravur emellanåt.

För det är det spelet går ut på. Lasta fartyget, och den som får båten att tippa över så att allt rasar, ja den förlorar.

För de yngre piratförmågorna är det en bra motorikträning.

Några direkta minussidor med spelet hittar vi inte, mer än att det efter ett tag blir tjatigt. Å andra sidan går det snabbt att spela och kompisar på besök spelar nog gärna.

Exit the Game – Ödestugan
Exit the Game – Ödestugan

Betyg: 4

Exit the Game – Ödestugan

Tillverkare: Inka & Markus Brand

Ålder: Från 12 år

Pris: cirka 180 kronor

Har du spelat The room på din läsplatta kommer du att känna igen dig i den här analoga upplagan. Spelet börjar med en historia. Din bil går sönder mitt ute i ingenstans, det finns ingen mobiltäckning men som tur är hittar du en stuga i skogen där du kan tillbringa natten. Nästa morgon går inte dörren att öppna och det sitter järngaller för fönstren. På ett av borden ligger en mystisk bok och en underlig snurrskiva. Nu börjar spelet och genom att lösa gåtor och uppgifter ska man till slut komma ut ur stugan. Spelet är ganska svårt och min medspelare tröttnade efter fem minuter. Enligt tillverkaren är åldersgränsen från 12 år, men det är nog för lågt.

Tyvärr är det ett engångsspel, man klipper sönder och skriver på spelmaterialet, så ur hållbarhetsperspektiv är det ingen höjdare.

Exit: the game utsågs till årets vuxenspel i år. Det var roligt att spela, men jag föredrar de digitala versionerna på paddan.

Go Go Eskimo
Go Go Eskimo

Betyg: 4

Go Go Eskimo

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 300 kronor

Spelet går ut på att vara först in i mitten av spelplanen. På vägen dit samlar man brickor med fiskar på. När någon har nått mitten är det fiskauktion och då byter man sina fiskbrickor mot pengar. Den som har mest pengar efter tre rundor har vunnit. Men se upp! Det finns en isbjörn som spärrar vägen och fiskarna finns bara i tre färger, en för varje runda. Man kan stoppa medspelare genom att sätta ut isbjörnen så spelet kräver lite taktiskt tänkande. Efter lite initiala problem med att förstå spelreglerna så kom alla i gång och tyckte spelet var både lite klurigt och roligt. Bra familjespel.

Gold Fever
Gold Fever

Betyg: 4

Gold Fever

Tillverkare: brädspel.se

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 170 kronor

Vem är den bäste guldgrävaren?

Nja, du kanske inte får svaret genom det här spelet, då det mer bygger på slump och tur än ren skicklighet och taktik, men man kan ju låtsas. Grejen är att du får varsin säck, där "stenar" i grått, vitt och svart blandas med ett litet antal guldklimpar. Först att hitta guldklimparna vinner.

Svårare än så är det inte, även om det finns ett par varianter där smaragder eller rubiner också läggs i påsen.

Hursomhelst ett enkelt och rätt kul förströelsespel som går snabbt och kan bli lite rafflande när det drar ihop sig.

Åldersgränsen borde dock kunna sänkas till åtminstone sex år.

Guinness world records
Guinness world records

Betyg: 4

Guinness world records

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 250 kronor

Varva världsrekordsfrågor med riktiga utmaningar, bli världsrekordshållare (nåja) och vinn! Kul att varva kunskap och aktivitet så att man inte tröttnar på något av det. Frågorna är av varierad svårighetsgrad, och utmaningarna är gjorda så att både lillebror och farmor ska kunna klara av att göra ett försök – och högst troligt klara utmaningen. Frågan är bara om någon motspelare gör det ännu bättre och snor rekordet… Kul och aktiverande spel som passar bättre för familjen är kompisgänget. Perfekt för mellandagarna när släkten är samlad!

Leif GW Persson GW:s brott
Leif GW Persson GW:s brott

Betyg: 4

Leif GW Persson GW:s brott

Tillverkare: Alga

Ålder: Från 10 år

Pris: cirka 300 kronor

Förvånansvärt roligt spel där en av spelarna agerar Leif GW Persson på ena sidan av den lodräta spelplanen, övriga medspelare är bovar på den andra sidan. Som GW är det ditt jobb att fånga in bovarna på andra sidan spelplanen genom ledtrådar och trumfkort – men det är inte alldeles enkelt, och det gäller att hinna fånga in alla bovar innan de lyckas avsluta sitt uppdrag först. Låt er inte luras av de vad som kan kännas som många steg innan man kommer igång – när man väl startat spelet lär man sig snabbt vad som gäller och hur man ska tänka. Bra åldersgräns och trevligt för både familjen och det lugnare kompisgänget. Bovarnas spelpjäser är väldigt små, men idén med magneter och stående spelplan gillas skarpt.

