Min sommar i Värmland

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
“Minns ni sommaren 2018? Tropisk, magisk, episk, värmländsk.“
Foto: Lasse Anrell

Minns ni sommaren 2018? Tropisk, magisk, episk, värmländsk.

2014 publicerade jag världens första Instagramkrönika – på den här sidan. Det var bilder från den gångna sommaren och sidan blev en formidabel världssuccé – i alla fall i Arvika.

Sen dess har Instagram definitivt tagit platsen som världsledande som utställningsplats för foto och det är vernissage varje vaken sekund. Och alla får vara med.

Det där sista har jag kommit på alldeles själv.

Jag skrev det i en bok som kom ut förra hösten och hade den förtjusande titeln Min Magiska Mobil. Ett förlag frågade mig om jag ville samla mina finaste bilder till en fotobok och det ville jag ju gärna. De hade sett några fotoutställningar jag haft i Stockholm. Jag var vansinnigt smickrad.

Dessutom ville de att jag skulle komma med några handfasta råd om hur man blir en bra fotograf på Instagram. Det gjorde jag också gärna. Lite smicker från förlaget bara, så var jag fullständigt fast och besatt.

Mitt bästa råd var att vara fullständigt skamlös.

Fotografera allt och alla.

Hela tiden.

Det är lätt att dölja att man tar bilder om man använder en mobiltelefon. Man låtsas ringa eller surfa. Det gör jag. Jag har till och med kastat min vanliga kamera. De nya mobilerna tar fantastiska bilder. Med den nya kinesiska Huawei kan man till och med fotografera under vattnet. Om man nu vill det.

Jag är skamlös. Tar bilder rakt upp i ansiktet på folk.

De blir sällan arga. Min enda regel är att man ska avläsa folk så noggrant att man inte riskerar att få stryk.

En gång var jag nära. Det var på baseboll på Yankee Stadium i New York i USA där Ingemar Johansson slog Floyd Patterson en gång i tiden. Det här var 2009. Jag låtsades fotografera mig själv medan jag i själva verkat ville ha bilder på en magnifikt knubbig man bakom mig som åt flottig snabbmat. Han genomskådade mig. Efteråt stirrade han hatiskt på mig. Jag såg att han övervägde att slå mig. Sen tuggade han färdigt och sa stillsamt men m y c k e t bestämt åt mig att nästa gång skulle jag fråga.

Det lovade jag.

Det har jag inte hållit.

Det här är mina bilder från sommaren 2018 i Värmland.

Traditionsenligt publicerade nu – när det är som mörkast.

Minns ni 2018? Minns hur ljuvligt det var? Värmen. Fotbolls-VM. Jag minns allt.

Veckans musik

Christer Sjögren tolkade Stor på det mest hjärtskärande sättet. Jag vet inte vad det tog åt mig – tårarna rann när jag tittade. Lika mycket åt Stors livsöde som åt Christers känsla, gissar jag. Femplus.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.