Hoppa till huvudinnehållet

Gamla hotell Selma – Sunnes nya Kinderägg?

Publicerad:
Selma Lagerlöf invigdes som hotell 1982 och blev asylboende 2015. Nu är fastigheten till salu och diskussioner förs med tre olika intressenter. Äldreboende, bostäder, förskola är heta framtidsalternativ.
Selma Lagerlöf invigdes som hotell 1982 och blev asylboende 2015. Nu är fastigheten till salu och diskussioner förs med tre olika intressenter. Äldreboende, bostäder, förskola är heta framtidsalternativ. Foto: Åsa Eneljung

Bostäder, äldreboende och förskola.

Det kan gömmas i paketet som väntar hotell Selma Lagerlöf.

Än är inget klappat och klart.

Nuvarande hyresgästen, Migrationsverket, fick bakläxa vid besiktningen.

Inför Migrationsverkets flytt gjorde ägaren Strawberry properties AB en oberoende besiktning av hotell Selma Lagerlöf i slutet av oktober.

Försenad flytt

Ohyra, vattenskador, nedrivna tapeter, egendragen el —åtgärdslistan för att återställa fastigheten blev lång.

- Migrationsverkets hyresavtal är förlängt till sista november, eftersom de är försenade. Om de inte hinner klart tills dess får de hyra i december också, säger Marcus Carlsson, vd för Strawberry properties AB.

Han var på plats i Sunne under tisdagen och kunde konstatera att Migrationsverket har en del kvar att städa och kontrollera.

Marcus Carlsson, vd Strawberry properties AB.
Marcus Carlsson, vd Strawberry properties AB. Foto: Strawberry properties AB

Hur går det med försäljningen?

– Det pågår diskussioner med tre olika privata aktörer. De som var intresserade redan för fyra år sedan när hotellet var till salu har redan arkitektritningar klara. Jag vill inte ha en stor aktör utan anknytning till orten, därför har jag valt att gå vidare med värmländska aktörer som vill göra det som är bäst för Sunneborna, säger Marcus Carlsson.

Vad vill spekulanterna göra med fastigheten?

– Det finns flera alternativ; bostäder, äldreboende och förskola. Det är sådant som efterfrågas av kommunens invånare och fastigheten har utrymme för alla tre alternativen.

Satsar på Selma spa

Bakom Strawberry properties står den norske hotellkungen Petter Stordalen, som också äger hotell Selma Spa i Sunne.

Var det en bra affär att hyra ut hotell Selma till Migrationsverket?

- Nej. I samband med det stora flyktingmottagandet lovade Petter Stordalen att hjälpa till; detta blev en av lösningarna. Vi har även hjälpt till på flygplatshotellen samt att få in flyktingar i arbetslivet. Allt vi har tjänat på hotell Selma Lagerlöf har återinvesterats på hotell Selma Spa.

När kan Selma-affären bli klar?

- Vi vill sälja så snart som möjligt. Lokaler ska inte stå tomma. Men först måste Migrationsverket bli klara.

Vad ligger prislappen på?

– Det vill jag inte avslöja, säger vd:n Marcus Carlsson.

Artikeltaggar

Marcus CarlssonNyheterPetter StordalenSelma LagerlöfSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.