(Spelet var nominerat till Årets vuxenspel 2018)

iKnow
iKnow

Betyg: 4

iKnow

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 12 år

Pris: Cirka 400 kronor

Klassiskt frågespel där det gäller att svara rätt – men också att hålla koll på motspelarnas kunskaper. Du kan nämligen få poäng genom att satsa för eller emot, samt överlista dina motspelare. Enkla regler och man kommer snabbt i gång. Många av frågorna är lite väl avancerade för att vara ett familjefrågespel, där även tolvåringar ska kunna delta, som iKnow utger sig för att vara. Det är inte ett banbrytande spel, men ett trevligt tidsfördriv för familj- och släktträffen! För ett frågespel funkar ju alltid, eller hur?

Illusion
Illusion

Betyg: 4

Illusion

Tillverkare: NSV

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 150 kronor

Spelet inleds med att ett färgkort läggs upp, sedan ett pilkort. Om pilen till exempel är gul, ska laget som börjar dra det översta kortet i högen och sedan avgöra om det är mer eller mindre gult på det kortet, jämfört med det först upplagda. Så fortsätter det tills ett lag anser att ordningen måste vara fel och utmanar. Då vänder man på alla lagda kort, för på baksidan står procenttalen. Är det fel ordning, vinner det utmanande laget pilen. Är det rätt ordning vinner det lag som la ut det sista kortet. Först till tre pilar vinner.

Ett riktigt kul spel. Enkla regler men inte alls enkelt att avgöra färgprocenten, då det är helt olika figurer på korten. En spelomgång tar bara cirka 20 minuter, och då vill man gärna spela fler omgångar. Ett spel för alla som inte är färgblinda!

Jungle Speed
Jungle Speed

Betyg: 4

Jungle Speed

Tillverkare: Tom & Yako

Ålder: Från 7 år

Pris: Cirka 170 kronor

Ett snabbt och roligt spel med väldigt enkla regler.

Varje medspelare har en hög med kort och vänder i turordning upp ett kort i taget. Om två spelare får upp lika dana symboler (oavsett färg) är det spelaren som snabbast fångar totempålen som vinner. Hen får också lämna över sina uppvända kort till förloraren. Lite som kortspelet stress. Den som snabbast blir av med alla sina kort har vunnit spelet.

Ett tips är att röja undan alla lösa föremål från spelbordet innan spelets början. Det kan gå lite hetsigt till i jakten på totempålen...

Kalas
Kalas

Betyg: 4

Kalas

Tillverkare: Orosdi-Back

Ålder: vuxenspel

Pris: cirka 400 kronor

Det här är spelet med den partyglada taglinen: Fixa kalaset med klimatångest.

Och vad menas då med det? Jo, du ska ha kalas och måste skaffa det som behövs. I spelet symboliseras detta av bokstäverna i ordet kalas. Dessa får man genom att flyga jorden runt och landa i bland annat storstäder och diktaturer. Där ska det ibland dras kort som framkallar kvävda skratt. Vissa rutor innebär att bekänna färg, andra förlorar du för att du är kvinna.

Spelet är snabbspelet och en runda tar 15–20 minuter. Det roliga är att läsa korten.

Upphovsmännen Eric Ericson och Lars Arrhenius har gjort flera spel i samma genre, en genre vi kan kalla ”fnissa och få ont i magen”.

Det här är inte spelet som blir festens partyhöjare, utan snarare tvärtom. Vilket också behövs. Spelet sätter ord på det alla vet, men som måste präntas in gång på gång.

Efter en runda kan du alltid försöka blåsa upp en ballong med en god känsla i magen.

Lek tafatt med Mumin
Lek tafatt med Mumin

Betyg: 4

Lek tafatt med Mumin

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 4 år

Pris: cirka 200 kronor

Tänk leken "kull" – som sällskapsspel. Ingredienserna här är bilder med de klassiska Muminfigurerna på. Du drar ett kort och ska sedan hitta vem av medspelarna som har en likadan bricka och ropa: "du är". Samtidigt tickar en klocka som plötsligt visslar och avgör vem som förlorar. Stressigt, roligt och har flera fina detaljer. Känslan är att spelet har kvaliteter som gör att det kommer att hålla i längden. Och vi har kul när vi spelar.

Lära mera: Bokstäver
Lära mera: Bokstäver Foto: Adam Linnér

Betyg: 4

Lära mera: Bokstäver

Tillverkare: Lilla A, Akademibokhandeln

Ålder: Från 3 år

Pris: cirka 200 kronor

Blanda korsord med Finns i sjön och du har spelet Bokstäver ABC. Spelet är väldigt enkelt, har bra instruktioner och vi kommer snabbt i gång med det vi vill göra – att spela. Korsorden finns på brickor och det gäller att hitta de bokstäver som saknas och bilda ord. Korsorden har olika svårighetsgrader vilket gör att det funkar även för mindre barn som börjat lära sig bokstäver och ord. För sjuåringen i testpatrullen passar det perfekt!

