Kina slår på krigstrumman

Publicerad:
Kina accepterar inte kritik. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det tog inte särskilt lång tid, men den kinesiska ambassaden i Stockholm har reagerat starkt på min artikel om Taiwan i NWT, och kommer med förtäckta hot. Dessvärre är detta ingen isolerad företeelse.

I förra veckan kom ett osignerat mejl till redaktionen från den politiska avdelningen på Kinas ambassad i Sverige. De hade läst och blivit våldsamt upprörda över den signerade artikel om Taiwan som jag publicerade i NWT den 10 november. Efter ett besök där så redogjorde jag för bakgrunden till att det finns ett land som Taiwan, men som knappast erkänns internationellt, och hur de politiska partierna i det demokratiska Taiwan ser på frågan, samt att omvärlden mer borde stå upp för och stödja Taiwan.

Det räckte för Pekingregimens representanter att reagera. De skriver i sitt brev bland annat att "artikelns innehåll helt går emot fakta och bryter mot Sveriges utrikespolitik och de normer som styr internationella relationer och grovt kränker Kinas suveränitet och territoriella integritet." Vidare skriver de att artikeln "stödjer Taiwans självständighet och allvarligt förleder läsarna och endast kommer att ha en negativ inverkan på vänskapen mellan Kina och Sverige". Det är sannerligen ord och inga visor.

Brösttonerna åsido så är det tydligt att Kina inte förstår att fria media i ett land som Sverige inte är språkrör åt regeringen, och att vi alltså inte har någon som helst skyldighet att stödja svensk utrikespolitik. Jag förstår att läget är helt annorlunda i Kommunistkina, men det säger ju mer om dem än om oss. Svenska media kan knappast hållas ansvariga för hur relationen mellan Kina och Sverige utvecklar sig, och skall heller inte ta några sådana hänsyn i sin rapportering. Det är en av de avgörande skiljelinjerna mellan en demokrati med yttrandefrihet och en diktatur.

Ambassaden avslutar med att skriva att de hoppas att jag och NWT "skiljer på sant och falskt", korrigerar våra misstag, "blir mer ansvarsfulla och är försiktiga när det gäller Taiwan-relaterade frågor" och "undviker andra situationer när principen om Ett Kina kränks". Detta är inget annat än ett otillbörligt försök att påverka och skrämma, och detta har Kina numera satt i system. Tidigare riktade sig åtgärderna mest mot den egna befolkningen. Nu drar de sig inte för att angripa aktörer i andra länder.

Jag och NWT är inte ensamma om det här. Minns hur den kinesiska ambassaden tidigare i höstas gick till hårt angrepp mot SVT för ett inslag i satirprogrammet Svenska Nyheter. Till SVT:s stora vanära föll de till sist till föga och bad om ursäkt, som ändå, givetvis, inte accepterades av Kina. Ambassaden gick också till angrepp mot svensk polis efter att ett ingripande mot några kinesiska turister som vägrade att låta sig avhysas från en hotellobby där de inte hade rätt att vara. "Polisbrutalitet" kallade de det. Som man känner sig själv, frestas man att tillägga.

NWT har också hamnat i ett lite udda sällskap. I förra veckan skrev Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, den värmländske riksdagsledamoten Håkan Svenneling, en debattartikel (SvD 13/11) där han kritiserade Kinas brott mot mänskliga rättigheter, och exemplifierade med förföljelsen av uigurer i provinsen Xinjiang och kidnappningen av den svenska medborgaren Gui Minhai. Detta fick ambassaden att reagera på motsvarande sätt, vilket i sin tur gjorde partiledaren Jonas Sjöstedt förbannad.

Ur led är tiden när NWT:s konservativa ledarsida och Vänsterpartiet, som tidigare kallade sig kommunistiskt, hamnar på samma sida gentemot det kommunistiska Kina.

Folkrepubliken Kina ha ända sedan president Xi Jinping kom till makten gått på offensiven och börjat utöva påtryckningar internationellt. Med sina ekonomiska muskler så lyckas de också ofta med att tysta kritiker och tvinga andra till självcensur. Även stora företag som Mercedes-Benz och SAS viker ned sig, och många universitet undviker att forska om för Fastlandskina känsliga områden. Danmark fick betala ett högt diplomatiskt pris sedan de välkomnade Tibets exilledare Dalai Lama 2009, och Norge likaså efter att Nobels fredspris 2010 gick till demokratikämpen Liu Xiaobao. Jag har förr om åren, innan Xi, skrivit om Taiwan i NWT och aldrig hört ett pip från Kina.

Det är av största vikt för den fria världen att stå upp för frihet och demokrati och inte vara undfallande när de pressas och utsätts för förtäckta hot av en repressiv regim.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Nedan följer brevet från Kinas ambassad

Dear Mr. Henrik L Barvå,

We noticed that you recently published an article on NWT, which blatantly refers to Taiwan as a “country”, alleges that China’s Mainland “isolates” Taiwan internationally and calls for support for the “free China on Taiwan”. We would like to solemnly point out that the content in the article totally goes against facts, breaches the basic principle of Sweden’s foreign policies and norms governing international relations, and grossly infringes on China’s sovereignty and territorial integrity, which we firmly oppose.

There is but one China in the world. The Government of the People's Republic of China is the sole legal government representing the whole China, and Taiwan is an inseparable part of China. This has been universally recognized by the international community. All Taiwan-related issues must be handled in accordance with the one China principle, which is common consensus of the international community including Sweden, and enshrined in Resolution 2758 adopted by the UN General Assembly in 1971, and represents a strong desire of the people and an unstoppable trend of the times. It has been a consistent position of the Swedish government to uphold the one China principle, reject Taiwan as a “sovereign country” and oppose “Taiwan independence”.

Taiwan-related issues, which represent China’s core interests including its sovereignty and territorial integrity, are of essential importance to sound and steady growth of China-Sweden relations. The article published on NWT supporting “Taiwan independence” seriously misleads its readers and will only cause negative impact on the friendship between China and Sweden.

The situation across the Taiwan-Straits is highly sensitive and complex.

The Taiwan authorities refuse to recognize the one China principle, are doing everything to propagate “Taiwan independence” that aims to split China, instigate confrontation, and undermine peace and stability across the Taiwan-Straits. We hope you and NWT will distinguish truth from falsehood, follow the one China principle, respect China’s sovereignty and territorial integrity, and immediately correct the mistakes. We hope you and NWT will be more responsible and take caution on Taiwan-related issues, refrain from going against the trend of the times and avoid other situations where the one China principle is violated.

We hope NWT will publish our letter, and the Chinese Embassy is willing to talk with NWT and its readers in a positive and constructive manner.

Political Section

Chinese Embassy in Sweden

14 November 2018

Artikeltaggar

Dalai LamaDanmarkGui MinhaiHåkan SvennelingJonas SjöstedtKinaLiu XiaobaoMercedes-BenzNobelprisetNorgeNWTSASSigneratSverigeSVTTaiwanXi Jinping

Läs vidare