Hoppa till huvudinnehållet

I Alster är julstämningen nära

Publicerad:

Det doftar korv redan i entrén och väl inne i herrgårdsområdet fylls dofterna på av brödbak, ostar, sötsaker, eld och fårull. Årets julmarknad i Alster är igång!

Anders, Julia och Emma Bergman spred julstämning på julmarknaden vid Alsters herrgård.
Anders, Julia och Emma Bergman spred julstämning på julmarknaden vid Alsters herrgård. Foto: Helena Karlsson

Allt och alla är på plats utom kylan och skimrande snö. Parkeringarna är fyllda och humöret toppat av juliga förväntningar medan regnet rinner över tomteluvorna.

Värmländskt hantverk i alla möjliga former och material, egenproducerade matvaror och sötsaker finns både utomhus och inne i alla bodar och magasin.

På söndagen kom Värmlandstomten på besök men redan på lördagen bjöds det på underhållning av tomtefamiljen Bergman på sång, gitarr och trumpet.

I en av bodarna står traditionsenligt representanter från Väse Hembygdsförening och bakat bröd på löpande band à la tomteverkstad.

Hällakakor från Väse gräddades på löpande band av hembygdsföreningens medlemmar.
Hällakakor från Väse gräddades på löpande band av hembygdsföreningens medlemmar. Foto: Helena Karlsson

– Det är Hällakakor från Väse och alla som blir medlemmar i föreningen kan vara med och baka. Det blir drygt 2 000 kakor på en helg, säger Björn Fredriksson som gräddar kakorna tillsammans med Anders Hübinette.

I team om nio personer går det åt en bemanning på 36 personer för att fylla helgens bakpass och det är föreningens enskilt största inkomst på året.

I Magasinet är det trångt med folk som tittar på allehanda värmländskt hantverk. Bland nordiska naturväsen som tomtar, vättar, troll och “ulligamfåglar” står deras skapare Annalena Edman-Ylvén från Bäckalund.

Bland sina tomtar och skogsväsen står Annalena Edman-Ylvén.
Bland sina tomtar och skogsväsen står Annalena Edman-Ylvén. Foto: Helena Karlsson

– Jag har gjort de här i över 30 år och alla har en egen liten historia. Jag köper in ull från ett spinneri eller från folk i närheten runt Sunne som har får, säger hon.

Ute sprakade elden vidare, ponnyhästar bar barn som också fick napp i fiskdammen och julklappar blev inköpta. Och visst blev det julstämning även i år på Alsters herrgård, trots grådasket.

Enkät: Vad har du med dig hem efter en julmarknad?

  • Emma Lindqvist, 42 år, Nödinge
- Inspiration tar jag med mig. Och än så länge har jag köpt ett hjärta i fårull att hänga upp. Vi har inte kommit till maten än, men det blir kanske lite godis.
    Emma Lindqvist, 42 år, Nödinge - Inspiration tar jag med mig. Och än så länge har jag köpt ett hjärta i fårull att hänga upp. Vi har inte kommit till maten än, men det bl… Foto: Helena Karlsson
  • Gunilla Larsson, 59 år, Karlstad
- Egentillverkade saker. Jag har köpt ätbara presenter till mina arbetskamrater, manschetter i ull till mina hemstöpta ljus, en limpa, lortgrisar och en disktrasa som inte luktar. Det är mycket mer än jag trodde och jag är jättenöjd!
    Gunilla Larsson, 59 år, Karlstad - Egentillverkade saker. Jag har köpt ätbara presenter till mina arbetskamrater, manschetter i ull till mina hemstöpta ljus, en limpa, lo… Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

JulmarknaderKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.