Magic Maze
Magic Maze

Betyg: 4

Magic Maze

Tillverkare: Sit down games

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 230 kronor

Magic Maze är ett spel som sticker ut från mängden. I korthet ska fyra "fantasykaraktärer" göra inbrott i ett varuhus och stjäla fyra artefakter. Spelarna styr alla figurer (man spelar inte mot varandra) men de bestämmer bara över en riktning var vilket ställer stora krav på samarbete. Ett samarbete som försvåras av att man inte får kommunicera med varandra. Och samtidigt som spelarna letar sig djupare in i varuhuset rinner sanden i timglaset på.

Magic Maze har hittat en riktigt smart spelidé. Spelplanen byggs upp allt eftersom spelarna utforskar mer av varuhuset och det faktum att man inte får prata med varandra (då går larmet) eller peka är också en stor utmaning. Det är inte helt enkelt att få rätt spelare att flytta rätt pjäs åt rätt håll utan någon kommunikation.

För nästan alla åldrar. Yngsta spelaren under testet är sex år och även om han hade en lite längre inkörningsperiod så hanterar han det nu precis lika bra som vuxna.

Och en bonus för singelhushållet: Det är faktiskt möjligt att spela Magic Maze ensam – fast då med lite specialregler.

NameIt!
NameIt!

Betyg: 4

NameIt!

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 300 kronor

Ett frågespel som själv förklarar reglerna, läser frågorna och håller koll på poängen? Japp! I ett högt tempo guidar en spelledare deltagarna genom frågor av varierande svårighetsgrad.

Spelledaren är väldigt underhållande och gillar att driva med spelarna. Han låter ofta ironisk och oengagerad (på ett roligt sätt) och kommer med utrop som "Åh nej!" och "Kanon!" samtidigt som han förklarar vad ni ska göra och i vilken ordning.

Spelet är intensivt och det gäller att vara koncentrerad, men det går att trycka på paus och upprepa frågor. Ibland vill spelledaren ha ett väldigt specifikt svar, som "djembetrumma", men ibland räcker det med "flöjt". Det är lite förvirrande, men bidrar också till goda skratt och starka känslor.

Spelledaren gillar överraskningar och du kan till exempel få bonuspoäng för snabbhet och ibland får spelarna välja kategori åt en motspelare.

Spelet innehåller runt 400 frågor i 25 kategorier.

Nummer Ninja!
Nummer Ninja!

Betyg: 4

Nummer Ninja!

Tillverkare: Wow!

Ålder: 7–12 år

Pris: cirka 230 kronor

Upplägget är enkelt. Genom att slå med tre tärningar får du ett mattetal att lösa, och på så sätt också reda på hur många steg du får gå på spelplanen. Mattetemat kommer också igen i kluriga frågor. De ska lösas för att du ska kunna samla ihop till den utrustning som krävs på vägen mot den gyllene draken.

Nummer Ninja har fått Guldtärningen för årets barnspel 2018. Om det lever upp till förväntningarna? Både ja och nej. Ja för sättet det får in matte i ett spel – och gör det kul. Nej för att det har en tendens att bli lite enformigt. Plus för en fin och rejäl spelplan.

Photosynthesis
Photosynthesis

Betyg: 4

Photosynthesis

Tillverkare: brädspel.se

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 300 kronor

Alla känner till fotosyntesen, här gäller det att kunna använda den kunskapen. Med hjälp av träd ska man samla på sig poäng, allt eftersom solen tar sina varv runt spelplanen.

Träden ger poäng som kan lösas in mot nya träd och utöka skogen. De stora träden kan senare avverkas och ge möjliga vinstpoäng.

Låter det enkelt? Det är ganska enkelt när man kommer in i det, men samtidigt klurigt då man måste hålla koll på sina motspelares träd – dessa får inte skugga dina – och man måste tänka ett par varv i förväg på vad man vill göra med sina träd. Låta dem växa eller avverka? Kanske ska du skugga konkurrenten?

Spelidén känns fräsch och ligger väl i tiden. På minussidan finns att det tar ganska stor plats, men det är ett prisvärt sådant. Photosynthesis kanske inte spelas varje helg, men det förtjänar att dammas av då och då. Photosynthesis är dessutom ett vansinnigt snyggt spel, därför bör man låta det andas och få solljus med jämna mellanrum.

(Spelet var nominerat till Årets vuxenspel 2018)

På 5 sekunder junior
På 5 sekunder junior

Betyg: 4

På 5 sekunder junior

Tillverkare: Användbart litet företag

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 250 kronor

De som har spelat många sällskapsspel vet att det att kan vara svårt att hitta barnspel som också passar hela familjen. Men det här är definitivt ett sådant. Det handlar om att nämna tre saker, till exempel djur som kan simma, innan tiden – fem sekunder – går ut. Frågorna är roliga och svårigheten kan anpassas till yngre spelare om det behövs genom att dra ner på antalet saker. Speltiden är föredömligt kort och det blir många skratt runt bordet.

