Dödsolyckan på riksväg 63 mellan Molkom och Filipstad på lördagseftermiddagen gör att NFT Värmland kommer att få summera ett dystert 2018 när året är slut.
– Redan nu har antalet döda i trafiken i Sverige 2018 passerat antalet döda i trafiken 2017. Nu har jag ingen exakt siffra när det gäller Värmland men jag tror att den avspeglar landet i övrigt, berättar Anders Kalborg som är verksamhetschef på NTF Värmland.
Två ungdomar avled i frontalkrockTvå ungdomar avled alltså efter en kollision på riksväg 63 strax norr om Brattforsheden på lördagseftermiddagen. Ytterligare två personer skadades i olyckan.
Anders Kalborg blir bedrövad när olyckan kommer på tal:
– Det är verkligen hemskt, säger han.
Det har varit ett antal dödsolyckor i Värmland under året. Men ingen före olyckan i lördags där mer än en person förolyckats.
– Faktum är att jag tror att det är flera år sedan det var en olycka med fler än ett dödsfall i Värmland.
Vad tror du att det beror på att antalet döda i trafiken stiger?
– Vi är inte längre bäst på trafiksäkerhet i Sverige. Både Island och Norge är före oss. Vi måste börja ta det lugnare i trafiken helt enkelt. Det spelar ingen roll hur säkra bilar eller vägar vi än bygger. Till slut är det ändå den mänskliga faktorn som kommer att spela in.
Personbil voltade på E45:an
En annan svår olycka inträffade under natten mot söndagen när en personbil voltade på E45:an i Sunne kommun.
Föraren fick föras till sjukhus med allvarliga skador enligt polisen.
Förare allvarligt skadad – voltade på E45– Tempot i samhället är mycket högre nu och vi är mer stressade. Det kan vara en bidragande faktor till att vi nu ser att antalet dödsolyckor i Sverige ökar.
NFT jobbar ständigt med att lyfta fram frågan om trafiksäkert. En fråga som efter den här helgen fått extra tyngd.
– Vi måste få upp de här frågorna till ytan och börja prata om attityden och beteendet i trafiken.
Den första vintermånaden närmar sig nu med stormsteg vilket gör att risken för fler olyckor ökar.
– Det är väldigt viktigt att man anpassar sitt beteende i trafiken efter väglaget. Vi jobbar ständigt med att informera allmänheten om olycksrisken i trafiken. Ett verktyg som vi har är ju halkbanan i Grums. Vi hade nyligen en kvinna där som hade varit med om en olycka och kände sig väldigt osäker bakom ratten som vi kunde hjälpa, avslutar Anders Kalborg.