Hoppa till huvudinnehållet

Advokat är kritisk till hanteringen

Publicerad:

16-åriga Selma Yohannes som varit bosatt i Filipstad tvångsutvisades till Italien under torsdagen. Hon bor nu på ett transitboende i Catania på Sicilien, där hon inte får ta emot besök och inte heller lämna anläggningen.

– Jag mår inte bra. Jag vill åka hem och gå i skolan. Jag vill inte missa mina lektioner, säger Selma.

Selma Yohannes kommer ursprungligen från Libyen och har bott i Filipstad sedan 2016. Hon har av olika orsaker ingen kontakt med sin mamma och sina syskon som bor i ett annat EU-land. I Filipstad har hon känt sig trygg. Här har hon fått vänner och gått i skolan. I år fattade Migrationsverket beslut om att Selma ska utvisas till Italien eftersom det är det första EU-landet hon kom till. Den senaste tiden hade hon fått anmäla sig till polisen tre dagar i veckan. I onsdags när hon kom till polisstationen i Filipstad fick hon vet att hon skulle utvisas.

Selma Yohannes
Selma Yohannes Foto: Privat

– Jag bara frågade varför och sedan började jag gråta. Sedan tog de mig och sa inte vart jag skulle. Jag fick bara ringa två kompisar. Sedan tog de telefonen. I bilen såg jag att det stod Örebro. Sedan fick jag bo på hotell med poliserna. Sedan åkte vi till flygplatsen. När jag landade i Italien var det en man som mötte mig och tog mig hit, säger Selma över en knastrig telefonledning.

Vad gör du på dagarna?

– Jag tittar i telefonen i mitt rum. Jag har fått veta att jag får stanna här i max två månader. Jag vet inte vad som kommer att hända mig, de säger ingenting. Jag vill bara hem jag trivs inte här, säger hon.

Nu får Selma veta att hon ska få mat och vi avbryter samtalet.

Viktoria Sterner i nätverket Vi i världen har haft kontakt med Selma sedan hon kom till Sverige.

– Jag är den person som står henne närmast. Vi har blivit vänner även privat, säger Viktoria Sterner.

Selma Yohannes och Viktoria Sterner
Selma Yohannes och Viktoria Sterner Foto: Privat

Hon är djupt bekymrad för Selma.

– Selma är bara ett barn och det är ju som de satt henne i fängelse. Hon fick ett eget rum på transitboendet, men det var så kallt där så hon kunde inte sova. Nu delar hon rum med två andra tjejer, säger Viktoria Sterner.

Hon är kritisk till utvisningsbeslutet.

– Det här är bara dumheter. Om man hade den goda viljan skulle man titta på om det finns något att göra. Men nu är det som att polisen och Migrationsverket istället tittat på hur de ska få ut henne till vilket pris som helst, säger Viktoria Sterner.

Privatpersonen Kinna Skoglund har i samarbete med nätverket Vi i Värmland samlat in pengar till advokatkostnader åt Selma. De har valt Emilie Hillert på Process Advokatbyrå i Stockholm som har tackat ja till att ta sig an ärendet. Nu väntar hon bara på att få fullmakt från Selma.

Emilie Hillert
Emilie Hillert Foto: David Dahlin

– Vi ska ta ett samlat grepp och gå igenom alla handlingar i ärendet. Oavsett vad som hänt tidigare så är hon ju ett barn som vistats i Sverige under flera års tid och som nu inte har kontakt med någon vårdnadshavare, säger Emilie Hillert.

Hon är kritisk till hur Selma behandlats.

– Selma är ett barn och trots det har polisen behandlat henne som en brottsling. Så får det inte gå till. Det är väldigt speciellt att det går till på det här viset . Reglerna för att få ta ett barn i förvar är oerhört restriktiva. Det ska till oerhört mycket och jag kan inte förstå varför man tar någon i förvar som medvetet har medverkat i det som myndigheterna har bett henne om, säger Emilie Hillert.

Beslagtog mobil

Hon är även kritisk till att inte Selma tilldelats ett offentligt biträde som hon ska ha rätt till.

– Dessutom har man tagit ifrån henne hennes mobiltelefon. Det finns vissa möjligheter att ta en mobiltelefon exempelvis om den har en kamera för man får inte ha kamera när man är tagen i förvar. Men då ska man ha rätt till en annan telefon. Polisen har inte rätt att begränsa hennes möjlighet att kontakta sina vänner och de som står henne nära. Det krävs ingen raketforskare för att förstå att det kan vara oerhört traumatiskt för ett barn att bli frihetsberövad av polisen och bli behandlad som en brottsling på det sätt som skett nu, säger Emilie Hillert.

Hon avslutar.

– Enligt Barnkonventionen och även enligt den svenska utlänningslagen så ska barnets bästa komma i främsta rum. Det sätt som överföringen genomfördes på i det här ärendet är inte förenligt med barnets bästa, säger Emilie Hillert.

Artikeltaggar

FilipstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.