Vi behöver inte en julhandel som slår rekord, vi behöver en halvering av vår konsumtion

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
[HUI Research] lanserar det återvunna plagget som årets julklapp 2018 vilket är ett steg framåt eftersom det inkluderar secondhand, skriver Helén Williams och Fredrik Wikström.
Foto: Jessica Gow/TT
Vi uppmanar därför svenskarna att halvera sina utsläpp från konsumtionen i jul. Genom att bara konsumera hälften av det du brukar göra, skriver Helén Williams och Fredrik Wikström.

Sommarens torka och IPCC senaste klimatrapport från den 7 oktober om har gjort att allt fler människor nu börjar förstå den tunna is som mänskligheten är ute på. Forskarna vet inte exakt var gränsen går där isen brister men vi vet att det inte är så långt bort. Vid den senaste rapporten från IPCC så fastställde forskarna att vi måste göra vårt yttersta för att begränsa utsläppen av klimatgaser så att medeltemperaturökningen begränsas till 1,5 grader. Med det sagt så vet vi att vi har två år på oss att vända den globala trenden till vikande utsläppskurvor samt att vi måste halvera utsläppen inom en tioårsperiod.

Skygglapparna inför den omställning samhället står inför är fortsatt stora och många tycks fortfarande tro att det nog bara är tomma hot från miljöalarmister. Några kanske förstår men gör vad de kan för att tjäna så mycket pengar det går innan det är för sent. Sakta men säkert tar politikerna visst ansvar. Förra tisdagen röstade bl a Europaparlamentet för en färdplan för att nå Parisavtalet. Det finns också företag som ställer om sina verksamheter för att ta ansvar för kommande generationer. Det går dock alldeles, alldeles för sakta. Vi medborgare kan och måste göra mer. Vi måste förstå att så länge som vi konsumerar som om vi hade fyra jordklot så är vi illa ute. Ett sätt som vi alla kan bidra är att minska vår konsumtion.

Den 7 november släppte HUI Research sin Julhandelsprognos och där ser vi inga spår av en ökad medvetenhet om klimatkrisen. Vi kan läsa ”Årets julhandel kommer, mycket tack vare köpstarka hushåll och en gynnsam kalender med mycket ledighet, att slå rekord igen”. När de så den 20 november presenterade årets julklapp då kan vi skönja en viss ny insikt om vad som behöver hända. De lanserar det återvunna plagget som årets julklapp 2018 vilket är ett steg framåt eftersom det inkluderar secondhand.

Just nu står det tydligaste hoppet till att medborgarna börjar röra på sig det vill säga, en medveten och engagerad befolkning som vägrar att lämna över en planet som hotar möjligheterna för kommande generationer. När vi nu står inför årets stora konsumtionstid bör vi ta ett steg tillbaka och fundera på om vi vill vara en del av det gamla medvetslösa konsumerandet eller om vi ska skapa något nytt. Det är kanske dags att få omställningen att ta fart på allvar genom att skapa en annan jultradition. Julfirande är ju i grunden något mycket fint men julfrosseri är väldigt otidsenligt!

Vi uppmanar därför svenskarna att halvera sina utsläpp från konsumtionen i jul. Genom att bara konsumera hälften av det du brukar göra.

• Köp hälften av de julklappar du köpte i fjol. Köpte du för 2 000 kronor halvera till 1 000 kronor.

• Köp hälften så mycket mat. Vi vet att det köps stora mängder mat som sedan slängs. Bli en av de smarta som tar bort några saker år julbordet och minskar mängden matsvinn.

• Erbjud dig att dela din ekologiska julskinka med din vän eller granne, för hur god är den egentligen när du steker den till pytt i pannan efter en dryg vecka?

• Minska köttfrosseriet. Ta bort nötfärsen och ersätt med några läckra vegobullar. Gör du dem själv går de lätt att krydda med dina favoritjulkryddor.

• Ta tid till varandra och umgås med bak och pyssel, lyssna på julsånger, drick något varmt och bara ta det lugnt.

Var med och ta ställning för en säkrare värld där vi försöker motverka klimatkrisen för att inte riskerar mänsklighetens framtid. Ge barnen och barnbarnen den allra bästa julklappen för framtiden, en halvering av vår konsumtion!

Helén Williams

Fredrik Wikström

Docenter i miljö- och energisystem, Karlstads universitet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.