Hoppa till huvudinnehållet

Planer på att bygga ut Shoppingcentret

Publicerad:
Shoppingcentret i Charlottenberg fortsätter att öka i omsättning och besökare.
Shoppingcentret i Charlottenberg fortsätter att öka i omsättning och besökare. Foto: AN arkiv

Gränshandeln visar inga tecken på mättnad. Charlottenbergs Shoppingcenter fortsätter att öka sin omsättning och det mesta talar för att centret går mot ett nytt rekordår. Vilket i sin tur talar för nästa steg:

– Det finns planer på att utveckla centret samt bygga ut, säger marknadschef Marie Magnusson.

Allt fler besöker Charlottenbergs Shoppingcenter och spenderar också mer pengar.

3,9 miljoner har hittills besökt centret i år, och de har shoppat för 2, 270 miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan sju procent jämfört med samma period förra året (1 januari - 11 november).

– I nuläget ser det väldigt bra ut. Vi satsar självklart alltid på ökning varje år men vi ökar i en stark takt, säger marknadschef Marie Magnusson.

2017 blev ett rekordår för centret med en omsättning på 2,528 miljarder kronor. När 2018 summeras är chansen stor att de sätter nytt rekord. För att det ska bli möjligt krävs en försäljning på 300 000 kronor, och med både Black Friday och julhandeln som står för dörren är prognosen minst sagt god.

– Det ser väldigt lovande ut. Fortsätter vi i den här takten slår vi 2017. Julhandeln är väldigt viktig för oss. Tillsammans med påsk och juli månad så är den en av våra största perioder under året. Vi startar nu med Black Friday nästa vecka och butikerna själva är väl rustade för den julhandel som kommer.

Dagligvaror bäst

Precis som tidigare är dagligvaror den kategori som går bäst. Kläder har tidigare varit en av de svårare kategorierna, men också den visar plus.

– Modebranschen har sina utmaningar men många av modebutikerna som ligger hos oss är topp 10 i Sverige och har hittills en positiv omsättningsutveckling.

Vad är förklaringen till att centret hela tiden ökar i omsättning?

– Jag tror att norrmännen mer och mer får en ökad förståelse över hur mycket pengar de sparar. I och med att Biltema etablerat sig blir vi också ännu starkare, handel föder handel. Vi har också ett otroligt urval vad gäller ekologiskt och glutenfritt. Sedan har nog allt prat om sockerskatten gjort sitt.

Norska regeringen har aviserat en sänkt sockerskatt. Hur skulle det påverka er?

– Vi kommer inte påverkas mycket av den. Innan den höjda sockerskatten kom, var det redan stora skillnader i pris, så om Norge beslutar sig för att sänka sockerskatten – kommer det fortsatt vara mycket billigare för norrmän att komma till oss.

Gränshandeln tycks vara en aldrig sinande inkomstkälla och nu vill Shoppingcentret ta det vidare.

– Vi vill alltid utvecklas. Vi diskuterar en satsning på att utveckla centret och bygga ut. Men när vet vi inte i nuläget, vissa planer har kommit längre och vissa inte. Vi vet mer i början av nästa år, säger Marie Magnusson.

Är det nya etableringar på gång eller är det fysiska butiker som bygger ut?

– Det är inget jag kan svara på i nuläget.

Kommer det att generera fler arbetstillfällen?

– Det kan jag inte svara på.

Målet för 2019 är i alla fall klart.

– Att fortsätta den trenden vi är på – med besöks - och omsättningsökning, säger Marie Magnusson.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterEkonomiHandelNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.