Dock känns det här ganska enkla spelet lite väl dyrt, men priserna varierar också rätt kraftigt så det kan vara läge att spana efter bästa möjliga köp.

Qwixx
Qwixx

Betyg: 4

Qwixx

Tillverkare: Lautapelit.se

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 130 kronor

Det är fint med spel som är enkla att förstå och har få regler. Qwixx spelas med två vita och fyra olikfärgade tärningar. Det gäller att få så många kryss som möjligt på sina fyra färgade rader, som går från 12 till 2 eller 2 till12. Summan av två tärningar och färg avgör vad du kan kryssa för. Du måste gå från vänster till höger på lappen, vilket gör det betydligt mer strategiskt än man kan tro.

Qwixx kräver lite mer strategi än Yatzy och du är lika engagerad i andras kast som i ditt eget. Ett riktigt bra tärningsspel med skön tyngd i tärningarna.

Rackare 2
Rackare 2

Betyg: 4

Rackare 2

Tillverkare: Ninja Print

Ålder: Från 15 år

Pris: Cirka 200 kronor

Expansion av Rackare 1, nu med 600 nya kort. Precis som i första versionen gäller det att fylla ut ett helt normalt påstående – med betydligt osmakligare och opassande meningar. Jättekul i rätt sammanhang. Det slår inte det amerikanska ursprungsspelet, Cards against humanity, men är kul. Framför allt med kompisgänget på förfesten (men det är ingenting för dina lättstötta kompisar). Praktisk reseförpackning hänger med så du slipper släpa på hela kartongen på semestern. Tips: ta inte med det här spelet hem till mamma och pappa i jul. Det kan bli lätt… awkward.

Ticket to Ride - New York
Ticket to Ride - New York Foto: Peder Kaldal

Betyg: 4

Ticket to Ride: New York

Tillverkare: Days of Wonder (Enigma)

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 230 kronor

Ticket to Ride: New York är det senaste tillskottet i Ride-familjen. Första spelet kom 2004 och sedan dess har det kommit såväl fristående delar som expansioner.

Detta är en av de senare och nu ska man köra taxi mellan olika punkter i The Big Apple.

Reglerna är lätta att ta till sig och man kommer snabbt i gång, vilket för att man genomföra flera spelrundor efter varandra. Det passar bra för småbarnsföräldrar som inte kan lägga en helkväll på ett spel.

Spelet baseras till en början på lite tur, men ju mer man spelar, desto mer tankeverksamhet blir det. Då gäller det att ha is i magen.

Spelplanen är aptitlig, det medföljer extra taxibilar och spelet är enkelt att ta med då det knappt väger något.

Ett minus i konstruktionen är att spelplanen är vikt åt "fel" håll, då framsidan är vinklad utåt. Petitess i sammanhanget.

Det tar heller inte så stor plats på bordet.

Som nybörjare i Ticket to Ride-världen så lockar detta till mer spel, men för den inbitne spelaren är New York-versionen kanske lite tråkig.

Vin – och annan dryck
Vin – och annan dryck

Betyg: 4

Vin – och annan dryck

Tillverkare: Nicotext

Ålder: Från 15 år

Pris: cirka 150 kronor

Spelreglerna är enkla: dra ett kort och läs en fråga. En person åt gången svarar på frågan och är svaret rätt kan man välja att fortsätta eller låta turen gå vidare; är svaret fel går turen vidare direkt.

Om spelaren som har svarat rätt väljer att fortsätta riskerar hen också att förlora poängen vid fel svar på nästa fråga. Däremot har hen också chansen att plocka hem fler än ett poäng!

Den som först kommer till 15 poäng vinner.

Detta är ett trevligt frågespel för den vuxna gruppen. Med tanke på att det är många alkoholrelaterade frågor kan 15-årsgränsen kännas lite väl låg.

De 400 frågorna varierar i svårighetsgrad, så det finns både chans för dryckesnörden att skina och för den olärda att samla kunskap. Det är ett perfekt spel att plocka fram om samtalsämnena tryter eller om man känner sig vetgirig. Det krävs ingen spelplan eller något större utrymme för att kunna genomföra; papper, penna och kanske något gott att dricka räcker.

Spelet säljs exklusivt på Akademibokhandeln. Priset känns rimligt med tanke på mängden frågor och kunskapen man får där till.

You crash the Game!
You crash the Game!

Betyg: 4

You crash the Game!

Tillverkare: Quick media

Ålder: Från 13 år

Pris: cirka 290 kronor

Karlstadsbon David Kvicklund lanserade ett frågesportspel om favoritidrotten ishockey för ett par år sedan. Nu finns även en uppföljare, som till stora delar följer samma koncept. Men det finns förstås också nyheter.

