I Alster är julstämningen nära

Publicerad:

Det doftar korv redan i entrén och väl inne i herrgårdsområdet fylls dofterna på av brödbak, ostar, sötsaker, eld och fårull. Årets julmarknad i Alster är igång!

Anders, Julia och Emma Bergman spred julstämning på julmarknaden vid Alsters herrgård.
Anders, Julia och Emma Bergman spred julstämning på julmarknaden vid Alsters herrgård. Foto: Helena Karlsson

Allt och alla är på plats utom kylan och skimrande snö. Parkeringarna är fyllda och humöret toppat av juliga förväntningar medan regnet rinner över tomteluvorna.

Värmländskt hantverk i alla möjliga former och material, egenproducerade matvaror och sötsaker finns både utomhus och inne i alla bodar och magasin.

På söndagen kom Värmlandstomten på besök men redan på lördagen bjöds det på underhållning av tomtefamiljen Bergman på sång, gitarr och trumpet.

I en av bodarna står traditionsenligt representanter från Väse Hembygdsförening och bakat bröd på löpande band à la tomteverkstad.

Hällakakor från Väse gräddades på löpande band av hembygdsföreningens medlemmar.
Hällakakor från Väse gräddades på löpande band av hembygdsföreningens medlemmar. Foto: Helena Karlsson

– Det är Hällakakor från Väse och alla som blir medlemmar i föreningen kan vara med och baka. Det blir drygt 2 000 kakor på en helg, säger Björn Fredriksson som gräddar kakorna tillsammans med Anders Hübinette.

I team om nio personer går det åt en bemanning på 36 personer för att fylla helgens bakpass och det är föreningens enskilt största inkomst på året.

I Magasinet är det trångt med folk som tittar på allehanda värmländskt hantverk. Bland nordiska naturväsen som tomtar, vättar, troll och “ulligamfåglar” står deras skapare Annalena Edman-Ylvén från Bäckalund.

Bland sina tomtar och skogsväsen står Annalena Edman-Ylvén.
Bland sina tomtar och skogsväsen står Annalena Edman-Ylvén. Foto: Helena Karlsson

– Jag har gjort de här i över 30 år och alla har en egen liten historia. Jag köper in ull från ett spinneri eller från folk i närheten runt Sunne som har får, säger hon.

Ute sprakade elden vidare, ponnyhästar bar barn som också fick napp i fiskdammen och julklappar blev inköpta. Och visst blev det julstämning även i år på Alsters herrgård, trots grådasket.

Enkät: Vad har du med dig hem efter en julmarknad?

  • Emma Lindqvist, 42 år, Nödinge
- Inspiration tar jag med mig. Och än så länge har jag köpt ett hjärta i fårull att hänga upp. Vi har inte kommit till maten än, men det blir kanske lite godis.
    Emma Lindqvist, 42 år, Nödinge - Inspiration tar jag med mig. Och än så länge har jag köpt ett hjärta i fårull att hänga upp. Vi har inte kommit till maten än, men det bl… Foto: Helena Karlsson
  • Gunilla Larsson, 59 år, Karlstad
- Egentillverkade saker. Jag har köpt ätbara presenter till mina arbetskamrater, manschetter i ull till mina hemstöpta ljus, en limpa, lortgrisar och en disktrasa som inte luktar. Det är mycket mer än jag trodde och jag är jättenöjd!
    Gunilla Larsson, 59 år, Karlstad - Egentillverkade saker. Jag har köpt ätbara presenter till mina arbetskamrater, manschetter i ull till mina hemstöpta ljus, en limpa, lo… Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

JulmarknaderKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare