Regeringsbildningen skyndar långsamt

Ledare
PUBLICERAD:
Budet går till Löfven.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Riksdagen skall rösta om Stefan Löfven (S) som statminister – igen. Det meddelade talmannen Anders Norlén (M) i fredags. Annie Lööf (C) gav till slut upp hoppet om att bilda en regering. Talmannen ber nu partierna att skynda långsamt. Det måste sättas fart, men samtidigt skall det inte gå för fort fram. Norlén vill dock att en ny statsminister kan utses innan budgeten klubbas igenom den 12 december.

Riksdagspartierna behöver sättas i ett skarpare läge, därför är det också klokt att inte dela ut något nytt sonderingsuppdrag. Det var dessutom inte oväntat att det är Löfven som nu skall prövas, efter att Ulf Kristersson (M) röstades ned av riksdagen. Norlén menar att det har skett vissa förändringar efter att Annie Lööf inte har lyckats med sitt sonderingsförsök. Han menar också att vissa regeringsalternativ har lagts åt sidan och att positionerna inte längre är lika låsta.

Det skall inte uteslutas att en S-ledd regering kan släppas fram av Centern och Liberalerna, eller att de till och med kan ingå i en sådan. Både Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har sagt att de inte stänger några dörrar. Med tanke på att de två partierna redan har röstat emot en moderatledd regering så är detta oroväckande. Men om Löfven faller än en gång finns det fortfarande möjlighet till någon form av Alliansregering. Nu säger Kristersson att han är öppen för att diskutera nya bud med C och L. Det borde ses som en chans värd att ta.

Liberalerna ligger illa till och har inte råd att driva en till valrörelse. Som det ser ut åker de ut ur riksdagen om det blir ett extra val. Det har nog partiet självt insett. I tisdagens Aktuellt sade Björklund att partirådet får bestämma och att de som en sista åtgärd kanske får acceptera en M-KD-regering, även om de har röstat emot den tidigare. Det skall inte underskattas att partiet också är internt splittrat. I ett internt mejl från partisekreteraren Maria Arnholm skriver hon att partiet måste enas om vilka nya alternativ som de kan medverka till (Di 22/11).

Under en allt för lång tid har ställningstaganden tagits i förhållande till Sverigedemokraterna. Det börjar bli dags att diskutera sakpolitik. Det viktiga borde vara att få igenom de förslag som partierna står för, inte att någon annan råkar rösta på dem.

Oavsett hur Centern och Liberalerna väljer att agera måste de överge något av sina heliga och oförenliga löften. Antingen väljer de att stötta en socialdemokratisk regering eller så väljer de att stötta en regering ledd av Moderaterna, som kan få stödja sig på Sverigedemokraterna ibland. L och C måste inse att det inte går att äta kakan och samtidigt ha den kvar. När den insikten har infunnit sig borde det mest attraktiva valet var en borgerlig regering. Frågan är då vilket de prioriterar mest, att visa avståndstagande mot SD, eller att få igenom sin egen politik. Nu kommer de inte undan, de måste välja!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.