Tekniskt fel drabbade ögonpatienter

Publicerad:
Tre patienter på ögonkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad fick försenad vård efter ett fel i Cosmic. Foto: Lisa Olaison

Tre patienter på ögonkliniken har drabbats efter ett fel i landstingets vårdinformationssystem Cosmic. För en patient hade synen allvarligt försämrats när felet upptäcktes.

En andra hade en mindre allvarlig försämring av synen, och för den tredje innebar felet en fördröjning av vården.

Efter en uppdatering av systemet i december förra året kunde läkare av misstag signera anteckningar från flera patienter på samma gång. Det innebar att några patienter inte fick den uppföljning och den vård de borde fått.

- Felet gällde hela Cosmic, ögonklinikens arbetssätt gjorde att de drabbats mest, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Landstinget i Värmland.

Flera månader

Det dröjde flera månader från det felet upptäcktes tills det var åtgärdat.

– Det är förfärligt att vi har ett fel från december till april. Det var extremt svårt att hitta, säger Göran Karlström.

Ögonkliniken har gått igenom alla sina signeringar och upptäckt tre patienter som drabbats.

– Nu går vi igenom alla andra kliniker, säger Göran Karlström.

Hans bedömning är att 90 procent av händelserna gäller ögonkliniken.

– Vi kan inte garantera att vi kan spåra alla.

Fler händelser

Landstinget har anmält händelsen enligt lex Maria.

NWT har vid två tillfällen tidigare berättat om lex Maria-anmälningar med anledning av brister i vårdinformationssystemet. Vid ett tillfälle hade landstingets personal under en dryg timmas tid inte möjlighet att läsa patienternas journaler efter att systemet uppgraderats. Den gången låg problemet på landstingets rutiner.

Vid ett annat tillfälle upptäcktes brister i läkemedelshantering i Cosmic.

Artikeltaggar

Göran KarlströmLandstingetLex MariaNyheterVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare