Hoppa till huvudinnehållet

Hammarösamverkan vill inte höja skatten 2019

Publicerad:

Hammarösamverkan räknar med att kunna presentera en budget i början av december. Ledorden är valfrihet, fokus på samhällsplanering och att klara det utan en skattehöjning.

– Samtliga partier är överens om det, säger Bosse Henriksson (M).

På torsdagen presenterade Hammarösamverkan, M, KD, C, L och MP, sina framtidsplaner för ett minoritetsstyre på Hammarö.

Som kommunalråd på heltid står som sagt Bosse Henriksson (M) till förfogande och Mattias Joelsson (KD) som kommunalråd på deltid 40 procent med fokus på samhällsbyggnad, företag och miljö.

– Vi vill ha mer fokus på det nu och det är väldigt viktigt. Politiken har hittills blivit överraskade över tillväxt och byggande så vi vill ha bättre framförhållning och en översyn på lång sikt, säger Mattias Joelsson.

Centern kommer ansvarar för sociala frågor och kommunala bostäder, Miljöpartiet för skola och barnomsorg och Liberalerna för service, teknik och fastighet.

Om deras förslag röstas igenom i kommunfullmäktige alltså. Det kommer att ske på ett ersättningsmöte under de två första veckorna av december, troligtvis den 10:e.

Hammarösamverkan presenterade sig; Bosse Henriksson (M), Mattias Joelsson (KD), Britt Bagge (MP), Peter Johansson (L) och Margareta Ivarsson (C).
Hammarösamverkan presenterade sig; Bosse Henriksson (M), Mattias Joelsson (KD), Britt Bagge (MP), Peter Johansson (L) och Margareta Ivarsson (C). Foto: Helena Karlsson

Kommunstyrelsen blir en elvamannanämnd och övriga nämnder får nio platser. Det betyder att det blir lottning om en av platserna i de tre största nämnderna, bildning, service och social, mellan Hammarösamverkan och SD.

– Det är helt enligt det system som finns enligt de demokratiska reglerna och inga konstigheter, säger Margareta Ivarsson (C).

Vad gäller frågan om skattehöjning är de fem partierna överens.

– Det är aldrig ett första läge att höja skatten och ambitionen är att inte göra det 2019. Eventuellt blir vi tvingade att göra det 2020. Det är ett allvarligt ekonomiskt läge och att hitta en samsyn med S och V angående vore en fördel. Ingen skulle bli gladare än vi, säger Bosse Henriksson.

Angående tjänstemannaförslagen på nämndernas besparingar på fem procent tittar de på lösningar i budgetarbetet.

– Att lägga ner hela enheter som kulturskolan och ungdomsverksamheten är ingenting vi vill göra. De är viktiga för oss. Spara kommer vi behöva göra men utan att klippa av ben som man långsiktigt vill ha kvar, fortsätter han.

Skolprocessen vill de ska löpa på som planerat.

– Nu finns det ett rivningsbeslut och upphandlad entreprenör för Götetorpsskolan klubbat i KSAU. Nu ska det igenom KS och fullmäktige så de kan komma igång, säger Margareta Ivarsson.

Artikeltaggar

HammaröHammarö kommunHammarösamverkanNyheterPolitikValet 2018

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.