Hoppa till huvudinnehållet

Ernst fångar den äkta julglädjen

Publicerad:
Ernst Kirchsteiger är tillbaka på Saxå herrgård där han spelar in sitt julprogram Jul med Ernst.
Ernst Kirchsteiger är tillbaka på Saxå herrgård där han spelar in sitt julprogram Jul med Ernst. Foto: Filip Kowalski

Snart börjar nedräkningen mot julen - och snart, snart drar årets säsong av Jul med Ernst igång.

Årets upplaga spelas in på Saxå herrgård, där Ernst åter tar sig an det gamla magasinet vid sjön.

Ernst Kirchsteiger är tillbaka - i tv-rutan och på Saxå herrgård. På Saxå är återkomsten dessutom dubbel: dels var det ju här han spelade in både Sommar med Ernst och Jul med Ernst 2011, dels både bodde och jobbade han här en period betydligt längre tillbaka.

– Vi bodde i Mellangården och höll i golfrestaurangen. Här sprang min äldste son och lekte - ibland med alldeles för sköra saker, som 1700-talsporslin...

Men det mesta höll vad det verkar och Ernst Kirchsteiger trivs med att vara tillbaka.

– Det är lite som att komma hem!

Både byggnaderna - herrgården, magasinet, lusthuset - och omgivningarna inspirerar honom.

– En del av mitt yrke är att vara känslig för skönhet och det som känns på riktigt. Den här platsen känns på riktigt för mig. Den är väldigt lätt att göra jul på. Det är som att jag får hjälp av alltihop. jag behöver inte ta i så mycket. Det är som att huset och platsen vill jul, säger han.

Med ett stort skratt gör han ett tillägg:

– Platsen inspirerar mig och det blir bättre tv då. Jag sänker axlarna och blir mer mänscha!

Ta det lugnt

Sänkta axlar är kanske inget som annars förknippas med tiden före jul. Ernst Kirchsteiger tycker dock att vi ska våga sätta ner klackarna lite när hetsen riskerar att dra med oss i en julkarusell vi inte trivs i.

– Jag tycker det drar iväg mer och mer åt att julen är något man ska fixa och lösa. Det är som att det är något lätt obehagligt vi har framför oss som vi måste lösa på smidigaste sätt, säger han.

Han tycker att julen nästan börjat ramla isär i två sorters jular:

– Jag ser en kommersiell jul där det handlar om att slå försäljningsrekord, och så ser jag en annan jul som är långt mer stillsam, mer kontemplativ. Jag tror inte att julen vill vara pompös och uppblåst. Jag tror att jul handlar mycket om gemenskap. Jul kan också vara att ta en fika med en kompis i december någon gång och dela på en lussekatt. Det kan vara den stunden på hela julen som jag kommer ihåg mest; det behöver inte vara den 24:e som är peaken. Använd hela december!

Våga vemodet

Och även om han väcker mycket julglädje i sina program med godispyssel, granris och pynt, ser han också andra känslostråk i högtiden som ligger framför oss.

– Det finns ett vemod i julen. För mig är det inte bara Hej tomtegubbar slå i glasen. På julen tänker jag på mina föräldrar och mina bröder som inte är med oss längre. Julen gör att hjärtat mjuknar. Jag blir mjuk på hela insidan och så tänker jag mycket på dem och hur sista julen med dem var. Julen är som en påminnelsetid.

Men hur ska man då göra för att inte ryckas med i den där hetsen som kan bli kring jul?

– För det första behöver man inse att julen är inte herre över dig, utan du är herre över julen. Du bestämmer själv hur du vill fira jul. Vill du fira i en stuga i Värmland där den stora sensationen blir att du har två burkar sill och ett gott vörtbröd, då är det ditt val.

" Man ska vara snäll med sig själv. Vad vill jag? Hur stor vill jag att julen ska vara i år? Julen behöver inte vara likadan varje år“ säger Ernst Kirchsteiger..
" Man ska vara snäll med sig själv. Vad vill jag? Hur stor vill jag att julen ska vara i år? Julen behöver inte vara likadan varje år“ säger Ernst Kirchsteiger.. Foto: Filip Kowalski

Ibland, funderar han, är nog vissa krav och måsten heller inte riktigt så nödvändiga som vi tror. Det kan faktiskt vara bra att fråga familj och vänner vad de faktiskt vill ha. Det blir oftast inte katastrof för att man inte gör som vanligt...

Det kan gälla hur man firar, men också klassiska juldilemman som vilka rätter som måste vara med på julbordet när släkten samlas.

– Det kanske är bra att avstå från kokta grisfötter som ingen äter och som man bara ställer fram och tar bort, ställer fram och tar bort. Så kan det smyga in något annat härligt från nåt annat ställe - utveckla konceptet.

Stekt inlagd strömming och rödkål är klassikerna han själv inte gärna byter bort. Men någon liten exotisk röra får gärna ta sig in på julbordet.

Apropå familj tycker han också att man ska släppa lite på det där med familjejul till varje pris. Man kan fira i en vidare cirkel:

– Det behöver inte vara en låst dörr med släkten på insidan och resten av världen på utsidan, säger han.

Till sist - en och annan kanske tycker att du också spär på julstressen med alla dina projekt du visar i tv?

– Antingen är det så, eller så kan folk se mig hålla på med kilometervis med granris och tänka gud vad skönt att vi slipper, då kan vi titta på det bara. Jag tror det är åt båda håll, faktiskt. Julen som jag gör är inte ett koncept, att så här måste det vara för att bli jul. Man kan plocka en kola, som jag gör eller en blomsteruppsättning - man kan ta en av de här grejerna.

Och, påminner han, apropå krav och jul:

– Det är inte så att det kommer någon julpolis och knackar på dörrn och säger “nu ska jag titta hur juligt ni har det i år och ni får faktiskt anstränga er lite mer”. Man bestämmer själv. I möjligaste mån ska man leva livet med känsla och inte så mycket av plikt. Om plikten får ta över vår existens blir det bara halv utväxling på det. Däremot om man kan få in det där spännande lilla ordet känsla. Då blir man faktiskt gladare i huvet!

Jul med Ernst sänds klockan 20.00 den 6, 13 och 20 december på TV4, TV4 Play och C More.

Byggnaden nere vid sjön inredde Ernst 2011 och Carl Jan Granqvist som äger Saxå herrgård har uppenbarligen vårdat Ernsthuset ömt. “Det står nästan kvar precis som när jag var här. Pelargonerna är vattnade och ordning och reda” säger Ernst.
Byggnaden nere vid sjön inredde Ernst 2011 och Carl Jan Granqvist som äger Saxå herrgård har uppenbarligen vårdat Ernsthuset ömt. “Det står nästan kvar precis som när jag var här. Pelargonerna är vattnade och ordning och reda” säger Ernst. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

Ernst KirchsteigerFilipstadFilipstads kommunJulNöje/KulturNyheterSaxå herrgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.