I spelets grundserie ska man, precis som i Trivial Pursuit eller MIG, försöka svara rätt på frågor i fem kategorier – här svensk hockey, NHL, istid (historia), ögonblicket plus blandat.

Totalt finns 550 grundseriefrågor och tärningsslag avgör kategorin. Undersidan på spelaskens lock är utformad som en hockeyrink och där kan man kasta tärningen.

När någon klarat rätta svar i samtliga kategorier inleds ett slutspel. Att ta sig dit är till och med lättare än i verklighetens SHL. Alla går vidare och tar med sig poängen (rätta svar) från grundserien.

I slutspelet – där det finns 110 frågor – är det som i Bit för bit, man väljer på vilken nivå man vågar svara. Bara den som först kan frågan får poäng och först till totalt 16 vinner.

Många frågor kräver ett närmast nördigt hockeyvetande. Spelet har ingen åldersrekommendation, men den som inte ens nått tonåren lär knappast ha hunnit skaffa sig tillräckligt med kunskap. Kanske inte så många andra heller...

Vem som var Tre Kronors lagkapten i VM 1987 vet nog en hel del vuxna spelare, inte minst värmlänningar. Marigare då att minnas elitseriens skyttekung 2012–2013, i vilket allsvenskt lag som Trent Hunter spelade 2004–2005 eller vilket brödrapar som gjort flest poäng i NHL.

Ett riktigt utmanande spel för alla med exceptionell hockeykunskap. Inga krångliga regler. Litet praktiskt format som gör att det funkar bra som resespel.

Men i slutspelet är inte alla frågor utformade så att de inte utesluter alternativa rätta svar redan på högsta nivån. Dessutom är det rekommenderade priset relativt högt satt.

Amnesia
Amnesia

Betyg: 3

Amnesia

Tillverkare: Mindtwister

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 240 kronor

Här sätts din mer visuella del av hjärnan på prov.

Spelet består av en kub och en spelplan som är 3x3 rutor.

Via två eller fler rader med kort byggs olika rörelser eller färgändringar för kuben upp i en viss ordning som man ska memorera. Det blir hela tiden svårare att minnas den rätta ordningen och ganska snabbt gör någon fel. Vid två misstag åker man ut.

Kanske var testpanelen trött och lite överårig, men trots de enkla reglerna och den annorlunda spelidèn tyckte vi den var rätt ointressant. Men gillar ni att memorera saker så är spelet värt att testa.

Cheese please
Cheese please

Betyg: 3

Cheese please

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 270 kronor

Roligt när man väl förstod klurigheten i det. Spelet går ut på att fånga möss genom att täcka dem med en eller två ostar (som finns tryckta på ett ostkort), och man behöver titta på ostkortet och gissa om den kommer täcka musen eller ej. Kändes väldigt banalt i början men mot slutet blev det klurigt. Minus för att det var svårt att se om osten täckte musen eller ej, för ibland var det hårfint. Det skulle varit skarpare konturer på ostkorten. Vinner gör den som samlat flest poäng. Snabbspelade rundor och enkelt att förstå. Spelet är från sju år men man kan gott vara yngre än så.

Cirkus Topito
Cirkus Topito

Betyg: 3

Cirkus Topito

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 7 år

Pris: Cirka 200 kronor

En föreställning som tar tid. Knappast avslutat på 15 minuter som angivet på spelet då regelverket var så komplext att första kvarten gick ut till att reda ut vad vi får göra och vad vi får minuspoäng för under spelets gång.

Utvärdering under spelets gång visar att femåringen, som hade väldigt svårt för regelverket, tyckte att det var "jättebra och roligt". 9-åringen var mer skeptisk och svarade att det var "bra, men det kommer aldrig gå".

Visade sig att hon hade helt rätt, efter över en timme gav vi upp då ingen hade nått rätt nivå och irritationen bland deltagarna var relativt hög. Svårt och tråkigt med minuspoäng när spelpjäserna faller, vilket de väldigt lätt gör när de ska staplas bredvid varandra.

Fungerar bäst för de som har gått om tid och väldigt mycket tålamod.

(Spelet var nominerat till Årets barnspel 2018)

Dlerium
Dlerium

Betyg: 3

Dlerium

Tillverkare: Ooba games

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 100 kronor

Det gäller att vara snabb och hålla tungan rätt i mun, för här går det undan. Du ska kasta sex tärningar som representerar olika teckensymboler. Med kroppsspråk och mimik ska du snabbt utföra tecknen som visas. Dessutom gäller det att hålla utkik efter en joker som förändrar förutsättningarna. Den som kommer sist förlorar omgången och får en stämpel placerad någonstans på sig. Ett roligt moment särskilt för de yngre. För vem vill inte sätta en stämpel på näsan på mamma eller i pannan på storebrorsan? Flest stämplar förlorar.

