Hoppa till huvudinnehållet

Ryssland trappar upp konflikt

Publicerad:
Bron över Kertjsundet blockerades av ett ryskt tankfartyg.
Bron över Kertjsundet blockerades av ett ryskt tankfartyg.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ryska specialstyrkor besköt och bordade två ukrainska örlogsfartyg och en bogserbåt i söndags. Fartygen skulle passera genom Kertjsundet. Nu hålls sjömännen till fånga och flera av dem har skadats.

Kertjsundet ligger mellan Krimhalvöns sydöstra del och det ryska fastlandet. Det förbinder Azovska sjön med resten av Svarta havet. Att sundet har en stor betydelse för Ukraina eftersom två av landets exporthamnar, Mariupol och Berdjansk, är beroende av förbindelsen för att nå resten av världen. Enligt ett avtal från 2003, som Ryssland nu har brutit mot, har både Ryssland och Ukraina har rätt att använda sjön

Likaså har Ryssland brutit mot FN:s havsrättskonvention vilken ger länder rätt att genomföra passager genom internationella sund. Dock är det inget ovanligt att Moskva tolkar bestämmelser efter eget tycke. Ryssland motiverar agerandet med att vattnet är en del av ryskt territorium och att Ukraina medvetet har provocerat. Detta lurar inte omvärlden.

Agerandet borde inte förvåna. Efter invasionen av östra Ukraina 2014 och olagliga annekteringen av Krim, så har den ryska regimen ideligen flyttat fram sina positioner – steg för steg för att inte driva fram stora motreaktioner.

Det har Ryssland delvis lyckats med. I somras invigdes en gigantisk bro som sträcker sig 19 kilometer mellan det ryska Krasnodarregionen till staden Kertj på Krimhalvön. Bron skär rätt igenom sundet mellan Svarta havet och Azovska sjön. Bokstavligen har Ryssland knutit till sig den ukrainska Krimhalvön samtidigt som man har infört en blockad mot Svarta havet. Det mediala intresset har dock varit svalt. Trots att tanken bakom bron var tydlig: att skapa ett starkare band mellan Ryssland och Krim och att begränsa framkomligheten för Ukraina. Sedan den kom på plats har trafiken blivit mycket långsammare. Dessutom hindras större fartyg från att ta sig till och från Ukrainas hamnar.

När bron invigdes gick det att se i rysk stats-tv när Rysslands president Vladimir Putin satte sig bakom ratten, i en röd lastbil, och körde de nästan två milen över bron. Efter honom följde en parad med cementblandare, tippvagnar, lastbilar och kranar. PR-kampanjen var inte omotiverad. Putin har under den senaste tiden tappat i popularitet. Enligt det oberoende opinionsinstitutet Levada uppger 61 procent av ryssarna att presidenten är ansvarig för landets problem. En bidragande orsak till resultatet är den impopulära pensionsreformen som har införts.

Med anledning av de senaste händelserna har Ukrainas parlament röstat igenom undantagstillstånd i 10 av 27 provinser och som skall gälla i 30 dagar. Detta för att få utökade befogenheter för att få kontroll över svåra inhemska nödlägen. Detta visar hur konflikten ytterligare har trappats upp.

Omvärldens kritik och sanktioner har flera gånger riktats mot Ryssland. Det är uppenbart att det inte räcker. Rysslands aggressivitet skall tas på allvar. Om reaktionerna inte blir kraftigare kommer Ryssland att flytta fram sina positioner steg för steg.

Artikeltaggar

BerdjanskFNKertjKrimLedareMariupolRysslandUkrainaVladimir Putin