Hoppa till huvudinnehållet

Lokala profiler fick årets kulturstipendium

Publicerad:
Maria Henriksson Sohlberg och Hans Olsson presenterades på fredagen som årets stipendiater till Karlstads kommuns stipendium till Gustaf Frödings minne. Foto: Helena Karlsson

Maria Henriksson Sohlberg och Hans Olsson får Karlstads kommuns stipendium till Gustaf Frödings minne. Bägge är verksamma i Gjuteriet på Herrhagen och uppmärksammas för sitt mångåriga arbete med att ge andra möjlighet att växa.

Maria Henriksson Sohlberg är kulturpedagog för barn och unga på Kulturverkstaden på Gjuteriet och känd bland Karlstadsborna bland annat för sitt mångåriga engagemang som dansare och och producent för Cabary.

Hans Olsson är föreståndare för kulturhuset Gjuteriet på Herrhagen i Karlstad som hyser en mängd föreningar. Hans Olsson är också drivande i föreningen Karlstad lever.

Stipendiaterna får 50 000 kronor var.

Många år

De har båda varit verksamma i Karlstads kulturliv under många år utan att själva alltid vara i rampljuset.

– Det är fint att få lyfta fram några som jobbar bakom kulisserna, säger Maria Wågemo, (S) vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden som utser stipendiaterna.

– Jag är jätteglad. Störst är äran och uppmuntran, säger Maria Henriksson Sohlberg.

Hans Olsson håller med och båda har planer för vad pengarna skulle kunna räcka till.

– Jag har en idé om att det skulle vara fint att få till en historik kring föreningen Karlstad levers arbete till 40-årsjubileet nästa år, säger Hans Olsson.

- Jag har en barnbok hemma i datorn som skulle vara roligt att få ge ut, säger Maria Henriksson Sohlberg.

Utdelningen sker vid sista sammanträdet för året för Karlstads kommunfullmäktige den 6 december.

– Gjuteriet är ett fantastiskt kulturhus. I förhållande till vad det ger är pengen kommunen bidrar med inte stor, säger Maria Wågemo.

Artikeltaggar

Hans OlssonKarlstads kommunMaria Henriksson SohlbergNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.