Stora rejäla tärningar som förvaras i en liten "kulpåse". Stämplarna tvättas tack och lov lätt bort med tvål och vatten.

Det är kanske inget spel du sitter med en hel kväll, men en liten stund då och då. Räkna med cirka tio minuter per spelomgång.

Ett familjespel som passar de flesta åldrar, dock ej de allra minsta eftersom det innehåller små delar. Enkla regler och ett okej pris. Spelet lockar till både skratt och förvirring i en salig röra.

Exit the game: Det hemliga laboratoriet
Exit the game: Det hemliga laboratoriet

Betyg: 3

Exit the game: Det hemliga laboratoriet

Tillverkare: Inka & Markus Brand

Ålder: Från 12 år

Pris: cirka 180 kronor

Jösses! Det här var inte lätt vare sig att spela eller betygsätta. Vid spelets början får man tillgång till en snurra och ett häfte med kluriga gåtor. När du löst alla uppgifterna har du lyckats ta dig ut från det hemliga laboratoriet. Alltså ett så kallat "Escape-the-room"-spel IRL.

Tycker du det är kul att lösa mer eller mindre kniviga uppgifter för att ta dig vidare, då kan spelet rekommenderas. Men det är absolut inget partyspel för det krävs full koncentration. På spelkartongen står det att man kan vara 1–4 spelare, men vi tycker att det är bäst att vara två, då det annars blir för rörigt.

När så spelet är avklarat är det faktiskt så att man inte kan spela det någon mer gång, då man klipper och kladdar i häftet. Det finns dock fler spel i samma serie.

(Exit har utsett till Årets vuxenspel 2018)

Flip
Flip

Betyg: 3

Flip

Tillverkare: Lautapelit

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 130 kronor

Spelet går ut på att se och matcha frukterna på korten före din motspelare.

Skarpa ögon och snabba reflexer är vad som krävs för att få en vinnande utgång

Reglerna är lite otydliga då det finns fler alternativ på hur man ska spela det.

Speltiden är cirka 15 minuter.

Kivi shapes
Kivi shapes

Betyg: 3

Kivi shapes

Tillverkare: Peliko

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 170 kronor

Kivi shapes delade familjen. Barnen var måttligt imponerade medan den vuxne som skriver dessa rader hade jättekul. Så ett snittbetyg blir ett starkt godkänt sådant.

Kivi shapes är en slags blandning av yatzy och fem i rad. I stället för siffror på tärningarna är det olika symboler men likt yatzy ska du bland annat samla fyrtal, kåk – och givetvis fem likadana.

Tärningarnas utfall avgör i vilka rutor på spelplanen du kan placera din pjäs. När alla rutor är fyllda avgör poängen spelet. Poäng som spelarna får av tre, fyra eller fem pjäser i rad.

Förutsättningar för att gilla spelet är att man tycker om yatzy – och gillar taktiska utmaningar.

Klimatkoll
Klimatkoll

Betyg: 3

Klimatkoll

Tillverkare: Klimatkoll Guldheden AB

Ålder: Från 12 år

Pris: cirka 130 kronor

Det här är ett kortspel som ligger helt rätt i tiden. Du tilldelas tre kort som det sedan gäller att placera på rätt plats (högre eller lägre klimatpåverkan) än de kort som finns på bordet.

Om du vet att det i princip är jämt skägg mellan att duscha 10 minuter varje dag i ett år (med standardmunstycke) som att ha en stationär dator påslagen dygnet runt i ett år, då har du klar vinstchans.

Föga överraskande är rött kött och flyg de stora bovarna. Men hur är det med ostmackan och rosor som importeras från Afrika? Överraskningar utlovas.

De invändningar vi i testgruppen har är att det bara finns 54 kort, mycket snålt tilltaget. Och att även urvalet borde vara betydligt större. Vinsten är att man får ny kunskap och därigenom kanske blir mer klimatsmart.

Musik i kubik
Musik i kubik

Betyg: 3

Musik i kubik

Tillverkare: Användbart litet företag

Ålder: Från 15 år

Pris: cirka 320 kronor

Här gäller det att vara snabbtänkt och lite utav en låtbank. Tio tärningar fyllda med symboler följer med och det är med dem man ska kunna komma på passande låtar. Man hinner nynna alldeles för många låtar tyst för sig själv innan man, i stressen, kommer fram till något vettigt. Jättekul! I ungefär en timme. En gång. Tärningarna kommer inte att förnya sig, så när man väl har kommit på flera låtar som passar in på de olika bilderna känns det som att spelet är över. Som tur är finns det frågekort med kul musiktrivia som lättar upp idétorkan när man kommit halvvägs in i spelet. Kort och gott: fantastiskt underhållande idé, men det håller inte riktigt ifall man vill spela det flera gånger.

