11-11: Memories Retold - Minnen från ett världskrig

Spel
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

11-11: Memories Retold

PS4/Windows/Xbox One

Aardman Animations/Digixart
Åldersmärkning: 12

Det är nu officiellt mer än 100 år sedan första världskriget slutade, men rösterna från de som genomled det ekar fortfarande. I romaner som På västfronten intet nytt, eller för den delen i spel som Valiant Hearts, eller för den delen 11-11: Memories Retold.

Det finns många spel som utspelar sig under den perioden, men få har något av värde att säga om kriget. 11-11: Memories Retold hör till skaran som faktiskt har det. Det här är ett lågmält och eftertänksamt litet spel om som handlar mer om hur kriget påverkade enskilda människor. Det här är inte ett spel om vilka vapen eller vilken taktik som användes av vilken armé. 11-11 handlar om människor som drabbas av något omänskligt – det är inte en tillrättalagd berättelse om hjältemod, eller en faktatung skildring av fältslag.

Handlingen kretsar kring två karaktärer med väldigt olika skäl för att ansluta sig till det stora kriget – den unge Kanada-bördiga fotografen Harry, och tyske ingenjören Kurt. Den förre spelas av Elijah Wood, och den senare av Sebastian Koch – och båda är utmärkta.

Den största bristen med 11-11 är hur snabbt det kastar sig mellan olika händelser. Månaderna flyter iväg på några minuter ibland, och vi hinner ibland knappt smälta vad som händer innan spelet rusar vidare. Visserligen är det tematiskt riktigt, då spelet är en serie korta nedslag i några personers minnen, men det blir emellanåt lite väl hastigt.

Ändå dröjer sig de här korta vinjetterna från en enorm tragedi kvar. Förmodligen lika mycket tack vare den fenomenalt fina estetiken, signerad Aardman Studios (som ligger bakom Wallace & Gromit och Flykten från hönsgården, bland annat). Spelet är som en diffus, halvt vaken, dröm, som förtvivlat försöker dröja sig kvar och påminna oss om något som varje generation behöver höra. Något som aldrig får glömmas.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.