Låg kunskap om agerande vid brand – gör en brandövning hemma och rädda liv

Debatt
PUBLICERAD:
Hela 80 procent av de cirka hundra personer som i Sverige årligen dör i brandrelaterade olyckor gör det där de ska känna sig tryggast – i sitt eget hem, skriver Ulrika Obstfelder Peterson och Eva Julin Dombrowe.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Så nu utmanar vi hela Värmland. Gör en brandövning med din familj och minska risken för det lidande som bränder i hemmet i värsta fall kan orsaka, skriver Ulrika Obstfelder Peterson och Eva Julin Dombrowe.

Levande ljus, eldstäder som väcks till liv, adventsljusstakar som dammas av och julstök i köket. Mysigt och trevligt, givetvis. Men tyvärr visar också vår skadestatistik att antal bränder i hemmen ökar under vinterhalvåret. Och en nationell undersökning gjord av MSB visar hemska siffror. Hela 80 procent av de cirka hundra personer som i Sverige årligen dör i brandrelaterade olyckor gör det där de ska känna sig tryggast – i sitt eget hem.

Köksspisen, fel i elutrustning, soteld, levande ljus och rökning är de vanligaste brandorsakerna i svenska hem. Många överraskas kanske av att spisrelaterade bränder ligger med i topp, men fakta visar att spisen alltid varit en stor enskild anledning till brand i hemmet. Räddningsinsatserna för spisbränder har dessutom ökat med 54 procent de senaste 20 åren, visar en nationell undersökning gjord av Länsförsäkringar. Och enligt MSB stod spisbränderna för 27 av de värmländska räddningstjänsternas samtliga insatser i hemmet under 2017. I december ökar dessutom risken för brand i hemmet när användandet av levande ljus ökar kraftigt. Nästan hälften av brand i bostad på grund av levande ljus sker just i december.

En del bränder innebär tyvärr inte bara materiella skador utan i värsta fall omkommer människor, vilket givetvis får fruktansvärda konsekvenser, inte minst för anhöriga som blir kvar och får leva med en livslång sorg.

Men allt är inte nattsvart. Efterfrågan på våra brandsäkerhetsprodukter är större än någonsin, vilket tyder på att människors kunskap om brandsäkerhet i hemmen har ökat de senaste åren. Det är en utveckling som vi självklart uppskattar oerhört mycket. Men även om kunskapen om skadeförebyggande brandinsatser har förbättrats är kunskapen om hur man utrymmer hemmet när elden är lös oroväckande låg.

Kontor, skolor, förskolor, butiker, gruppboenden och andra verksamheter där människor lever och verkar har, och måste ha, strikta rutiner kring brandövningar. Vi har alla gjort mängder av dem genom åren både i skolan och på våra arbetsplatser, men på frågan ”har du gjort en brandövning med din familj i din egen bostad?” är det få som kan räcka upp handen. De flesta, drygt 80 procent enligt en undersökning gjord av Länsförsäkringar, har inte ens tänkt tanken – trots den dystra statistiken.

Det var med den vetskapen som idén om ”Sveriges största brandövning” väcktes och fick våra 23 länsförsäkringsbolagen att kraftsamla. Den skadeförebyggande kampanjen ”Sveriges största brandövning” pågår från 26 november-2 december och består av en enkel steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstorstabrandovning.se. På sajten finns också många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Så nu utmanar vi hela Värmland. Gör en brandövning med din familj och minska risken för det lidande som bränder i hemmet i värsta fall kan orsaka. Gå in på sajten Sveriges största brandövning och följ instruktionerna. Insatsen tar bara några minuter – och kan rädda livet på dem du älskar mest.

Ulrika Obstfelder Peterson

Vd, Länsförsäkringar Värmland

Eva Julin Dombrowe

Styrelseordförande, Länsförsäkringar Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.