Ord pirater
Ord pirater

Betyg: 3

Ord pirater

Tillverkare: Wow!

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 280 kronor

I Ord pirater jagar man ord för att komma först fram till skattkistan i spelplanens mitt. Med bokstavstärningarnas hjälp ska man försöka hitta så långt ord som möjligt att skriva ner på spelplanen.

Helt okej, men inte mer, tyckte våra unga testspelare. Spelet stimulerar definitivt barnens ordförråd men reglerna kring hur man får skriva ordet på spelplanen var lite förvirrande i början.

Spelets twist, där man kan vinna och förlora mark genom att använda träbryggor och spärra motståndares med stenmurar kändes dock inte alltid uppskattat. Det kan bli väldigt utslagsgivande och förstöra spelglädjen hos de yngre.

(Spelet var nominerat till Årets familjespel 2018)

Babblarna Kom-hem-spelet
Babblarna Kom-hem-spelet

Betyg: 2

Babblarna Kom-hem-spelet

Tillverkare: Kärnan

Ålder: Från 2 år

Pris: cirka 300 kronor

Hjälp Babblarna att få hem djuren samtidigt som du lär dig nya ord och djurens läte.

Rekommendationen är från två år och det är nog i den här åldern spelet är som roligast, när barnen precis har börjat intressera sig för och lärt sig hur djur låter.

Spelet går visserligen att spela i två varianter, ett för de yngre barnen och ett för de äldre, men för vår treåring som har ett bra språk blev spelet tråkigt och inte alls utmanande.

Cento
Cento

Betyg: 2

Cento

Tillverkare: Roligt lärande

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 150 kronor

Älskar du matte och är en hejare på huvudräkning? Då är det här det perfekta kortspelet för dig. Men för oss andra dumskallar är det däremot ingen rolig historia att inse att matematiken inte (längre) är ens starkaste gren.

Det gäller att komma först till exakt 0 eller 100, vilket kan tyckas lätt, men de halvkrångliga reglerna tar en stund att läsa igenom och förstå. Det finns ett gäng specialkort som kan vända, dubbla eller halvera summan som ligger på bordet.

Det är ett stort plus att vara bra på subtraktion och addition, men det ju spelar ingen roll om man har ”otur med korten”.

Cobra Paw
Cobra Paw

Betyg: 2

Cobra Paw

Tillverkare: Martinex

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 200 kronor

Alla som älskar ninjor och är i den yngre åldersskalan gillar detta spel. Men reglerna är krångligt förklarade i berättelseformat kopplat till Mästare Mjaus Tempel, vilket inte gör det lättare för vare sig vuxna eller barn.

Spelet fungerar klockrent även för en femåring - om han eller hon får spela själv! Så fort fler än en spelare är delaktig är familjefriden över. Knappast en rekommendation som julklapp om föräldrarna önskar sig en lugn och fridfull jul.

Dosa
Dosa

Betyg: 2

Dosa

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 9 år

Pris: cirka 200 kronor

Kasta dosorna och försök samla så mycket poäng på spelbordet som möjligt.

Dubbla poängen med en "magdrop". Dosan lägger sig platt direkt vid kontakt med spelplanen. Det är inte helt enkelt, det gäller att ha rätt båge, lite skruv och rätt flygbana. Håll tungan rätt i mun!

Och man vill ju göra det med stil.

Spelet är enkelt att ta fram och kräver inga förberedelser. Fungerar som både familjespel och i andra sociala sammanhang.

Fördel: Inga invecklade regler att sätta sig in i för att kunna komma i gång att spela. Spelet inbjuder även till att sätta sina egna spelregler.

Nackdel: Det blir lätt enformigt när det egentligen bara finns ett moment i spelet.

Halli Galli Party
Halli Galli Party

Betyg: 2

Halli Galli Party

Tillverkare: Lautapelit

Ålder: Från 6 år

Pris: cirka 170 kronor

Hitta två kort som matchar och var snabbast på klockan.

Tyvärr så blev inte spelet så långvarigt då klockan fick sig en smäll och slutade fungera i en intensiv duell.

Kvaliteten känns plastig och klockan slutade fungera efter första spelet därav ett sämre betyg.

Prisvärt? Nja, det tycker jag inte...

Let's Play – Inte för en miljon
Let's Play – Inte för en miljon

Betyg: 2

Let's Play – Inte för en miljon

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 15 år

Pris: cirka 150 kronor

I det här spelet ska du föreställa dig "omöjliga, vrålroliga och knäppa situationer" och samtidigt gissa var gränsen för dina motspelare. Till vilket pris skulle du göra vad? Den spelare som först tjänar en miljon vinner.

Upplägget är enkelt och bäddar för livliga diskussioner, men det blir inte mycket till spel egentligen. Ett av alternativen är att göra någonting gratis, men varför ska man egentligen göra någonting gratis om du kan välja att få betalt? Frågorna är ganska ojämna och handlar om allt från tvångsäktenskap till att låta någon fisa i ditt ansikte och det blir mer som att leka "sanning eller konsekvens".

