Viktigt att mjuka upp ibland

Publicerad:

Massage är inte bara bra för stela muskler och leder, det är också betydande för vårt välbefinnande.

– När vi får massage utsöndras hormonet oxytocin som gör oss lugna och tillfreds, förklarar Sara Norbäck Olivers, massageterapeut på Masara.

Sara Norbäck Olivers jobbar som massageterapeut och berättar om varför massage är bra för både kroppen och välbefinnandet.
Sara Norbäck Olivers jobbar som massageterapeut och berättar om varför massage är bra för både kroppen och välbefinnandet. Foto: Ida Myrin

Oxytocin är kroppens lugn- och rohormon och kan påverka vårt humör märkbart. Det utsöndras vid beröring vilket gör massage hälsosamt för både kropp och sinne.

– Massage är framför allt nödvändigt för att mjuka upp kroppen ibland. Speciellt nu för tiden när vi lever väldigt stillasittande, säger Sara.

Hon har drivit sitt företag Masara i ett år och älskar att få ta hand om andra.

– Jag jobbade inom kyrkan förut, men ville göra något nytt. Jag har alltid tyckt om att göra andra glada, så det här yrket passa mig perfekt.

Nu erbjuder Sara både massage och olika skönhets- och spabehandlingar.

Är regelbunden massage nyttigt för kroppen?

– Absolut! Man kan alltid få bättre rörlighet, oavsett livsstil. Men det är mest effektivt när man har någon sorts muskelproblematik. Tar man inte hand om det då kan smärtan och problemen fortplanta sig. Det är lika bra att behandla så fort som möjligt.

Sara berättar om sina andra massagebehandlingar, som folk ibland har en missvisande bild av.

– Många tror till exempel att hot stone massage bara är stressreducerande och en så kallad klapp-och-kel-behandling, men den har god effekt också. Värmen från stenarna går in i musklerna och behandlar. Det är därför en väldigt effektiv massagetyp för någon med smärtproblematik. Precis som taktil massage som fokuserar på mjuka rörelsemönster.

Brukar du själv gå och få massage?

– Ja, men oftast bara när jag har besvär. Jag står väldigt konstigt ibland, vilket belastar kroppen. Då vill jag gärna mjuka upp!

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare