Handla på ett nytt och kreativt sätt

Debatt
PUBLICERAD:

Men det är en god vana att först ta en tur till någon av alla våra second hand-butiker för att se om det man letar efter finns där, innan man går vidare till de ”vanliga” butikerna, skriver Monika Bubholz.
Foto: Jessica Gow/TT
Återbruk och återanvändande av gamla saker ligger mig varmt om hjärtat. Inte bara av miljöskäl, i återbruket är det lokala näringslivet vinnare, skriver Monika Bubholz.

I dag är det Black Friday. En dag fylld med reor i butik efter butik och som vill få oss att göra snabba klipp. Samtidigt är ett återbrukat plagg årets julklapp enligt Handelns utredningsinstitut. En julklapp som ligger väl i tiden, inte bara av miljö- och klimatskäl, utan även för att få en unik produkt med en berättelse.

Som t-shirten som jag köpte i en second hand-butik. Butiken hade bearbetat den lite; gjort ett tryck som gav den ett spännande utseende. T-shirten var välanvänd men trots det utan noppor och inte heller vriden i sidsömmarna som lätt sker när bomullskvaliteten är låg. Den liknade inget som fanns i de vanliga affärerna och jag var stolt över att ha den på mig för den väckte uppmärksamhet. Ett plagg med historia som samtidigt hade låg miljöpåverkan.

Återbruk och återanvändande av gamla saker ligger mig varmt om hjärtat. Inte bara av miljöskäl, i återbruket är det lokala näringslivet vinnare. Om t-shirten jag köpte kostade 150 kronor, så stannade större delen av dessa 150 kronor kvar i Karlstad. Pengar gick till butiken och till dem som tryckte motivet på tröjan. Det är pengar som stärker lokala företags möjligheter att bedriva verksamhet och kanske ger dem chans att anställa fler. Hade jag köpt den i en vanlig kedja är det inte säkert att större delen av pengarna hade stannat kvar i Karlstad.

På samma sätt går det att tänka runt andra produkter. Ett mötesrum blir mer intressant och kreativt om inte alla stolarna runt bordet ser likadana ut, om lysröret i taket är utbytt mot en tillfixad kristallkrona och om vi kan vila ögonen på en vacker vas på fönsterbänken. Den lokale tapetseraren får fler uppdrag om fler börjar renovera stolar eller fåtöljer. Snickerier och målerier får mer att göra om vi tar dit det trasiga furuköksbordet och får en vacker matsalsmöbel med oss hem. Förutom det tillsnyggade bordet så kan vi även berätta om hur till exempel mormor och morfar köpte den till sin första lägenhet på 1970-talet, eller hur jag brukade bygga kojor under bordet när jag var liten.

Alla inköp som vi gör behöver inte vara begagnade. Men det är en god vana att först ta en tur till någon av alla våra second hand-butiker för att se om det man letar efter finns där, innan man går vidare till de ”vanliga” butikerna. Så kan man tänka som privatperson, men även i företag eller offentlig sektor.

Vi pratar mycket om att ställa om systemen för hur vi producerar produkter till ett mer miljövänligt sätt. Nu gäller det även att ställa om systemen hur vi konsumerar varor. Tänka i nya banor hur vi kan handla eller upphandla på ett sätt som stärker både miljön och lokalsamhället. Reflektera en extra gång. Går det att låna, byta, reparera eller hitta det vi behöver på second hand istället för att köpa nytt? Troligtvis, till på köpet får du en intressant historia att berätta vidare.

Monika Bubholz

Språkrör, Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.