Det är ett roligt sätt att lära känna folk och det är intressant att höra hur folk motiverar svaren, men det hade varit mer intressant att få höra summan först och sedan påståendet.

Priset är helt okej, men det finns många billigare och framför allt roligare kortspel med liknande upplägg att satsa på i stället.

Kommentarer:

"Jag skulle inte köpa spelet för en miljon."

"Oklart och luddigt."

"Konstigt och ogenomtänkt, inget riktigt spel."

Ligretto
Ligretto

Betyg: 2

Ligretto

Tillverkare: Schmidt

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 100 kronor

"Enkelt, blixtsnabbt och intensivt!", så beskrivs spelet. Nja, säger jag. Reglerna är enkla och spelet går ut på att först blir av med sina kort. Alla spelar samtidigt vilket borde innebära att man måste vara snabb. Spelet är för två till fyra personer och om man är två personer som spelar så blir det varken blixtsnabbt eller intensivt. Möjligtvis några korta stunder. Det blev snarare längre stunder där ingen kunde lägga ut något kort alls.

Jag gissar att det blir mer fartfyllt med fler deltagare, för med två var det ingen hit. Ligrettoboxen finns i tre färger och har man alla kan upp till tolv personer delta. Och då kanske det blir lite mer intensivt.

Mysteriet på tivolit
Mysteriet på tivolit

Betyg: 2

Mysteriet på tivolit

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 4 år

Pris: cirka 120 kronor

Nja.

Mysteriet på tivolit går ut på att snabbast hitta sina tre förlorade saker som finns någonstans på spelplanen. Ett snabbt och enkelt spel, men är det möjligtvis för enkelt? Ingen i testpatrullen (3 respektive 6 år) ser särskilt road ut och spelet har inte varit efterfrågat efteråt. För två till fyra spelare. Litet plus för man får med en äventyrsbok på köpet.

Ninja Rush
Ninja Rush

Betyg: 2

Ninja Rush

Tillverkare: Tactic

Ålder: Från 7 år

Pris: cirka 300 kronor

Efter ungefär tio minuter undrade yngsta barnet om vi kunde spela kort i stället – vilket sammanfattar spelet ganska bra. För trots att det lockar med coola ninjafigurer är det inget spel barnen vill återvända till.

Ninja Rush ska stressa deltagarna. Varje ninjafigur sitter ihop med ett timglas och spelaren ska flytta runt figurerna på spelplanen enligt instruktioner från din sensei (eller ja, spelkort i det här fallet). Lyckas du med alla instruktioner innan något timglas runnit ut så vinner du en kaststjärna.

Men nej, snygg yta räcker inte. Dessutom känns det på tok för dyrt.

Sing sing
Sing sing

Betyg: 2

Sing sing

Tillverkare: Ninja print

Ålder: Från 10 år

Pris: cirka 200 kronor

Sing sing är kanske det enklaste spelet någonsin. Du tar ett kort ur boxen, sjunger den översta delen av kortet och låter din motspelare försöka sjunga den andra delen. That's it. Om man är kreativ kan man använda korten till att göra olika typer av musikquiz, men det egentliga syftet är alldeles för enkelt och enformigt. Det är dock säkert troligtvis perfekt att slänga fram på festen för att undvika stel tystnad.

The Mind
The Mind

Betyg: 2

The Mind

Tillverkare: Pandasaurus games

Ålder: Från 8 år

Pris: cirka 140 kronor

Målet med The Mind är att man ska lägga kort med siffror på i rätt ordning, utan att säga något till varandra. Antalet kort man har på handen ökar för varje runda. Det är ungefär lika tråkigt som det låter. Det var absolut lite nervkittlande när man hade nått rundan där man har fem kort på handen, men det finns inget klimax med spelet. När man väl har kommit på den egentligen helt självklara strategin (som går att hitta bland spelreglerna!?) är hela poängen med spelet över.

Testare har varit:

Anneli Ritzman, Annika Salling, Christina Jarnlid, Christoffer Andersson, Claes Bonde, Dan Enwall, Daniel Larsson, Daniel Lundström, Emma Lindell, Erik Bonde, Håkan Kamp, Ida Myrin, Jessica Södersten, Linda Monsén Hamberg, Linnéa Rystedt, Magnus Östlund Mörk, Malin Kling Uddgren, Malin Wijkström, Marie Aakre, Marie Blomgren, Mikael Adamsson, Peder Kaldal, Per Mojanis, Robin Sonesson, Sandra Österman, Sara Novak, Stefan Björklund, Veronica Sjöblom, Viktor Sunnemark, Ylva Westerlund plus familj och vänner.

Artikeltaggar

Helg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.