Hoppa till huvudinnehållet

Hallå där... Joanna Halvardsson

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se

...som fick det prestigefulla priset “Årets eldsjäl” på Visa Vägen-galan på Vasateatern i Stockholm. Du mottog priset i form av en glasstatyett av prinsessan Sofia.

Stort Grattis! Vad betyder priset för dig?

– Jag är jätteglad. Det känns jättestort och det är ju verkligen en bekräftelse på det jag gör och att det gör nytta.

Joanna Halvardsson omgiven av Hanna Stjärne, vd SVT och prinsessan Sofia och Christian Kinch, vd Bactiguard.
Joanna Halvardsson omgiven av Hanna Stjärne, vd SVT och prinsessan Sofia och Christian Kinch, vd Bactiguard. Foto: Sanhall

Du bloggar och föreläser om ditt liv med Aspergers syndrom och bipolär sjukdom typ 2. Vad är det som motiverar dig?

– Man kan inte göra något åt det jag har varit med om. Men genom att berätta min historia kan jag hjälpa till så att ingen annan behöver vara med om samma sak.

Du har studerat till journalist, driver eget företag och föreläser och det går bra för dig idag. Hur fick du kraften att komma vidare?

– Min Aspergerdiagnos är min superkraft. Den gör att jag har ett driv som vanliga personer inte har. När jag har bestämt mig för något så blir det så. Det är en enorm drivkraft. Det är också tack vare att jag haft de föräldrar jag har. Hade jag inte haft dem, så skulle jag inte sitta här idag. De har slagits för att jag ska få rätt vård och stöd. Det har gjort att jag fått superkrafter istället för funktionsnedsättningar.

Joanna Halvardsson från Hagfors fick priset Årets eldsjäl på Visa vägen-galan i Stockholm
Joanna Halvardsson från Hagfors fick priset Årets eldsjäl på Visa vägen-galan i Stockholm Foto: Samhall

Samhall står bakom priset och uppmärksammar förebilder med funktionsnedsättning som bryter utanförskap på arbetsmarknaden. Vad tycker du man ska göra för att bryta utanförskapet för fler?

– Framförallt att alla arbetsgivare ska våga att testa. När de väl tar vara på de här superkrafterna så kommer de att inse att det är möjligheter för företagen.

På scen när du fick priset sa du “Jag är tjejen från Hagfors som ingen ville umgås med under hela min skolgång, och nu står jag här och tar emot pris av prinsessan”.

– Det är verkligen min revansch. Jag har fått min revansch flera gånger om nu och har fått flera priser, säger Joanna Halvardsson.

Artikeltaggar

HagforsJoanna HalvardssonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.