Hoppa till huvudinnehållet

Brandhärjade sågverket igång igen

Publicerad:
Ransbysågen är en stor och viktig arbetsplats i norra Klarälvdalen. Omkring 40 personer jobbar där.
Ransbysågen är en stor och viktig arbetsplats i norra Klarälvdalen. Omkring 40 personer jobbar där. Foto: Aron Eriksson

Natten mot lördagen eldhärjades Ransbysågen i norra Klarälvdalen. På måndagen var sågverket åter igång. Och målsättningen är att det som förstördes i elden ska byggas upp på nytt.

Peter Broberg som är vd för Moelven Notnäs, där Ransbysågen är en av två produktionsenheter, var på plats i Ransby redan tidigt på lördagsmorgonen, och så även under måndagen. Då med fokus på att hitta lösningar för framtiden.

– Under lördagen var såväl divisionschef som teknisk direktör på plats här. Målsättningen är att bygga upp justerverket på nytt, säger Peter Broberg.

Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs, där Ransbysågen ingår, säger att målsättningen är att justeringsverket ska återuppbyggas.
Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs, där Ransbysågen ingår, säger att målsättningen är att justeringsverket ska återuppbyggas. Foto: Aron Eriksson

Justerverket är den sista länken i sågverkets kedja. När stockarna sågats till virke och det virket torkats hamnar det i justerverket där det sorteras efter dimension, längd och kvalitet innan det packas och skickas till kund.

– Den tillfälliga lösning vi ser just nu är att köra det torkade virket till Torsby och använda justerverket på Notnäs. Kanske får vi köra fler skift eller helger. Personalen som jobbat på justerverket i Ransby kommer i så fall att stationeras i Torsby en tid, säger Peter Broberg.

Branden som startade natten mot lördagen orsakade skador för mångmiljonbelopp.
Branden som startade natten mot lördagen orsakade skador för mångmiljonbelopp. Foto: Aron Eriksson

Ransbysågen är en stor och viktig arbetsgivare i norra Klarälvdalen. Omkring 40 personer jobbar på sågverket.

– Vi skickade SMS till alla anställda på lördagsmorgonen med information om branden, så att de inte enbart skulle höra om det på radion eller läsa på nätet. Många kom hit för att se förödelsen med egna ögon. Den här händelsen är verkligen jättetråkig, säger Peter Broberg,

På måndagsmorgonen kördes sågverket igång på nytt. Vd Peter Broberg ser en tillfällig lösning i att transportera det sågade och torkade virket till Torsby för justering.
På måndagsmorgonen kördes sågverket igång på nytt. Vd Peter Broberg ser en tillfällig lösning i att transportera det sågade och torkade virket till Torsby för justering. Foto: Aron Eriksson

Vad som orsakat branden är ännu okänt. Räddningstjänsten hade fyra styrkor på plats för att bekämpa branden och lyckades rädda delar av byggnaden som huserat justerverket.

– Det är maskiner och utrustning för mångmiljonbelopp som gått upp i rök. Min målsättning är att ett nytt justerverk ska kunna vara på plats till sommaren 2019, går det snabbare är det en bonus. Under tiden kommer vi att köra sågverket som vanligt och som sagt troligen frakta virket till Torsby. Även om frakten kostar så skulle det kosta mer att stänga ned verksamheten helt under den här tiden.

Del av anrikt sågverk i lågor

Artikeltaggar

NyheterPeter BrobergTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.