Nu är halkan här – träna på din fallteknik

Nyheter
PUBLICERAD:
Antalet fallolyckor ökar för varje år.
Nu vill AFA Försäkring tillsammans med Svenska Judoförbundet minska skadorna till följd av olyckorna och hoppas att med hjälp av korta riktade informationsfilmer öka medvetenheten på arbetsplatser i riskzonen.

– 2 500 av fallolyckorna ute sker på väg till eller från arbetet. Mer än hälften av alla fallolyckor utomhus på arbetet inträffar november till februari, där ungefär 30 procent av fallen leder till mer än 30 dagars sjukfrånvaro eller medicinsk invaliditet, säger Therese Ljung, analytiker på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.

Projektet går under namnet “Alla kan falla” och man kan göra något för att förebygga det – genom rätt fallteknik och träning.

Den som halkar och ramlar utomhus under vintern kan ofta drabbas av allvarliga problem. De yrkesgrupper som drabbas mest är undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och yrkesförare. Även brevbärare, tidningsdistributörer, städare och fönsterputsare sticker ut i statistiken.

Inom dessa yrkesgrupper sker upp till 75 procent av arbetsolyckorna utomhus vintertid.

– Syftet med projektet är att öka fallkompetensen i arbetslivet. Med rätt teknik vid fallet minskar risken att skadas. Fallkompetensen kan även minska rädslan att falla, vilket i sin tur kan leda till mer avspända muskler och mindre fallbenägenhet, säger Anna-Mia Olofsson, projektledare på AFA Försäkring.

Fallträning ska ge ökad trygghet för arbetstagare i deras arbetssituation.

– Vi vill bidra till minskat personligt lidande på grund av fall i arbetet, färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Utbildningen är kostnadsfri om man har en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring, avslutar Anna-Mia Olofsson.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.