Hoppa till huvudinnehållet

De talar ut efter avhoppen

Publicerad:
Göran svensson och Sofia Mörtel, invalda i kommunfullmäktige för Karlstadpartiet, hoppade över till Vänsterpartiet och blev politiska vildar.
Göran svensson och Sofia Mörtel, invalda i kommunfullmäktige för Karlstadpartiet, hoppade över till Vänsterpartiet och blev politiska vildar. Foto: Mikael Lindblom

Mindre än en månad efter Karlstadpartiets tillträde i kommunfullmäktige lämnade Sofia Mörtel och Göran Svensson partiet. Båda avhopparna gick i stället över till Vänsterpartiet.

– Vi såg att Vänsterpartiet hade mycket bättre möjligheter att genomföra den politik vi vill, säger Göran Svensson.

Tidigare har Göran Svensson eller Sofia Mörtel inte velat uttala sig om varför de valde att hoppa av Karlstadpartiet. Det var först innan kommunfullmäktige under torsdagskvällen som båda valde att kommentera varför de lämnade och gick över till Vänsterpartiet.

– Min tanke med Karlstadpartiet var att det skulle börja med att vara ett enfrågeparti och att vi inte skulle nästla in oss i andra frågor. Efter ett tag så blev det inte riktigt så och det spretade iväg väldigt mycket och då blev det också öppet för många tolkningar. I stället för att stånga oss blodiga för att komma överens så kände jag och Sofia att det här var ett bättre alternativ, säger Göran Svensson.

I praktiken kommer avhopparna betraktas som vänsterpartister, men utan en partibeteckning. Mandaten kommer inte att gå över till Vänsterpartiet, men både Sofia Mörtel och Göran Svensson kommer att arbeta som vänsterpartister.

– Det är ingen hemlighet att jag tidigare röstat åt det hållet så det var ingenting som jag kom på från ingenstans, säger Göran Svensson.

Både Sofia Mörtel och Göran Svensson menar på att Karlstadpartiet saknade ett genomarbetat partiprogram.

– Det behövs ett genomarbetat partiprogram och det är ingenting som går att göra fort. Jag var själv med i våras och gjorde ett partiprogram men sen insåg vi själva att den inte höll kvalitén som ett partiprogram borde göra, säger Göran Svensson.

– Det var ju ett så pass nytt parti och jag kände att jag ville ha ett program att ta ställning till, säger Sofia Mörtel.

Hur tänker ni kring väljarna?

– Tittar jag på feedbacken jag har fått så har det varit marginellt med folk som har tyckt att detta är konstigt. Man får komma ihåg att det här är kommunpolitik och det handlar om sakfrågor. Det är inte hästlängder mellan vad man beslutar i kommunfullmäktige. Sen finns det några som har reagerat starkt också men det har vi löst, säger Göran Svensson och får medhåll av Sofia Mörtel:

– De som röstade på mig röstade på grund av Skutbergsfrågan så jag tycker inte att jag har svikit väljarna för det är fortfarande den frågan som gäller för oss. Sen så är detta också ett konsekvent nej till Sverigedemokraterna, säger hon.

Men de som befann sig mer åt höger kanske känner sig mer svikna?

– Ja, det kan man ju tycka att man kan göra. Så är det ju också men samtidigt tror jag att de personerna tänker att det är ännu viktigare med personer som är drivna inom Skutbergsfrågan och gör något med den huvudfrågan. Hade det inte varit så att det handlat om att de är måna om att bevara Skutberget som det är så hade de inte röstat på oss överhuvudtaget, säger Göran Svensson.

Artikeltaggar

Göran SvenssonKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKommunfullmäktigePolitikSofia MörtelVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.