Värmlands näringsliv bygger på bejakad teknikutveckling

Debatt
PUBLICERAD:
Det enda sättet att ge teknikjättarna en match är att komma på ännu bättre tjänster. Politikens fokus ska ligga på att uppmuntra detta, skriver Jimmy Jakobsson.
Foto: Niklas Lindman
Populariteten för Facebook, Google, Amazon och Apple beror på att människor uppskattar deras tjänster. Om politiken motverkar dessa företag motverkas därför utvecklingen, skriver Jimmy Jakobsson.

Med digitaliseringen har svenskt näringsliv fått en nystart. Spännande innovationer flödar från oss ut i världen. Det handlar om nya företag som Skype, Spotify, King, Klarna och iZettle. Men även äldre små och stora företag över hela landet tävlar på världsmarknaden med att ligga i digitaliseringens framkant.

Positionen är mödosamt uppbyggd. Svenska företag har alltid prioriterat forskning och utveckling. Men sedan millennieskiftet har flera sammanfallande faktorer gett en turboeffekt: Svenskarna omfamnade tidigt datorer och dess möjligheter. I det klimatet växte dagens entreprenörer upp. I IT-boomen fick många testa sammanvävningen av entreprenörskap och innovation. Då föddes en stark svensk industri för internetrelaterade tjänster. Några bubblor försvann, men många verksamheter lever kvar som viktiga företag med sysselsättning över hela landet.

I dag är det sociala medier och onlinetjänster som öppnar nya möjligheter i handel och service. Svenskarnas mognad för sociala medier är därför en stor potential för svenskt näringsliv.

Ibland framställs detta som ett Stockholmsfenomen. Men detta är minst lika viktigt för en region som Värmland. Mitt företag Ingager – i dag ledande på att hjälpa företag med marknadsföring på Facebook – började med en idé som en vän och jag hade hemma i Halmstad. Runt om i landet finns morgondagens företag i dessa branscher, och redan i dag finns både aktörer och underleverantörer.

Under det senaste året har många debattörer ifrågasatt Facebook. Viss kritik är befogad. Företaget agerade naivt inför risken för trollaktiviteter och påverkansoperationer. Kritiken mot sociala medier och teknikjättarna är dock för lättvindig. Det kan leda fel och försena utvecklingen.

Populariteten för Facebook, Google, Amazon och Apple beror på att människor uppskattar deras tjänster. Om politiken motverkar dessa företag motverkas därför utvecklingen. Det skapar osäkerhet. Förändringstakten blir avhängig politiska beslut. Priset är att existerande företag kvävs och många som annars hade vuxit fram stoppas. Vi skulle se färre framgångsrika innovationsföretag i både landsort och storstäder.

Det enda sättet att ge teknikjättarna en match är att komma på ännu bättre tjänster. Politikens fokus ska ligga på att uppmuntra detta. Att bejaka den potential Sverige har, och att ha en realistisk väg dit.

Jimmy Jakobsson

Vd och medgrundare i Ingager

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.